Mám ráda kuchařské knihy - XXXVIII. díl
Taverna na Samosu. Ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXXVIII. díl

16. 1. 2019

Hezký, i když studený zimní den, přeji všem příznivcům dobrého jídla. 

Nedávno jsem se zájmem sledovala statistiku cestovního ruchu. A dočetla jsem se, že hodně obyvatel naší krásné země vyjíždí právě do Řecka.

Ano, je to překrásná země. Nádherně čisté moře a nepřeberné množství památek. A to nemluvím o slunci a léčivém vzduchu, kterým je tato země proslulá.

A  jejich národní kuchyně je moc dobrá. Posuďte ostatně sami. 

Opět jsem vybrala ta jídla, která se dají připravit i v našich podmínkách. Nyní je naštěstí už spousta obchodů, kde se dají suroviny pro řeckou kuchyni sehnat.

Zejména zelenina je už dostupná celoročně. A tu umí v Řecku opravdu skvěle připravit.

Protože v Řecku se vaří i jiná jídla, než proslulá musaka z lilků.

Ačkoliv je moc a moc dobrá. Recept na ni jsem dnes uvedla pochopitelně také. A víno, které si tamní obyvatelé rádi k jídlu dají, je vynikající. Ale to už je jiná kapitola. 

 Řecká polévka avgolemono

  • 4 šálky slepičího vývaru, 50 gr rýže, 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy, 2 vejce, 1 citrón, sůl

Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži zalijeme vývarem, osolíme, přivedeme k varu a vaříme do měkka na velmi malém plaménku. V polévkové míse ušleháme vejce s citrónovou šťávou do pěny a po částech vešleháme 2 šálky vařícího vývaru. Pak přilejeme zbylý vývar s rýží a šleháme dále, až polévka zhoustne. Polévku vychladíme nejprve na pokojovou teplotu, vložíme do chladničky a důkladně vychladíme. Před podáváním zamícháme a ozdobíme kolečky oloupaného citrónu.

Žloutková polévka se sýrem

  • 1 a 1/4 l kuřecího nebo slepičího vývaru, 4 žloutky, 120 gr strouhaného sýra

Žloutky rozšleháme se sýrem a mícháme na malém plaménku, až se sýr roztaví. Za stálého míchání přiléváme pomalu horký vývar, přihřejeme a podáváme.

 Plněné okurky

  • 4 středně velké salátové okurky, 300 gr mletého masa nebo drobně nakrájených,dušených hub, 200 gr vařené rýže, máslo, 1 velká cibule, 2 vejce, 2 lžíce rajčatového protlaku, kyselá smetana nebo jogurt, citrónová šťáva, hladká mouka, kopr, pepř, sůl

Oloupané okurky nakrájíme na kousky dlouhé asi 6 cm. Podélně je rozkrojíme na půlky, vydlabeme, osolíme, naplníme nádivkou. Spojíme po 2 půlkách a ovážeme bílou nití. Vložíme je do máslem vymaštěné ohnivzdorné misky, zalijeme smetanou (nebo jogurtem) rozmíchanou s rajčatovým protlakem, případně i se lžící hladké mouky. Pokapeme citrónovou šťávou a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Okurky posypeme jemně nakrájeným koprem a podáváme s bílým chlebem.

Příprava nádivky: Maso (nebo houby) smícháme s vejci, rýží a drobně nakrájenou cibulí, solí a pepřem. 

Plněné vinné listy

  • 250 gr mletého skopového masa, asi 40 vinných listů, 120 gr rýže, vývar, olivový olej, šťáva z půlky citrónu,1 lžíce rajčatového protlaku, 2 cibule, 1 lžíce usekané petrželky, pepř, sůl. 

Opláchnuté vinné listy vložíme na minutu do vařící vody, necháme okapat a osušíme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso, rýži, petrželku, pepř, sůl. Osmažíme, zalijeme 2 dcl vývaru, přidáme citrónovou šťávu a dusíme 15 až 20 minut. Větší část vinných listů naplníme nádivkou, pevně je stočíme ve válečky dlouhé asi 6 cm. Do vymaštěného kastrolku vložíme zbývající vinné listy a na ně urovnáme závitky. Šálek vody rozmícháme s rajčatovým protlakem a olejem, ohřejeme, dobře promícháme, nalijeme na závitky a zvolna dusíme asi hodinu. Podáváme horké.

