Speciální silvestrovské menu: paštika, panenka se švestkovou omáčkou a mandlovo-citronový dort
Paštika podle kuchařky Veselá Veverka

Speciální silvestrovské menu: paštika, panenka se švestkovou omáčkou a mandlovo-citronový dort

28. 12. 2018

Přemýšlíte, čím překvapíte návštěvu letos na Silvestra? Zde je několik receptů na čerstvou domácí paštiku s brusinkami, vepřovou panenku s jemnou švestkovou omáčku a mandlovo-citrónový dort podle nové kuchařky S veverkou v kuchyni od kuchaře Jaroslava Gerlicha.

Paštika s brusinkami je stálice české kuchyně, kterou si s chutí užijete po celý rok. Právě o Vánocích či na Nový rok je však správná příležitost připravit tuto lahůdku doma a překvapit hosty originálním servírováním. Příprava paštiky je oproti běžným představám velmi rychlá a jednoduchá, tak s chutí do toho!

Potřebovat budete:  
500 g kuřecích jater mléko
0,7 l červeného sladšího vína
100 g brusinek panáka či dva kvalitní whisky
200 g másla
1 šalotku
3 stonky řapíkatého celeru
sůl, pepř, šalvěj, želatinu v prášku  

Odblaňte játra a na hodinu je namočte do mléka. Na stejnou dobu naložte brusinky do červeného vína. Mezitím si najemno nakrájejte jednu šalotku a řapíkatý celer. Nachystejte si whisky, sůl, pepř, šalvěj a další máslo. Na másle orestujte šalotku a řapíkatý celer do lehkého zezlátnutí. Přidejte játra (bez mléka a opláchnutá vodou) a orestujte je tak, aby byla uprostřed ještě lehce růžová. Játra osolte, opepřete, přidejte šalvěj, whisky a červené víno. Směs ještě chvilku povařte a plotýnku vypněte. Játra by měla být do půlky ponořená v tekutině.

Obsah pánve nyní přelijte do mixéru a mixujte na hladkou kaši. Podle konzistence přidejte další máslo. Pokud je směs stále moc tuhá, lehce ji nařeďte vývarem nebo smetanou. Lepší je však přidat spíše máslo, aby měla paštika po ztuhnutí krásně mazací konzistenci. Teď je načase paštiku ochutnat. Měla by být výrazná až lehce přechucená a přesolená. Po vychladnutí se totiž její chuť zjemní a výsledek bude dokonalý.

Takto hotovou paštiku přelijte do vysterilizovaných sklenic a nechte chladnout. Nezapomeňte si ve sklenicích nechat ještě místo na brusinkový přeliv. Ten připravíte tak, že brusinky naložené ve vínu lehce rozvaříte a na závěr přidáte malinko želatiny, která nám po vychladnutí vytvoří rosol. Přeliv nalejte na lehce zchladlou paštiku a pevně zavřete sklenici. Takto připravená paštika vydrží zhruba týden. Po zavaření ji však v lednici uchováte až měsíc. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem. Pro ozvláštnění ji můžete posypat ještě jedlými květy.  

Vepřová panenka a pyré z podzimní zeleniny se švestkovou omáčkou
Potřebujete:  
2 hrsti švestek
lahev sladšího červeného vína
kuřecí vývar
perníkové koření, mletou skořici, kostku hořké čokolády, 1/4 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, limetkovou šťávu, řepu, celer, mrkev, petržel, křen smetanu nebo mléko
vepřovou panenku
plátky slaniny
sůl, pepř  

Jako první si připravte švestkovou omáčku. Do hrnce dejte 2 hrsti švestek, které byly alespoň 2 hodiny namočené ve vínu. Přilejte vývar, ale jen tak, aby byly švestky sotva ponořené. Postupně budete vývar ještě přilévat. Vařte 10 minut. Přidejte koření -  špetku perníkového, špetku skořice,

čtvereček čokolády, 1 dcl vína a čtvrt lžičky strouhaného zázvoru. Po lehkém zchladnutí vše rozmixujte do jemné omáčky, podle potřeby nařeďte vývarem a dochuťte solí, pepřem, skořicí a limetovou šťávou. Při přípravě pyré z podzimní zeleniny je postup vždy stejný, pouze se mění zelenina. Ve výsledku budou na talíři nebo v hrncích k výběru tři lahodná pyré - řepné, mrkvové a celerové s petrželí a křenem. Pro přípravu řepného pyré dejte vařit řepu. Až bude řepa skoro měkká, přidejte stejné množství celeru.

 

Po uvaření dejte zeleninu do mixéru, přidejte smetanu, popřípadě mléko, špetku soli a pepře a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem, bude-li potřeba. Stejně postupujte s dalším pyré, které bude pouze z mrkve, a do třetice potom celerové s petrželí, do kterého přidejte před mixováním trošku křenu.
Na závěr připravte vepřovou panenku. Tu si rozkrojte na 3 až 4 válečky. Tenkým nožem do nich prořízněte kapsu a tu vyplňte asi 4 sušenými a ve vínu naloženými švestkami. Tyto válečky osolte, opepřete a zabalte do kvalitní slaniny. Na pánvi na středním plamenu válečky orestujte zhruba 2 minuty z každé strany. Vložte opečené špalíčky do trouby zahřáté na 160 °C a pečte 10 až 15 minut v závislosti na velikosti a tloušťce panenky.   Tato sladká tečka dodá každému odpoledni slavnostní ráz a hlavně neodolatelnou chuť. Výsledek navíc krásně vypadá a neprozradí, jak byl recept jednoduchý.

Na mandlovo-citrónový dort si připravte:  
těsto:
115 g másla
115 g cukru krupice
4 vejce
180 g loupaných mandlí
30 g nemletého máku
125 g hladké mouky kůra ze 2 citronů šťáva ze 2 citronů  
sirup:
100 g cukru krupice
90 g citronové šťávy  
náplň:
200 g ricotty
40 g cukr moučka  

Nejprve vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Potom zašlehejte vejce, pěkně jedno po druhém, aby vznikla hladká kompaktní hmota. Vezměte si stěrku a pomalu vmíchejte nahrubo namleté mandle (stačí pár pulsů ve výkonném mixéru, větší kousky jsou žádoucí), mák, šťávu i kůru z citronu a nakonec postupně vmíchejte prosátou mouku. Těsto nalijte do kulaté formy (cca 20 cm v průměru) vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě na 180 °C zhruba 40 minut. Povrch by měl krásně zezlátnout, pro kontrolu zapíchněte po 40 minut do dortu špejli a zkontrolujte, zda je dort upečený. Během pečení si připravte krémovou náplň. Stačí vyšlehat ricottu s cukrem a pár kapkami citronové šťávy a je hotovo.

Jakmile dort vychladne, tak jej vyndejte z formy, špejlí nebo tenkým brčkem ho z vrchní strany několikrát propíchejte a do vzniklých děr nalijte sirup, který si připravíte svařením cukru a citronové šťávy. Nechte dort odležet do druhého dne, ale stačí i 3 hodinky v lednici. Nakonec dort rozřízněte a promažte ricottovým krémem. Zbylým krémem dort potřete z vrchní strany i kolem dokola a dozdobte živými i sušenými květy. Zvolit můžete lipové či jitrocelové květy, plátky citronů nebo zkrátka vše jedlé, co bude dobře vypadat.      

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Všechny tři recepty se mi líbí. Možná na ně i u nás doma dojde.
ivana kosťunová
Díky za vysvětlení. Takže tuhle reklamu si sem zadala firma s oříšky Veselá veverka. Byla jsem lehce dezorientovaná.
Jana Slavíková
Veselá veverka je firma, která se zabývá prodejem oříšků, sušeného ovoce, cukrovinek, čokolády...… a Jaroslav Gerlich sestavil kuchařku S veverkou v kuchyni. A tam se vzala ta veverka :-)
ivana kosťunová
Zajímavě sestavené menu. S veverkou v kuchyni ? Kde se tam vzala ta veverka, když kuchař je Jaroslav Gerlich ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?