Ilustrační foto: ingimage.com
Přemýšlení v tichu vymizelo ze života
25. 7. 2019
Nic nedělat, nemít telefon, televizi ani knihu, být sám. To je situace, která připadá mnoha lidem nesnesitelná, ba přímo děsivá. K pocitu nespokojenosti mnohým stačí jen chvíle nicnedělání. Ze životů vymizelo to, co dříve bylo velmi časté. Ticho, samota, rozjímání, přemýšlení.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Halátová
25.7.2019 22:31
Netvrďte, že v mládí jste "rozjímali". K duševnímu rozjímání musí člověk dospět a je to záležitost lidí, kteří něco v životě prožili a mají o čem rozjímat, tedy, pokud je nepostihne stařecká demence. Přece mi nechcete tvrdit, že třicetiletý mladík by měl sedět na terase, čučet na stromy a rozjímat - o čem?
Marie Pudichová
25.7.2019 19:44
Ticho, samota, rozjímání, přemýšlení. To je to, co nejvíc miluju, ale mám málo příležitostí. Prahnu po chvilce ticha. Nemusím ležet a hledět do stropu, ale být v tichu. Zrovna včera jsem si takto užila téměř celé odpoledne. A přitom jsem udělala práce víc, než mnohdy za tři dny.
Věra Ježková
25.7.2019 16:17
Dnešní mládež osobně neznám. Z mého života přemýšlení v tichu rozhodně nevymizelo. Potřebuji ho. Zajímalo by mne, jak byl ten výzkum koncipován. Jestli dotyční věděli, že jsou zkoumáni, či ne – tedy: a) byli-li např. organizovaně zavřeni do místnosti, nebo b) sledováni třeba v čekárně u lékaře. V případě a) dále, zda spolu nesměli mluvit. Kdybych byla někam takto „nahnána“, vzhledem ke své netrpělivosti bych jistě v klidu nepřemýšlela, ale čekala, až bude konec; myslíc maximálně těkavě na nepodstatné věci. Což by se ovšem asi nepoznalo, pokud bych klidně seděla.
Elena Valeriánová
25.7.2019 15:30
Já si myslím, že dnešní mladí trpí hyperaktivitou i když si to nepřiznají. A nemyslím tím vnoučata, ale jejich rodiče. Já se přiznám, že ráno si nepoležím, pouze výjimečně. To raději jdu ven, sama jen s pejskem. A jsem ráda, když nikoho nepotkáme. Šlapeme v tichu, v klidu pozoruji přírodu, fotím a přemýšlím. Pejsek naštěstí nepotřebuje, abych s ním mluvila. Tak jsme dnes ráno od třičtvrtě na šest do osmi hodin ušli sedm kilometrů.
Marcela Pivcová
25.7.2019 14:51
Tak v tomhle jsem naprosto minusová. Musím totiž mít pořád nějakou činnost. Ale neustálé uklízení, vaření a další činnosti v bytě k tomu nepatří. Mám dost výtvarných, hudebních a zvířecích aktivit, ještě částečně školu a Univerzitu třetího věku. Přeji si jen, abych své aktivity mohla ještě dlouho zvládat.
Dana Puchalská
25.7.2019 13:22
Mám podobné názory jako Jana Š. A moc se mi taková chvilka přemítání a přemýšlení líbí. Nic sice světoborného nestvořím, ale proč taky?
Danka Rotyková
25.7.2019 13:19
Já se přiznám, že se někdy se cítím nesoustředěná, asi i neodpočatá, a to pak kolem sebe vytvořím bublinu klidu. V tom úžasném klidu chvíli vydržím na nule se zavřenýma očima, pak ale začne mozek vysílat myšlenky. Za tu chvilku klidu si docela dobře odpočinu.
Jana Šenbergerová
25.7.2019 11:58
To mě pobavilo. A jsem ráda, že se vymykám z toho zpovykaného davu, který by mě jednoznačně označil jako lenocha. Nikdy nelenoším, i když pořád nepulíruju byt a neorganizuju někomu život. Umím nejen dlouze přemýšlet (často nepochybně i o "nesmrtelnosti chrousta"), umím i nemyslet. Jde o stav, ze kterého se velmi těžko vrací do pilného a uspěchaného světa. A pořád ještě vnímám víkendy jako okamžiky pohody, kdy opravdu nic nemusím. Přesto nepolehávám, to mě nebaví. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA