Tanja Askani a jeden z jejích vlků. Foto: Nakladatelství Mladá fronta
Češka, která žije s vlky
13. 7. 2019Tanja Askani, Češka žijící v německém Hamburku, žije s vlky a naučila se jim porozumět. Odchovala také pár desítek handicapovaných mláďat a snaží se bořit mýty o těchto zvířatech. O životě s vlčí smečkou napsala knihu Vlčí stopy.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Milan Sova
18.7.2019 20:11
První vlaštovka u změny přístupu ;-)
https://www.stol.it/Artikel/Politik-im-Ueberblick/Lokal/Entnahme-von-Woelfen-moeglich
Milan Sova
17.7.2019 15:54
Jana Kollinová: je to trochu hustě řečeno, ale je to vývoj, těžko soudit jestli dobrý nebo špatný ;-) Ona to není ani tak citová vazba, je to zkrátka život. Když zemře mladý je to škoda, když starý je to koloběh života ;-)
Jana Kollinová
17.7.2019 14:35
Pane Milane, děkuji za reakci. Chápu vztah ke zvířatům, která piplám nebo pomáhám při jejich zrození. Je to citová vazba, ale jak se cítí chovatel ve chvíli, kdy jím odchovaný jedinec dokončí svoji životní pouť na konci potravinového řetězce? Nyní řeknu něco, s čím nikdo nebude souhlasit, ale myslivcova žena, moje známá, moji lítost nad každým zmařeným zvířecím životem vymezila lakonickým sdělením: "zvěř se musí regulovat nebo by nás sežrala"! Nesuďte mě, není to můj názor.
Milan Sova
17.7.2019 14:15
Jana Kollinová: za tele dostanete kompenzaci v hodnotě telete, ale většinou potřebujete tela na obměnu stáda ;-) Tak že si musíte poškat zase minimálně rok a to vám žádná náhrada nazaplatí. Jinak vlk stáda fatálně nedevastuje (u ovcí je to trochu jinak, tam je ten problém násobnější), ale znáte to, když něco porodíte a vychováte vlastníma rukama, tak je to stejně smutný jako když druhá strana najde zastřelenýho vlka ;-)
Jana Kollinová
17.7.2019 14:06
Zajímal by mě názor na otázku, zda v současnosti výskyt vlků ve volné přírodě fatálně devastuje chovatele hospodářských zvířat. Je to ten skutečný predátor, likvidující chovatele skotu nebo je to trh? Za uhynulá zvířata dostávají chovatelé kompenzaci.
Milan Sova
17.7.2019 13:47
Vážená paní Evo K. co se píše v knihách je hezký, ovšem realita je občas odlišná. To, že vlk napadne stádo je dneska vcelku běžná věc a ani zdaleka to není jen z hladu. Pokud najdete stržený čtyři nebo pět ovcí, telat apod. tak většinou je jen jeden kus načatý. Je to přesně, jak je napsáno v tom článku: "probudí se ve vlkovi přirozený lovecký pud" V současné době nemá vlk přirozeného nepřítele a proto nemáte šanci stáda uchránit. Nevím jestli jste někdy zkusila pást v horách na padesáti hektarech jalovice a telata. Sama by jste poznala jaký nesmysl jste napsala. Druhá pravda v článku je, že člověk by se měl naučit s vlkem žít. Zatím se mu to moc nevede. Ani jedna cesta kterou zvolil nefunguje. Nejdřív vlka vyhubil a potom mu poskytl nesmyslně absolutní ochranu.
Eva Krausová
15.7.2019 08:21
Olgo S. výstižně Vám zde již odpověděl Ivan Š. To i já mám leckdy větší obavy z některých lidí, než z vlků... Postřílet zvířata, zničit přírodu, to umí jen člověk. Měla byste si o vlcích nejdříve něco přečíst, mají více inteligence, než mnozí lidé. Že někdy napadnou stáda, z jejich strany je to jen z hladu a pro přežití. Až si lidé pořídí třeba k ovcím pastev. psy, pokud je mají volně, jako tomu bylo dříve, mohou ztrátám předejít. Stejně otřesně se chovají k velrybám Japonci. To člověk zabíjí, bez toho, že by měl hlad. :-(
Olga Škopánová
15.7.2019 07:20
Myslím že paní se mýlí dřív lidé chránili svá stáda tak, že vlky stříleli což dnes nemohou, a jak má mít vlk strach z člověka když nemá zkušenost s tím že by mu ublížil?
Milan Sova
14.7.2019 14:11
Jediná funkční ochrana před vlkem bude, že se přestane užitkový dobytek pást :-(
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA