Mazanec z tvarohového těsta
Foto: autorka

Mazanec z tvarohového těsta

8. 4. 2022

Letos jsem se taky chytila na udičku a rozhodla jsem se, že se pokusím upéct velikonoční mazanec, pravda trochu s předstihem a na zkoušku. Ale chtěla jsem trochu jiný, než ten zaručeně nejlepší z kynutého těsta.

A tak, pamětliva toho, že na internetu je všechno od dojení kozy až po sestrojení kosmické rakety, zadala jsem si požadavek dle svého gusta.
Mazanec z těsta tvarohového.

Přiznávám se zcela dobrovolně, že recept, který vám tady nyní předkládám, je stažený z internetu, ale mnou vyzkoušený, upečený a ochutnaný. A taky malinko upravený.

Postup je jednoduchý, s těstem se výborně pracuje a výsledkem je pochoutka.

Vyšlehejte do hladka:
140 g másla nebo hery
120 g cukru krystal
1 vanilkový cukr

Přidejte a znovu řádně promíchejte:
1 vejce
250 g měkkého tvarohu
kůru z jednoho citronu
kůru z ½ pomeranče
šťávu z jednoho citronu
2 lžíce rumu

Dále pak smíchejte:
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetku soli
50 g rozinek

Na posypání hrst mandlových lupínků.
1 vejce (žloutek) na potření bochánku.

Do řádně vymíchané máslové hmoty vsypte sypkou směs a po částečném zapracování přidejte oprané rozinky. Troubu rozehřejte na 170ºC. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte bochánek. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem, nožem udělejte do bochánku křížek a posypte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě asi 50 min.

Moje poznámka:
- místo másla jsem použila heru
- místo rozinek jsem použila sušené brusinky, mám je raději než rozinky
- mandlové lupínky jsem přidala i do těsta
- křížek naznačte nožem jen lehce

Při začátku pečení jsem snížila teplotu na 150ºC (asi na 15 minut.) Poté jsem teplotu zvýšila na předepsaných 170ºC a kontrolovala stav mazance pomocí špejle, však to znáte. Doba pečení se prodloužila asi o 10-15 minut.

Neřikám, že je to nejlepší mazanec na světě, ale mohu odpřísáhnout, že je příjemně navinulý citronem, voňavý a chutný.

recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Elen, no vidíš, jaká jsi šikovná pekařka a to na to ani nemáš školy. Vypadá krásně a určitě je to mňamka. Já se na pečení nechystám, nabarvím vejce a beránka už máme v lednici. Jedeme v neděli s kamarády na výlet, tak už se docela těším. Mějte se s Honzou a rodinou krásně. :-) :-)
Věra Ježková
Ráda doplňuji při pečení mouku tvarohem. Mazanec ale u nás tradičně peče přítelova dcera – výborný.
Alena Vávrová
Ráda peču z tvarohového těsta, takže si ho také na zkoušku upeču. Dík, Elenko.
Miluše Hasenohrlová
Elen, dělám stejný, jen bez kůry z pomeranče.Máš pravdu, je výborný. :-)
Dana Kolářová
Lákavé!
Lenka Hudečková
Elenko, vypadá krásně, takže jsem se rozhodla, že do toho půjdu také :-) Díky za recept :-) *****
Alena Tollarová
Vypadá báječně.Dobrou chuť!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.