Bramborové opečenky

  • 500 gr studených oloupaných vařených brambor, 2 jarní cibulky, 2 velká rajčata, 60 gr hladké mouky, pepř, sůl  15 gr másla, olej na smažení

Brambory jemně nastrouháme, přidáme drobně nakrájené cibulky, spařená, oloupaná a jemně usekaná rajčata, mouku, rozehřáté máslo, pepř a sůl. Rychle zpracujeme v těsto. Rozválíme je na plát o síle 1,5 mm. Vykrájíme kolečka o průměru 7 cm. Rychle je usmažíme do zlatohněda na rozehřátém oleji. Mají být chřupavá na povrchu a měkká uvnitř.

Musaka

  • 500 gr mletého masa - hovězí, jehněčí nebo skopové, 10 malých cibulek, olivový olej, máslo, 4 baklažány, 1 bobkový list, 500 gr rajčat, 1,5 dcl smetany nebo mléka, 1 vejce, 3 dcl vývaru, petrželka, pepř, sůl 

Omyté, neoloupané baklažány nakrájíme na plátky a osmažíme na oleji do měkka. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, rajčata rozdusime a prolisujeme. Do vymaštěné zapékací misky rovnáme vrstvy baklažánů, mletého masa a cibule. Každou vrstvu  opepříme, osolíme a přidáme bobkový list. Musaku zalijeme vývarem smíchaným s prolisovanými rajčaty a pečeme pod pokličkou ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Pak ji zalijeme smetanou nebo mlékem rozšlehaným s vejci a dopečeme v mírně vyhřáté troubě. Ozdobíme petrželkou a podáváme.

A na závěr přidám i 2 recepty na typické řecké moučníky.

Jablka na víně 

  • 4 větší jablka, 1 dcl sladkého červeného dezertního vína, 1/2 lžičky skořice, 1 dcl smetany ke šlehání, 80 gr cukru, 80 gr másla

Oloupaná, jaderníků zbavená jablka nakrájíme na plátky a osmažíme do měkka na másle. Přidáme cukr, skořici a víno a dusíme na mírném plameni. Jablka urovnáme na dezertní talířky, přelijeme šťávou a podáváme se šlehačkou.

Ilustrační foto k receptu je pod článkem. 

Řecké lívanečky 

  • 2 šálky mléka, 2 vejce  8 lžic mouky, 12 fíků, 50 gr mandlí, 2 lžíce rozinek, muškátový oříšek, cukr, skořice, sůl, olej na smažení

Vejce, mouku, mléko, strouhaný muškátový oříšek a špetku soli rozšleháme a necháme stát půl hodiny. Přidáme jemně nakrájené fíky, spařené, oloupané a jemně pokrájené mandle a rozinky a na oleji usmažíme lívanečky. Posypeme je cukrem smíchaným se skořicí a ihned podáváme.

Dobrou chuť všem přeje "Karfík". 

Recepty jsem vyhledala v kuchařské knize Co chutná v Evropě, autorka Libuše Vlachová. Vydalo nakladatelství Avicenum v r. 1979. 

recepty
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Plněné vinné a zelné listy - golubce jsem ochutnala na Jaltě, byly skvělé. Musaku znám z Bulharska, chutnala výborně. V Řecku jsem zatím nebyla, ale mám ráda pravé řecké tzatziky. Ochutnala bych tu plněnou okurku.
Věra Ježková
Tak já lívanečky. Knížku Co chutná v Evropě jsme si pořídili v práci do knihovny, když jsme připravovali učitele a studenty učitelství na vstup do EU. Ale nevím, jestli nebyla mladšího data.
Eva Mužíková
Jednoznačně bramborové opečenky..
Marie Seitlová
V Řecku se mi líbilo i chutnalo. Ochutnala jsem různá jídla a hlavně ryby. Tvé recepty jsou zajímavé.
Naděžda Špásová
Danko, mně z těch hvězdiček jednou klepne. Zase tam jsou jen tři, ale má jich být minimálně *****. Tak sorry
Naděžda Špásová
Lívanečky by vůbec nebyly marné, ty mám ráda. Dělám plněné zelené listy, říkáme tomu holubce. :-)
ivana kosťunová
Ačkoliv jsem nikdy v Řecku nebyla, Retsinu jsem si oblíbila též. Mám ráda ten druh s příchutí pryskyřice. Žloutkovou polévku se sýrem občas udělám-ani jsem nevěděla, že je to řecký recept. Myslím, že Řeckou kuchyni bych mohla...
Zuzana Pivcová
Při svých dovolených v Řecku jsem ochutnala různé dobroty. Nejvíc jsem si oblíbila musaku, kleftiki - kuličky z mletého masa a plněné vinné listy. A retsinu. Díky za připomenutí!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.