Třikrát rybí zelňačku, prosím!
FOTO: autorka

Třikrát rybí zelňačku, prosím!

30. 11. 2018

Přestože se v posledních letech štědrovečerní menu v Čechách pomalu mění díky nové generaci, která ráda experimentuje, pro většinu rodin je předem jasně dané. Jen se v různých oblastech mírně liší podle rodinných tradic

Z domova jsem byla zvyklá na maminčinu klasickou rybí polévku s kořenovou zeleninou a na másle opraženou houskou v ozdobné misce uprostřed slavnostně prostřeného stolu… Teď už více než třicet let vařím na Vánoce rybí zelňačku. Je to ode mne důkaz dobré vůle naučit se něco od své třetí tchýně. Maminka mého muže ji kdysi převzala od své tchýně ze Slovenska a můj muž je zvyklý mít na Štědrý den pouze tuto polévku. Vyžadoval ji jako nedílnou součást vánočního menu od své první ženy, a tudíž jsem se ji musela naučit i já. Postupem času se vytvořila jakási nevyhlášená soutěž mezi třemi ženami jeho života, což můj muž sice popírá, ale bohužel pravdu mám já. Proto musím každoročně o svůj post na stupni vítězek tvrdě bojovat.

No… musím… spíš asi chci, to přiznávám.

Jak už jsem zmínila, můj muž ochutnává ze tří zdrojů. Tím prvním je samozřejmě maminka, která si Štědrý den bez dopolední návštěvy svého sedmdesátiletého syna prostě neumí představit. Poté následuje krátká ochutnávka (v tomto duchu bývám vždy informována) u bývalé manželky, která bydlí jen pár kroků od tchýně. Můj muž svoji „bývalku“ navštěvuje pravidelně už třicet let. A nejen o svátcích…

Teprve do třetice zasedne ke štědrovečernímu stolu s rybí zelňačkou, kterou jsem s láskou a nekonečnou tolerancí vařila já.

Po první lžíci začíná soutěž… Můj muž soustředěně porovnává chuť, barvu i konzistenci polévky – a hodnotí. Troufám si tvrdit, že za dobu našeho manželství jsem vychytala možné nedostatky a tradiční rodinnou polévku jsem dovedla k dokonalosti. Proto už pár let vítězím… Možná je to od mého muže diplomatický tah k zachování pohody svátečního večera, ale každopádně mě už dávno tato každoroční degustace nefrustruje. Naopak. Dnes už je to úsměvný rituál…

Rybí zelňačka je totiž fakt skvělá. Bez ní by u nás nebyly Vánoce. Kdyby byl zájem, dám recept. Znáte to, polévka je grunt. Často i dobrých vztahů.

Tak ať vám fungují o Vánocích i po celý příští rok.

To vám upřímně přeje Hanka Švejnohová.

P.S. Jen přemýšlím, jakou vánoční soutěž pro svého muže bych si vymyslela, kdyby moji dva bývalí manželé byli ještě naživu...

Soutěž - Nezapomenutelné vánoce
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Vaše postavení v rodině vám nezávidím, to bych nedala. Jinak vaši polévku neznám, prostuduji si recept. Já vařím klasickou rybí s kořenovou zeleninou. Snad dobrou, počítala jsem vždy i manželem kamarádky, kterému chutnala a přítelkyně ji nechtěla vařit, protože nejí ryby.
Dana Puchalská
Paní Hano. Já rybí polévku jíst nemůžu. Nechutná mi. Ale manžel jí miluje a hlavně si jí i uvaří. Já si vařím hrachovku. A tak to je u nás stále. A doma se taky vařily dva druhy polévek. Přeju Vám hezké dny beze spěchu a hlavně pohodu.
Věra Ježková
Máte můj obdiv hlavně za to, jak vše zvládáte po stránce společenské. Rybí polévku jsem nikdy nevařila; to bývala věc babičky. V posledních letech ji dostává přítelova dcera od kamaráda za vlastnoručně upečenou vánočku.
Hana Švejnohová
Máte pravdu, Jano, netušila jsem to, ale je to fakt na stránkách CRo2: https://dvojka.rozhlas.cz/vanocni-rybi-zelnacka-podle-hanky-svejnohove-7527257 Tak ať vám chutná!
Jana Slavíková
Recept je na internetu "Vánoční rybí zelňačka podle Hanky Švejnohové".
Jana Šenbergerová
Panečku, to jsem ráda, že se oba moji muži přizpůsobili mé kuchyni. Rybí zelňačka nepřichází o Vánocích v úvahu hlavně proto, že u nás se na Štědrý den obědvá zelňačka a k večeři jde na stůl ta rybí. Pokud byste uvedla recept, zkusila bych ji někdy jindy. Ráda čtu vaše články a vůbec nepochybuji, že vítězíte zaslouženě.
Olga Štolbová
Milá Hanko, díky. Nejen příjemné povídání, ale pro mne, vzbuzený zájem o rybí zelňačku. Prosím recept, po Vánocích určitě bude chuť i čas na nové experimentování. ********
Hana Nováková
Pani Švejnohová, to nevymyslíte, to může napsat jen život, v tomto případě úsměvný zvyk a pro muže zase to jídlo..
Zuzana Pivcová
Sama to neznám, jen z vyprávění známých. Tys to podala s humorem, ale asi to tak jednoduché není. Ne každá by to tak velkoryse zvládla. Já určitě ne. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

19%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%