FOTO: zachranjidlo.cz
Paběrkování slaví úspěch
27. 11. 2018Dříve si tak přilepšovali chudí lidé. Sbírali na polích a v sadech to, co tam zůstalo po sklizni. Říkalo se tomu paběrkování a ten výraz nyní nabral nový rozměr.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
29.11.2018 07:08
Jako studentka jsem absolvovala mnoho brigád v různých tzv. JZD.O paběrkování ale asi nešlo..
Blanka Bílá
28.11.2018 18:52
Hezký večer,takových akcí jsem se účastnila jako dítě s babičkou, chudí jsme určitě nebyli, normální rodina na malém městě.Většinou se toho ujímaly ženy, ve věku mé babičky, po sklizni brambor, řepy, kukuřice, klásky obilovin.Vše se pak zužitkovalo pro domácí zvířectvo a ptactvo.Většinou si babky pospíšily, pak to bylo ihned zaoráno.
Zdenka Jírová
27.11.2018 22:50
Pamatuji si, že jsem jako dítě chodila s babičkou "paběrkovat" po sklizni klásky obilí pro slepice. Dříve se všechno sklízelo a zužitkovalo. nevzhledné ovoce se zpracovalo na džem nebo jiný konzervovaný produkt. Dnes se to nechá shnít a doveze se džem za 70 Kč z Německa.
Zuzana Pivcová
27.11.2018 19:53
U nás v Podkrkonoší, kde jsem v dětství žila, to bylo běžné označení pro sbírání nebo trhání nějakých plodin z mála, kdy se muselo hodně hledat. Třeba jsme šly na borůvky a jen paběrkovaly, co zbylo po sběračích před námi. V jiném smyslu to slovo neznám. Slyším ho po letech.
Danka Rotyková
27.11.2018 16:30
Pocháím z vesnice, takže jsem si paběrkování zažila. Ale vždy záleželo na majiteli, kterým bylo třeba u nás JZD. Na jiné pole jsme si nedovolili ani pohlédnout, na vesnici to nestálo za ty pomluvy. Dnes nemám paběrkovat kde, ale i tak bych to už nezvládala fyzicky. Všem, kteří takto uklidí pole fandím, plýtvání čímkoli je mi proti srsti.
Miroslav Hradecký
27.11.2018 15:50
Ale i to paběrkování je krádež. Myslím, že pokud je pole sklizené, rozumný hospodář nikoho nevyžene pokud mu tam nedělá škodu - láme keře, stromy a podobně. Ovšem lepší je říci hospodáři - pane mohu si ty zbytky posbírat? Bude rád, když mu to uklidíte, na zbytcích se namnoží některé choroby a škůdci která tam mohou přezimovat.
Věra Ježková
27.11.2018 12:45
Paběrkovat nemám kde. Sebrat z úrody vše, co lze použít, bych považovala za samozřejmé.
Jana Šenbergerová
27.11.2018 12:08
Paběrkuji na sklizeném makovém poli. Baví mě vyklepávat mák z makovic. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA