Mám ráda kuchařské knihy - IL. díl
Ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - IL. díl

22. 2. 2019

Dobrý den přeju všem, kteří mají rádi rádi dobré jídlo. V minulém díle jsem psala, že čínská kuchyně je dost oblíbená a že napíšu určitě další pokračování. Tak tady je. A jsou to recepty z vepřového masa,které je v Číně velice oblíbené.

Maso křehké jako víla 

  • 1/2 kg tučného vepřového od kosti, 1 šálek sherry, 1 šálek sójové omáčky, 3/4 šálku cukru, 1 kávová lžička soli

Maso rozkrájejte na kostičky a spolu se všemi přísadami vložte do pudingové formy. Dobře uzavřenou formu postavte do vařící vody a nechte vařit tři hodiny. Voda musí dosahovat do poloviny formy, proto během vaření vodu stále dolévejte. Potom maso přeced'te a podávejte bez šťávy - tu můžete použít při přípravě zeleniny apod.

Skořicové květy - pro 4 osoby 

  • 320 gr vepřového masa, 2 vejce, 2 vrchovaté polévkové lžíce rýžové hladké mouky, trochu pepře, trochu soli, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octa, 2 kávové lžičky škrobové mouky, 1 kávová lžička glutasolu, 1 kávová lžička posekané cibulky, 1 polévková lžíce konopného oleje

Maso rozkrájejte na plátky a tupou stranou nože rozklepejte na tenké placičky. Ty nakrájejte na nudličky, dejte do misky a promíchejte s jednou kávovou lžičkou sójové omáčky, cukrem a jednou kávovou lžičkou glutasolu. Rozšleháte dvě vejce, smícháte je s rýžovou moukou a v této směsi dobře obalíte. Do horkého oleje v hluboké pánvi nasypete maso. Olej je nutno udržovat ve stejnoměrné teplotě. Maso v něm necháte asi dvě minuty, až zežloutne do barvy skořicových květů. Pak maso vyjmete a okapané dáte na teplou mísu. Olej z pánve odlejte, aby zůstalo jen vymaštěné dno, přidejte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Potom vmícháte ostatní přísady: sójovou omáčku, ocet a škrobovou mouku rozmíchanou ve studené vodě. Omáčku necháte povařit za stálého míchání a nalijte ji do malých misek. Do druhé pánve dáte trochu konopného oleje, a až se rozehřeje, přidáte cibulku a maso. Promícháte, opepříte, osolíte. Při jídle namáčíte maso v omáčce. 

Vepřové v karamelu 

  • 1/4 kg vepřového bůčku bez kůže, 2 polévkové lžíce cukru, 1 pokrájená střední cibulka, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 1 kávová lžička mletého zázvoru, 1/2 šálku sójové omáčky, 1/2 šálku bílého sladkého vína, 1 kávová lžička soli, 1 polévková lžíce oleje

Opečte maso narychlo v troubě, až zhnědne. Pak celý kousek ponoříte do vařící vody, vyndáte a rozkrájíte na kostičky. Do hluboké pánve dáte jednu polévkovou lžíci oleje, všechen cukr a do hněda zkaramelizujete. Potom přidáte cibulku, česnek, zázvor, sójovou omáčku, víno, sůl a kostičky masa a vše na mírném ohni dusíte pod pokličkou asi hodinu. (Sádlo, které se objeví na povrchu, seberete lžičkou.) 

 Kořeněné masové kuličky - pro 4 až 6 osob

  • 1/2 kg mletého tučného vepřového, 2 polévkové lžíce sherry, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 kávová lžička cukru  1/2 kávové lžičky soli, 1/2 kávové lžičky pálivé papriky, hladká mouka dle potřeby, 2 kávové lžičky jemně nasekané cibulky, 2 kávové lžičky jemně rozemletého zázvoru 

Všechny přísady zamíchejte do mletého masa a přidejte dostatek hladké mouky, aby směs držela pohromadě. Potom udělejte asi 25 kuliček a obalte je v mouce. Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte olej, až se z něho bude kouřit, ponořte tam drátěný košík s kuličkami. Opečte je po všech stranách a stále pohybujte kovovým košíkem, aby byly kuličky stejnoměrně na povrchu křupavé.

Voňavé vepřové - pro 6 až 8 osob 

  • 1 kg tučného vepřového od kosti, 1 šálek krájené jarní cibulky, 1,5 šálku sherry, neplný šálek cukru, 1/2 šálku sójové omáčky, 3 kousky skořice, 1 špalíček zázvoru, 1 kávová lžička anýzu, 8 hřebíčků, okrájená kůra z 1/2 citrónu, 1 kávová lžička soli 

Nakrájíte maso na deseticentimetrové proužky. Do velkého hrnce s jedním litrem vody dejte vařit všechny přísady kromě cibulky. Když začne voda vřít, přidejte do ní maso i s cibulkou. Stále přilévejte vodu, aby se maso nepřipálilo. Potom maso vyjměte a nakrájejte na malé čtverečky. Maso se podává bez tekutiny, ve které se vařilo.  

Vepřové maso s vlašskými ořechy

  • 360 gr libového vepřového, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1/2 polévkové lžíce hnědého (anebo práškového) cukru, 1/2 šálku oloupaných vlašských ořechů, sůl, olej

Zcela libové maso rozkrájejte na malé kousky a smíchejte s jednou polévkovou lžící sójové omáčky, s cukrem a moukou. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte jeden šálek oleje a za stálého míchání vkládejte po částech maso. Asi po pěti minutách dostane maso hnědou kůrku. Potom kousky vyndejte a nechte okapat na sítu. V menší pánvi opečte na jedné polévkové lžíci oleje ořechová jádra, přidejte okapané maso, jednu polévkovou lžíci sójové omáčky, podle chuti osolte a maso dopečte. Neměli byste však už péci déle než tři minuty.

 

Dobrou chuť i inspiraci všem přeje "Karfík".

Recepty jsem vyhledala ve svých zápiscích. 

recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Maso křehké jako víla. Ten název se přímo nabízí i to sherry bych obětovala. Skořicové květy- ta vůně … Dano, hned poránu mi děláš takové chutě - díky za tvou péči .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 48. týden

V čase adventním a vánočním často televizní stanice nabízí divákům známé filmy a pohádky. Tento týden si budete moci v kvízu vyzkoušet, jak dobře je znáte.