Slovenské Vánoce: koledy, kapr, opékance a štědrák
Vánoční trhy v Bratislavě. Foto: Bratislava Tourist Board/visitbratislava.com

Slovenské Vánoce: koledy, kapr, opékance a štědrák

7. 12. 2018

Vánoční zvyky jsou na Slovensku velmi podobné jako u nás, přesto najdeme mnoho odlišností. Víte, co jsou opekance? A že na štědrovečerním stole nesmí chybět zelňačka?

Stromeček, adventní věnec, balení dárků, koledy – to vše má Česko a Slovensko podobné. Stejně jako zálibu ve vánočních trzích. Ty nejkrásnější jsou v Bratislavě: trhovci dbají, aby zde byly opravdu pravé slovenské výrobky. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů, tedy hned po svařáku, jsou bramborové lokše – placky připravované na slano či sladko. Mohou být plněné mákem, tvarohem, ořechy, ale také se připravují s játrovou paštikou. Velmi krásné trhy jsou i v Banské Bystrici, kde mají v budově Barbakan andělský domeček, v němž andělé každou hodinu hrají božskou píseň. V Košicích se vždy snaží být originální, kromě tradičních trhů zde mívají i například ledové sochy. V Trnavě se během adventu můžete vypravit s „lampášem“ na městskou věž.

Krásný program mají i na Bojnickém zámku, který je vánočně vyzdoben, probíhá zde ukázka vánočních zvyků i stolování.
Slovenky v době adventu pečou cukroví – perníčky, linecké, medvědí pracky, nepečené kuličky… Recepty jsou velmi podobné.

Tradice
Štědrému dnu dominuje vyhlížení zlatého prasátka. Je to postní den a hlavním jídlem je až večeře. Pod ubrus se často dávají peníze. I na Slovensku platí, že od stolu by neměl nikdo vstávat. Před jídlem se v mnoha rodinách rozkrajuje jablíčko – hvězdička znamená štěstí.
Všichni také dostávají oplatky pečené z jednoduchého těsta, které někdy mají tvar našich trubiček. Ty se dochucují medem (pro sladký život) a česnekem (pro zdraví). A většinou je rozděluje „gazda“.

Slováci začínají pořádnou zelňačkou, ta se liší region od regionu, rodina od rodiny. „Pocházím ze středního Slovenska a u nás se polévka dělá z kysaného zelí, klobás, sušených hřibů. Přidávají se tam také sušené švestky, které změní její chuť. A na závěr se vhodí hrstka rýže – ta polévku nejen zahustí, ale také zaručí štěstí v dalším roce,“ vyjmenovává ingredience Klára Badinková ze Zahraničního zastoupení cestovního ruchu Slovenské republiky v Praze. Na talíři se ozdobí zakysanou smetanou.

Hlavním jídlem je kapr s bramborovým salátem, který v mnoha rodinách nahradilo filé nebo losos. Posledním chodem, zejména na středním Slovensku, jsou opekance. Jakési malé dukátové buchtičky pečené z chlebového těsta. „Jako dítě jsem jich týden před Vánocemi pekla s babičkou dva plechy. Ty jsme pak rozdaly příbuzným,“ dodává Klára Badinková. Před podáváním se spaří horkou vodou a servírují s tvarohem, mákem, ořechy, cukrem a polévají se máslem. Anebo se servírují naslano – například s brynzou. 

Další štědrovečerní specialitou je „štědrák“ – koláč z kynutého těsta. To se vyválí a pak se kladou jednotlivé vrstvy: těsto – povidla – těsto – ořechová náplň – těsto – maková náplň – těsto – tvaroh a nahoru se udělá mřížka.
Štědrý den končí návštěvou půlnoční mše a 25. prosince se k jídlu servíruje husa nebo kachna.  

cestování Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Magda Škodová
Opravy: ...s medem, pokračuje.., kyselé zelí...
Magda Škodová
Slovenské vánoce jsou jiné snad v každé vesnici, takže článek je obrovské zevšeobecnění. Např. v některých domácnostech na Liptově se začíná oplatkou - ne trubičkou s mede, pokrečuje opekanci, které se zalijí horkým mlékem, ne vodou. Kapustnica se vaří také jinak - pouze vývar ze zelňačky (šťáva ze zelí) s houbami, uzeným a čerstvým vepřovým masem, klobásou a malými bramborami. Jako zavářka nudle či trhance z bramborového těsta. V polévce se vaří také "slepá kura" což jsou takové malé knedlíčky. Jako hlavníchod potom maso a klobása z polévky, dušené kyselé zeí a ty knedlíčky uvařené v polévce. Pokud ryba, tak většinou nějaká "lepší," kapr moc ne, spíš třeba pstruh.
Antonín Vácha
Troje vánoce jsem zažil v jednom slovenském městečku s jednou slovenskou děvečkou. Vzpomínám na to rád.
Jana Šenbergerová
Kamarádka má dceru v Banské Bystrici a vždycky se odtamtud vrací nadšena vánoční atmosférou.
Alena Vávrová
Zeť pochází ze Slovenska a pořádná zelňačka u nás zdomácněla, nejen na vánoce. On přidává i velké fazole.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%