Kluci v akci jsou sehraný tandem
FOTO: archiv Hany Švejnohové

Kluci v akci jsou sehraný tandem

22. 11. 2018

Jídlo je téma, které bylo, je a patrně i zůstane věčné, dokud bude existovat život na Zemi. A přestože tito dva báječní šéfkuchaři mají do seniorského věku ještě hodně daleko, ctí oba dávné tradice a také mnohem starší kolegy…

Tématem gastronomie jsme doslova zahlceni… Ale moji hosté pořadu Nezatloukat na vlnách Českého rozhlasu Dvojka byli první. Filip Sajler a Ondřej Slanina si originalitu své kuchařské show na televizní obrazovce drží už čtrnáct let! Mají na svém kontě bohaté zkušenosti a bezpočet ocenění v prestižních soutěžích. Stali se z nich mistři, na jejichž specialitách si pochutnávaly mnohé světové celebrity. Každý z nich je jiný, každý má svůj styl a své priority, ale osobitý humor a klukovský přístup k vaření si drží navzdory přibývajícím letům i rozrůstajícím se rodinám. Jsou to zkrátka pořád Kluci v akci

Do akce šla i uklízečka
Spíš vešla do vysílání… Hned po úvodní písničce, sotva se rozsvítila červená a já jsem začala své hosty zahrnovat chválou, otevřely se za mými zády dveře a do studia vstoupila paní uklizečka s kbelíkem a smetákem. Samozřejmě omylem. Kdybych neodvrátila hlavu od mikrofonu, posluchači by to možná ani nezaznamenali. Ale zatímco já měla v očích zoufalé zděšení, moji dva hosté nečekané extempore v živém vysílání okamžitě komentovali s humorem sobě vlastním. A ten se prolínal de facto do celého rozhovoru…

Nač se trápit, život je krátký!
Setkání na Vinohradské třídě, kde sídlí budova Českého rozhlasu, bylo pro ně vlastně symbolické. Na stejném místě se totiž potkali před lety úplně poprvé. Starší a zkušenější Filip Sajler tehdy vedl soutěžní kuchařský tým a dostal tip na talentovaného mladíka Ondřeje Slaninu, který by pro ně mohl být posilou. „Díky Filipovi jsem doslova rozkvetl a rozvinul se…Jsem sice šikovnější, ale on má zase v malíčku světovou kuchyni, která mě předtím tak moc nezajímala. Dneska rád využívám všeho, co jsem se od něho naučil,“ pochvaloval si Ondřej spolupráci s kolegou, aniž by šetřil vlastním sebevědomím. „Náš pracovní vztah se pořád vyvíjí“, doplnil Ondřeje Filip a dodal moudře: „ Každý jsme jiný, ale při týmové práci to musí fungovat i lidsky, aby byla skvělá parta a dobrá zábava… A to platí všude, v práci, v manželství i v kamarádství. Na co se trápit, život je krátký!“

 Profíkem doma i za mořem
Být čtrnáct let každý týden na televizní obrazovce se stejným pořadem tak, aby byl vždycky něčím nový a diváky stále bavil, to je velká výzva. „Začátky byly těžké, detaily složité… a skloubit natáčení s ostatními aktivitami a rodinným životem je energeticky vyčerpávající“, přiznal Filip. „Kluci v akci jsou hodně o teorii a vzdělání. Teprve potom do toho může každý z nás vnášet nové prvky tak, jak to cítí. Neshodneme se na všem, ale právě to nás posouvá a rozvíjí. Žádný závažný konflikt jsme nikdy neměli.“  Z Filipa Sajlera čiší klid, rozvaha a taky zkušenosti ze zahraničí, které nasbíral v Německu a USA. Má titul inženýra, vystudoval hotelnictví a ekonomii. Na fotbal a floorbal už mu moc času nezbývá, ale kromě vaření jsou jeho drogou především auta. Jezdí závody do vrchu, stejně jako jeho tchán a manželka, která má dokonce čtyři Ceny Elišky Junkové.  A nejraději dovádí se svojí dcerou Sofií.

