Foto: archiv autorky
Bramborové placky malé babičky
27. 6. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Tollarová
27.6.2019 20:44
Krásná vzpomínka. Bramborové placky občas dělám, smažím je na pánvi. Není to sice plotna, ale chutnají taky.
Vladislava Dejmková
27.6.2019 18:42
Své kořeny mám v Podkrkonoší a bramborové placky dělávám dodnes. Základem jsou uvařené, ideálně vlahé brambory, které jemně nastrouháme. Přidáme hrubou mouku, vajíčko a trochu soli. Vtip je v tom, že musíte objevit ten správný poměr surovin, aby po promíchání vznikla správně hustá bramborová hmota. Mouky nesmí být moc (asi 1/4 i méně). Z hmoty se udělají kuličky, z nich placky velikosti dlaně a pečou se po obou stranách v hodně rozpálené troubě na plechu potřeném sádlem. V létě je používám jako přílohu k salátům.
Helena Votíková
27.6.2019 17:34
Tyhle nejúžasnější placky znám od tchyně. Taky jsem je pekla, na dvou plotýnkách na plynovém sporáku. Ale jen v létě. Byl jimi načichlý celý dům a voněly až na ulici (ke konci pečení už to byla hodně intenzivní vůně, až nevůně). Výměna spotřebičů má i své zápory - máme po plackách. A že bych si je dala.... nejlepší byly, když trochu "zatáhly".. Většinou byla kombinace gulášová polévka, ta z pytlíku, a placky.
Věra Ježková
27.6.2019 16:01
Zpáteční jízdenku do krajiny dětství bych odmítla. Babiččiny bramborové placky si pamatuji. Také je pekla je přímo na plotně a byly úžasné, i díky těm puchýřům.
Dana Puchalská
27.6.2019 14:58
Ano, vzpomínky na dětství u babiček na venkově jsou vždy krásné. Děkuji.
Naděžda Špásová
27.6.2019 14:57
Bramborové placky jsem měla taky ráda. Už jsem je dlouho nedělala. Hezké vzpomínky. :-)
Zdenka Soukupová
27.6.2019 13:03
Krásná vzpomínka, dojemná. Mám podobnou. Na vánoce se snad ve všech rodinách pečou vanilkové rohlíčky. Pekla je moje máma i máma manžela. Ty od tchýně chutnaly mým dětem víc. Tak jsem ji poprosila o recept, dodnes ho mám schovaný, psaný její vlastní rukou. A syn stejně občas pronese: "jsou dobré, ale nejsou jako od babičky." Vždycky mě to trochu zamrzí, ale zase si řeknu, alespoň má na babičku krásnou vzpomínku.
Hana Nováková
27.6.2019 11:53
I já jsem v jednom článku zavzpomínala na moji babičku - Co čas nikdy neodvane, často si ho znovu čtu a u srdce je mi pak blaze i když v očích mám slzy. Tento článek mě též vehnal slzy do očí. Děkuji za něj...
Zuzana Pivcová
27.6.2019 11:45
Tohle krásné vzpomínání mě doslova dojalo, protože jsem si vybavila naši babičku, a to ještě v době mého dětství v Lomnici nad Popelkou, která nám velmi často pekla bramborové placky na plotně. Mastily se rozehřátým máslem a sypaly cukrem. Nikdy jsem od té doby nezjistila, co do nich všechno patřilo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA