Mazanec z tvarohového těsta
Foto: autorka

Mazanec z tvarohového těsta

8. 4. 2022

Letos jsem se taky chytila na udičku a rozhodla jsem se, že se pokusím upéct velikonoční mazanec, pravda trochu s předstihem a na zkoušku. Ale chtěla jsem trochu jiný, než ten zaručeně nejlepší z kynutého těsta.

A tak, pamětliva toho, že na internetu je všechno od dojení kozy až po sestrojení kosmické rakety, zadala jsem si požadavek dle svého gusta.
Mazanec z těsta tvarohového.

Přiznávám se zcela dobrovolně, že recept, který vám tady nyní předkládám, je stažený z internetu, ale mnou vyzkoušený, upečený a ochutnaný. A taky malinko upravený.

Postup je jednoduchý, s těstem se výborně pracuje a výsledkem je pochoutka.

Vyšlehejte do hladka:
140 g másla nebo hery
120 g cukru krystal
1 vanilkový cukr

Přidejte a znovu řádně promíchejte:
1 vejce
250 g měkkého tvarohu
kůru z jednoho citronu
kůru z ½ pomeranče
šťávu z jednoho citronu
2 lžíce rumu

Dále pak smíchejte:
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetku soli
50 g rozinek

Na posypání hrst mandlových lupínků.
1 vejce (žloutek) na potření bochánku.

Do řádně vymíchané máslové hmoty vsypte sypkou směs a po částečném zapracování přidejte oprané rozinky. Troubu rozehřejte na 170ºC. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte bochánek. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem, nožem udělejte do bochánku křížek a posypte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě asi 50 min.

Moje poznámka:
- místo másla jsem použila heru
- místo rozinek jsem použila sušené brusinky, mám je raději než rozinky
- mandlové lupínky jsem přidala i do těsta
- křížek naznačte nožem jen lehce

Při začátku pečení jsem snížila teplotu na 150ºC (asi na 15 minut.) Poté jsem teplotu zvýšila na předepsaných 170ºC a kontrolovala stav mazance pomocí špejle, však to znáte. Doba pečení se prodloužila asi o 10-15 minut.

Neřikám, že je to nejlepší mazanec na světě, ale mohu odpřísáhnout, že je příjemně navinulý citronem, voňavý a chutný.

recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Díky za recept, asi to zkusím. Je to rychlejší než kynuté těsto.
Eva Mužíková
Vypadá opravdu lákavě. Já jsem se dnes přemlouvala, jestli si mám, nebo nemám koupit mazanec v pekařství u Bláhů. Kupuji tam chutné vánočky. Nekoupila jsem, ale ještě není rozhodování konec.
Jana Vargová
Paní Valeriánová, nejen díky za recept, ale také oprava počtu ☆. Má jich být ☆☆☆☆☆. Šmátrám po displeji mobilu a výsledek je někdy špatný. Tak se omlouvám.
Alena Tollarová
Ještě jsem ho nevyzkoušela, peču pořád ty tradiční kynuté. Že by nastal ten správný čas? :)
Hana Práglová
Dala bych si k odpolední kávičce...
Margita Melegova
Peceni mne jeste ceka ale podle toho kolik stravniku se prihlasi, proto jeste neresim ani vanocky ani mazance, ale tvarohovy mazanec jsem pekla, mne chutnal ale manzel radeji kynuty.
Anna Potůčková
Vypadá moc hezky - musím vyzkoušet!
Alena Švancarová
Věci z tvarohového těsta jsou dobré,ale já vánočku či mazanec jedině (ze zaručeně dobrého)kynutého těsta.Ráda z kynutým těstem pracuji.Také mám ráda brusinky,ale rodina je tam nechce a vnučka ani rozinky.A pravnučka také ne.Je to složité s mlsounama.
Vladislava Dejmková
Vypadá dobře, škoda, že není cítit přes počitač i ta vůně.
Marie Doušová
Mazance a vánočky peču pouze z tvarohového těsta a vždy se povedou a jsou chutné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.