Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž budeme uvádět zajímavé historické recepty.
Jablek se letos urodilo nepřeberně a hojné zásoby budou vyžadovat i fantazii při jejich zpracování. Jednou z možností jsou koláče našich prababiček zvané jablkové píchance.
Jak na to? Tři žloutky umícháme do pěny s 12 dkg cukru. Přidáme 12 dkg rozehřátého másla a 3 lžíce smetany nebo mléka. Když je hmota hladká, přidáme půl balíčku pečivového prášku a nakonec zamícháme 15 dkg pšeničné mouky se sněhem z 5 bílků. Těsto opatrně vlijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče asi na tři prsty vysoko.
Oloupeme půl kilogramu pěkných jablek, očistíme je a nakrájíme na malé čtvrtky. Zapícháme je stejnoměrně do těsta, poprášíme cukrem smíchaným se skořicí a dáme péci. Upečené ještě za tepla krájíme nožem namočeným v horké vodě a otřeným. Výsledkem je pečivo velmi jemné, výživné a dobře stravitelné.
Ingredience
3 žloutky
12 dkg cukru
12 dkg másla
3 lžíce smetany
0,5 balíčku prášku do pečiva
15 dkg mouky
5 bílků
Další články autora na www.novakoviny.eu