My name is Andrew Bacon…
To vysmátý Ondřej Slanina v sobě nezapře sklony k dovádění nejen se svým čerstvě narozeným potomkem a jeho starším bratříčkem… Původně chtěl být kosmonautem nebo pilotem, ale svým jménem byl k vaření přímo předurčen. Taky si s ním dokáže pěkně vyhrát i ve své podnikatelské sféře. A dokonce prý uvažoval o přesídlení do amerického státu Iowa. „To je moje ideální země, tam mají i festival slaniny! V Iowě bych byl se svým jménem kuchařská hvězda. Musel bych ho ovšem přeložit na Bacon, samozřejmě..“ smál se Ondřej. Ale vzhledem k tomu, že jeho parketou je právě česká kuchyně, byla tato úvaha opět jen v humorné rovině. Okénko „Česká klasika“ by mu v Americe moc chybělo.

„Lásku, mír a porozumění“ popřál na závěr vysílání posluchačům Dvojky Filip Sajler, kterému Ondřej Slanina horlivě přitakával.

A protože jejich podzimní recept na šumajstra jsem už publikovala, může to být s předstihem od obou šikovných kluků, kteří dělají dobré jméno české kuchyni po celém světě, zároveň i přání do nového roku pro všechny čtenáře portálu i60.

 Hezké vztahy v běhu času vám přeje

gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Paní Halátová, pište o Vašich zážitcích články, ať je tedy nějaká změna.
Hana Švejnohová
..oprava: nejlepší..
Hana Švejnohová
Ano, paní Věro, máte pravdu... Ta kuchařka skutečně obsahuje nelepší recepty z někdejšího Dámského klubu Frekvence 1, známé také z kalendářů, které jsme spolu s kolegyněmi "hlasatelkami" vydávaly déle než dvacet let u nakladatelství Helma, a jmenuje se tak i Vámi zmíněná kniha: Kuchařka F1. Zdraví Vás a dobrou chuť přeje ta paní, co tento rozhovor napsala... :-)
Věra Halátová
Mně se děsně líbí, jak se střídají články o tom, že senioři jsou obézní, děti jsou obézní, celý národ je obézní, s články o jídle. A těch pořadů v televizi, kde se vaří a vaří. Já je nesleduji. Mně to přijde hloupé. Nedávno jsem byla na příjmu v nemocnici na ortopedickou operaci. Na výzvu, kterou mi nemocnice písemně doručila, jsem přišla ráno v sedm hodin, na lačno. Absolvovala jsem několik vyšetření, všechno to trvalo až do tří hodin odpoledne. Měla jsem hlad, příšerný hlad, a na každém místě v chodbách všech vyšetřoven v té nemocnici byly umístěny televize a pouštěli tam pořady jen a jen o vaření. Ta paní, co tento článek napsala, mám dojem, že jsem jednou dostala darem kuchařku, kterou napsaly nějaké hlasatelky a že ona tam má pár receptů.
Elena Valeriánová
Já jsem z druhého břehu. I když se na ně občas podívám, tak je zrovna ráda nemám.
Alena Tollarová
přiznám se, že televizní pořady o vaření mě míjejí. Ale na tyhle dva věčné kluky se občas podívám. Z jejich kuchyně čiší taková správná pohoda, dobře se na ně dívá i se dobře poslouchají. Překvapilo mě, že takto spolu vaří už dlouhých 14 let. Tak ať se jim daří v kuchyni i v životě!
Karel Boháček
Moc se mi líbí naopak Herbář. To je má parketa a ten pořad je nádherně točený, zážitek.
Karel Boháček
...já na ně nekoukám. Ty jídla jsou dost drahá a suroviny často nedostupné.
Danka Rotyková
Mám ráda tyhle pany kluky, jsou šikovní a příjemní zároveň.
Hana Nováková
jsou to borci, umí vařit a k tomu jsou i vtipní. Ať se jim daří.....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

19%