Mazanec z tvarohového těsta
Foto: autorka

Mazanec z tvarohového těsta

8. 4. 2022

Letos jsem se taky chytila na udičku a rozhodla jsem se, že se pokusím upéct velikonoční mazanec, pravda trochu s předstihem a na zkoušku. Ale chtěla jsem trochu jiný, než ten zaručeně nejlepší z kynutého těsta.

A tak, pamětliva toho, že na internetu je všechno od dojení kozy až po sestrojení kosmické rakety, zadala jsem si požadavek dle svého gusta.
Mazanec z těsta tvarohového.

Přiznávám se zcela dobrovolně, že recept, který vám tady nyní předkládám, je stažený z internetu, ale mnou vyzkoušený, upečený a ochutnaný. A taky malinko upravený.

Postup je jednoduchý, s těstem se výborně pracuje a výsledkem je pochoutka.

Vyšlehejte do hladka:
140 g másla nebo hery
120 g cukru krystal
1 vanilkový cukr

Přidejte a znovu řádně promíchejte:
1 vejce
250 g měkkého tvarohu
kůru z jednoho citronu
kůru z ½ pomeranče
šťávu z jednoho citronu
2 lžíce rumu

Dále pak smíchejte:
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetku soli
50 g rozinek

Na posypání hrst mandlových lupínků.
1 vejce (žloutek) na potření bochánku.

Do řádně vymíchané máslové hmoty vsypte sypkou směs a po částečném zapracování přidejte oprané rozinky. Troubu rozehřejte na 170ºC. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte bochánek. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem, nožem udělejte do bochánku křížek a posypte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě asi 50 min.

Moje poznámka:
- místo másla jsem použila heru
- místo rozinek jsem použila sušené brusinky, mám je raději než rozinky
- mandlové lupínky jsem přidala i do těsta
- křížek naznačte nožem jen lehce

Při začátku pečení jsem snížila teplotu na 150ºC (asi na 15 minut.) Poté jsem teplotu zvýšila na předepsaných 170ºC a kontrolovala stav mazance pomocí špejle, však to znáte. Doba pečení se prodloužila asi o 10-15 minut.

Neřikám, že je to nejlepší mazanec na světě, ale mohu odpřísáhnout, že je příjemně navinulý citronem, voňavý a chutný.

recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Elenko, dneska jsem upekla podle tohoto receptu, jen jsem dala špaldovou mouku a hnědý cukr (100 g), výsledek je vynikající, moc nám chutná, je vláčný a krásně voní vanilkou. Používám opravdový vanilkový cukr, ne ty vanilínové :-). Ještě jednou, díky moc za prima recept. *****
Lidmila Nejedlá
Ne Helenko, ale Elenko!
Lidmila Nejedlá
Helenko, vypadá dobře. Ke kafíčku by určitě chutnal.
Elena Valeriánová
Díky za pochvalu :-) Ájo, co tě nemá, nejsem vyučená cukrářka, mám jen maturitu z ekonomky a to má dnes kdekdo.
Eliška Murasová
Vypadá neskutečně lákavě, úplně cítím na jazyku, mňam...
Dagmar Bartušková
Eleno, ráda bych ochutnala. Vypadá parádně. A jak je uvnitř žluťoučký! Ten se musí na jazyku jen rozplývat. Hned bych si zakrojila. Můžeš péct na kšeft. ;-)
Alena Vávrová
Úspěšně vyzkoušeno, děkuji! Také peču na vánoce tvaroh. štolu.
Jitka Chodorová
Já už také peču několik let tvarohové mazance, na Vánoce místo vánočky tvarohovou štolu, a jsem velice spokojená. Tak Elen díky a všem dobrou chuť přeji.
Jana Šenbergerová
Tvarohové těsto mám také docela ráda a mazanec vypadá dobře.
Dana Puchalská
Krásný mazanec. Elen, jsi nejen skvělá fotografka, ale i šikovná pekařka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.