Dana Puchalská
16.1.2019 12:32
Asi vlak do HK jezdí častěji než do PU.
ivana kosťunová
16.1.2019 10:02
Takže vám opět gratuluji ke správnému úsudku, a těším se na další hádanku. Já to nevzdám :))
Zuzana Pivcová
16.1.2019 09:53
Výborně, uvažovaly jsme se sestrou správně. Marcela začala jako první a mně to pak už také nedalo. Roli hraje těch 10 minut, po kterých jede vlak do PU za vlakem do HK. Tak třeba vlak v 9, 00 do HK odjíždí a do PU odjede v 9, 10. Mezitím má pán na malé zastávce šanci přijít v rozpětí 10 minut, tedy řekněme od 9, 00 do 9, 09. Když odjede vlak do PU v 9, 10, pojede další "hradečák" až v 9, 30, takže pán může přijít od 9, 10 až do 9, 29 v rozpětí 20 minut. Je to poměr možností odjezdu 2 : 1 pro Hradec. Kdyby jel pardubičák už po 5 minutách, byla by šance pro hradecký vlak mnohem větší (pauzy 5 min. a pak do HK 25 minut). Takže by tam pán jezdil asi mnohem častěji. A kdyby vlaky jely za sebou po čtvrt hod., bylo by to 1: 1. To, že účtenek nebyl úplně dvojnásobek, mohlo být způsobeno náhodně, že se trefil přece jen víckrát do té čekací doby na PU, nebo že se vlak zpozdil a on ho stihl. No, byla to zkraje fuška.
Vladislava Dejmková
16.1.2019 07:48
Odhalení:
Vlaky sice jezdí v půlhodinových intervalech, ale v zastávce, kde čekává pan Novák, jede vlak do HK vždy 10 minut před vlakem do PA. To prakticky znamená, že okno čekání na vlak do HK je 20 minut, kdežto „okno“ čekání na vlak do PA je 10 minut. Pan Novák měl tedy šanci (pravděpodobnost) 2:3, že pojede do HK a pouze 1:3, že pojede do PA. Samozřejmě, že tento výsledek byl ovlivněn i tím, že sledování proběhlo za dobu celého roku a vlaky jezdily stále přesně s výše uvedeným časovým odstupem.
Blahopřeji všem, kteří na to přišli.
Zuzana Pivcová
15.1.2019 19:32
Přesně tak, Eliško, my se sestrou už jsme to odhalily, ale počkáme na oficiální odhalení Vlaďky zítra.
Libuše Heulerová
15.1.2019 14:50
Myslím, že vesnička, kde pan Novák žije, je blíž Pa než HK.
ivana kosťunová
15.1.2019 13:55
Já jsem se svojí logikou neuspěla, ale nápad bych měla- jestlity tratě vedou proti sobě a ty vlaky se tam v půlhodinových intervalech křižují, tak třeba přijedou jeden na třetí kolej, druhý na čtvrtou kolej, no a ta třetí kolej do Hradce je blíže, takže když přijedou oba najednou, nasedne na třetí koleji do Hradce. Když ten je už pryč, tak je tam na čtvrté koleji vlak do Pardubic. Snad jsem to vysvětlila srozumitelně.
Eliška Murasová
15.1.2019 13:12
Myslím, že Zuzka má pravdu.Vlaky jedou krátce po sobě. Mezi HK a PR je kratší čas, než mezi PR a HK. Takže p.Novák se častěji trefí do delšího prostoru před příjezdem vlaku do HK.
Marcela Pivcová
15.1.2019 13:06
Nejdříve jsem asi dvě hodiny přemýšlela, zapisovala a pak vzdala. Po chvilce mi to "nedalo" a k úloze se vrátila. A výsledek? Jsem přesvědčena, že vyřešeno! Počet jízd 2:1, město lze doplnit podle potřeby (ovšem vlaky musí jezdit skutečně přesně).
Vladislava Dejmková
15.1.2019 12:55
Vysvětlení bude k dispozici zítra tj. ve středu dopoledne. Zatím je prostor na přemýšlení.
Načíst starší příspěvky