Ilustrační foto: ingimage.com
Sama v domě. Častý problém seniorek
8. 7. 2019
Ovdověla. Její dospělé děti mají své životy, vlastní bydlení. Zůstala sama v rodinném domě. Nezvládá jeho údržbu, náklady na život v něm jsou vysoké, cítí se osamělá, někdy má i strach. Do takové pozice se dostává hodně žen ve vyšším věku. A je to pozice značně stresující.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dana Novotná
17.1.2021 14:03
Tak zrovna takový problém řeší moje kamarádka. Maminka má 85 let, a do podzimu loňského roku byla v pohodě ve svém domě na vesnici. Dcera bydlí ve městě, asi 20km od vesnice a syn asi 100 km. Před dvěma lety mohla a původně chtěla jít do bytu s pečovatelskou službou, až už měla klíče, tak si to rozmyslela.Teď má problémy s rovnováhou a nemůže bydlet sama.
Tak pendluje od dcery k synovi, u něho se jí nelíbí, tak si vymýšlí tisíc důvodů, proč musí k dceři. Ale zvolila si to sama. Když jí v 65 letech zemřel manžel, chtěla dcera, aby dům prodala a koupila si byt ve městě. Ale to Néé. Dnes má dcera i syn 60+ a taky už nestíhá práci, matku a na svoje záliby nemá čas, ani energii. Do domova důchodců nepůjde, protože do starobince jí nikdo nedostane, (její slova) a tak jsem zvědavá, jak dlouho tato situace vydrží.
Helena Nováková
1.1.2020 15:08
Dámy, berte s rezervou to, že váš dům chátrá. Udržujte ho v chátrání tak, aby byl obyvatelný, nemusí vypadat na 100%. Tak vám nevysaje všechny peníze a síly. Abyste se ohřály, je dobré zařídit si malou místnost poblíž koupelny na zimní bydlení. Tu není těžké vyhřát.
Když mají přijít hosté, zatopíte v obývacím pokoji.
A že nejezdíte autem? v podtatě každá vesnice má autobusové spojení s městem, pokud bydlíte ve městě, není o čem mluvit. Nákupy nemusíte tahat v ruce, kupte si tašku na kolečkách. Do ní se vám bohatě vejde nákup na týden - i pro pejska a kočičku.
Zarostlá zahrada? Vždyť to je nejmodernější trend - to je přece tzv. přírodní zahrada.
Děti nezatěžujte prací při návštěvách, mají svou práci a jsou většinou vytíženější, než jsme byly my.
Je mi 72 let, mám podprůměrný důchod a jezdím každý rok na (skromnou) "dovolenou" do zahraničí. Jinak žiju finančně nenáročný život. Jde to.
Jitka Caklová
10.7.2019 09:10
Problémem by to byl, kdybych si ho z toho udělala. Jak se říká, "Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.", ale, jak tak čtu, ono to platí spíše naopak. Proto se až nyní umím radovat ze všeho, co jsem v životě vytvořila, z každé rostlinky a prvního jejího květu, kterou jsem si ze semínka, nebo z oplégru vypěstovala. Hlavně nejsem závislá na chvále, či bohapustém pochlebování těch, kteří ani nemají tušení, co všechno to obnáší. Díky tomu jsem se dokázala z 95ti % odpoutat od íčka, nebýt na nikom závislá a dělat si drobné radosti na svůj účet. O tom je můj život.
Eva Mužíková
9.7.2019 13:11
Také jsem ráda, že tento problém nemám. Přestože jsem celý život byla velkou chovatelkou a pěstitelkou, což k domku jaksi patří. Zdalipak má někdo z vás zkušenost s tím novým trendem - prodat dům společnost, která zaplatí a nechá dožít... asi jste o tom slyšeli, není nutné rozepisovat.
Jana Šenbergerová
8.7.2019 19:45
Dodnes jsem moc ráda, že jsem nepodlehla trendu postavit si dům. Dcery mají svůj život jinde a nám je v paneláku dobře. Kdyby bylo nejhůř, je možné zažádat si o bydlení v domě s pečovatelskou službou nebo v domově důchodců nedaleko domu, ve kterém bydlíme.
Danka Rotyková
8.7.2019 15:46
Nedávno jsme se již o tom bavili a je moc dobře, že tohle téma nezapadlo. Třeba to někomu z nás pomůže uvědomit si tvrdou realitu dnešního života a rozhodne se včas pro zabezpečení sebe na stáří. Viděla jsem u mých rodičů, jak nemysleli na své potřeby ve stáří. Ještě že mám takovou sestru, která mi vše pomáhala vyřešit.
Marie Doušová
8.7.2019 10:40
Ano, problém to určitě je,ale člověk si ho uvědomí, až když ta situace nastane. Zajímavý a pravdivý článek.
Dana Puchalská
8.7.2019 10:07
To je v dnešní době velice častý problém. Přítelkyně to vyřešila dost jednoduše. Našla si podnajemniky. Mladou rodinu s dítětem. Obsadili horní patro a ona má zase plný dům a hlavně se přestala bát. Pán pomáhá s údržbou doma paní ji zase pomáhá se zahrádkou a nákupy. A to mrně ji vyloženě vlivo novou energii do těla. Říkala, že tohle byl její nejlepší nápad co mohla uskutečnit. Dcera a syn jsou rádi, že jejich maminka vyloženě omládla.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA