Foto: autorka
Pranostiky pro celý rok XV
31. 7. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
3.8.2019 07:04
Snad bude od všeho přiměřeně a nějaké ty hribky bych si nechala líbit.
Dagmar Bartušková
1.8.2019 05:19
Věro, tak to
jsem netušila, že sv. Bartoloměj je patronem tolika řemeslníků. Pěkné.
Jana Šenbergerová
31.7.2019 16:11
Tentokrát mě zaujal 16. srpen, i když ne kvůli pranostice, ale kvůli jménu svatého. Protože k němu "mám blízko", na dohled se náchází kopec, kterému se říká Rochus podle kaple, která se na něm nachází a je zasvěcena sv. Rochovi, ráda bych ho přiblížila víc i vám. Žil na přelomu 12. a 13. století. Když mu zemřeli rodiče, prodal veškerý majetek a jako chudý se vydal z jihofrancouzského města Mentpellier do Říma. Cestou se ukázalo, že dokáže uzdravovat nemocné, a to dokonce i nakažené morem. Nakonec se jím sám nakazil. Podle legendy ho zachránil anděl, který mu dodával odvahu a pes, který mu denně přinášel chléb. Když se vrátil do rodného města, nikdo ho nepoznal a byl zatčen jako špion a ve 32 letech ve vězení zemřel. Je patronem zajatců, nemocných, nemocnic, lékařů, lékárníků, chirurgů, a také sedláků obchodníků s uměleckými předměty, zahradníků, kartáčníků, truhlářů a dlaždičů. Sympaťák, možná si ho také vyberu za ochránce. :-)
Naděžda Špásová
31.7.2019 13:36
Věrko, první srpnový týden jsme pryč, tak jsem zvědavá, jsi šikula, hezké pranostiky. :-)
Zuzana Pivcová
31.7.2019 13:02
Ještě, že něco neprovádí i ta srpnová Zuzka! Díky, Věrko, budu sledovat alespoň něco, zda se to vyplní.
Hana Nováková
31.7.2019 12:21
Věro díky. Maminka říkala, že opravdu tak, jak je na Bartoloměje, takový je podzim. V Kolíně je kostel sv. Bartoloměje, kam maminka ráda chodila, bohužel, už tam nedojde.
Dana Puchalská
31.7.2019 08:54
Super, další pranostiky jsou tady. Srpen mám moc ráda. Moji tři osudoví muži - otec, manžel i tchán se totiž v srpnu narodili.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA