Dobrý den přeju všem příznivcům dobrého jídla. Je mezi námi dost milovníků zeleniny. Při včerejším nákupu jsem si všimla moc dobré a hezké zeleniny. Byl to fialový baklažán.
Dají se z něho připravit moc dobrá jídla. Ostatně, kdo má čas a chuť, může začít. A nyní je podle našich předků období, kdy bychom neměli jist maso. Tak proč si tedy neuvařit dobré zeleninové jídlo právě z baklažánů?
Myslím si, že každý si v dnešní nabídce určitě najde.Bude to směsice receptů jak od nás, tak i ze světa.
Baklažánová "ikra" aneb falešný kaviár - Orient
- 3 baklažány, 1 velká cibule,1 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř nebo pálivá paprika
Omyté baklažány upečeme v troubě doměkka. Pak je oloupeme a rozmělníme vidličkou na kaši. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme baklažánovou kaši, rozetřený česnek, osolíme,okořeníme a jen krátce prohřejeme. Podáváme teplé nebo studené jako přílohu nebo předkrm.
Baklažány z Nizzy - Francie
- 2 baklažány, sůl, 2 stroužky česneku, 1 velká cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 5 rajčat, petrželka, mletý pepř, rozmarýn
Baklažány nakrájíme na plátky a osolíme. Rozdrtíme česnek, pokrájíme cibuli a osmahneme na oleji a másle. Přidáme pokrájená rajčata (mohou být i oloupaná). Když změknou, přidáme plátky baklažánů. Okořeníme a zapečeme v troubě.
Baklažány s hříbkovou nadivkou - Polsko
- 4 baklažány, 1 malá cibule, 1 mrkev, 1 lžíce oleje, kousek bokového listu, tymián, vývar z kostí, sůl
Nádivka :30 gr másla, 1 velká cibule, 500 gr hříbků, 250 gr rajčat, 1 stroužek česneku, pepř, sůl
Baklažány podélně rozřízneme a ovaříme 10 minut v osolené vodě. Dužninu vydlabeme a jemně usekáme. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, vymačkáme semena a drobně usekáme. Drobně nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na rozehřátém másle do růžova, vmícháme na plátky nakrájené hříbky a podusíme. Přidáme rajčata, pepř a sůl a dále dusíme, až se tekutina odpaří. Přidáme usekanou dužninu z baklažánů a naplníme půlky baklažánů. Do vymaštěného kastrolu vložíme na plátky nakrájenou mrkev a cibuli, bobkový list a tymián Na ně urovnáme naplněné baklažány, podlijeme vývarem a pečeme pod pokličkou v mírně vyhřáté troubě 20-30 minut.
Baklažány na smetaně - USA
- 500 gr baklažánů, 40 gr másla, 1,5 dcl kysané smetany, chilli koření, sůl
Omyté baklažány nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme nakřehnout. Po chvíli je osušíme, vložíme do rozehřátého másla a osmažíme. Zalijeme je několika lžícemi vody, přidáme koření a dusíme do měkka. Z dušených baklažánů se má všechna tekutina odpařit. Pak přidáme rozšlehanou kysanou smetanu a prohřejeme. Podáváme jako příkrm.
Plněné smažené baklažány - Indie
- 4-8 malých baklažánů, 2 cibule, 40 gr másla, 1 lžička kari koření, 1 vejce, strouhanka, olej na smažení
V omytých, neoloupaných baklažánech uděláme hlubší podélné zářezy, opatrně vydlabeme polovinu dužniny a posekáme ji. V rozehřátém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme usekanou dužninu, kari koření a sůl a osmažíme .Touto směsí naplníme baklažány, ovážeme je nití, obalíme v rozšlehaném vejci a ve strouhance a usmažíme v rozehřátém oleji. Podáváme jako příkrm.
Baklažány dušené s řapíkatým celerem - Itálie
- 400 gr baklažánů, 150 gr řapíků celeru, 30 gr kaparů, olej, 40 gr oliv, 2 sardelky, 1 malá cibule, 25 gr cukru, 70 gr rajčatového protlaku ocet, sůl, petrželka, pepř
Oloupané baklažány nakrájíme na větší kousky osolíme a necháme chvíli stát. Pak je osušíme a osmažíme v rozehřátém oleji. Očištěné řapíky celeru ovaříme v osolené vodě, sardelky zalijeme horkou vodou a necháme je chvíli vyluhovat Kapary, olivy, celer a sardelky nakrájíme na tenké proužky. Cibuli nakrájenou na plátky zpěníme v rozehřátém oleji, vmícháme cukr a rajčatový protlak a osmažíme, až směs trochu zhnědne. Přidáme zředěný ocet a chvíli povaříme. Osolíme, opepříme, přidáme jemně usekanou petrželku, pak vmícháme kapary, olivy, celer, sardelky a baklažány. Prohřejeme, urovnáme na mísu a můžeme ozdobit kousky tuňáka konzervovaného v oleji nebo kousky krabího masa. Podáváme jako příkrm nebo předkrm.
P. S. Já mám ráda a často si připravuji baklažány smažené buď v trojobalu nebo v těstíčku. S brambory a tatarskou omáčkou. Mňamka číslo 1.
Dobrou chuť přeje všem "Karfík".
Recepty jsem našla ve svých zápiscích a ve dvou knihách - Zelenina v kuchyních celého světa, autoři Libuše Vlachová a František Raboch (r. v. 1974).
Vitamíny z domova i daleka, autoři Dagmar Lánská a Bohumír Hlava (r. v. 1982).