Litoměřice, knihovna K.H.M. foto autor
Malá glosa jazyková
17. 8. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
17.8.2019 13:10
Osobně patřím také k těm, kterým poangličťování ve všech oborech (snad kromě techniky) vadí. Jednou jsem zde měla příspěvek s názvem (myslím) Cestou do práce, v němž jsem zmapovala názvy obchodů pouze v jedné ulici vedoucí na Staroměstské náměstí. Vycházet takto vstříc turistům a naproti tomu ponižovat naši mluvu je přinejmenším ubohé, protože ze zboží ve výkladní skříni i Číňan pochopí, o jaký typ obchodu jde. Díky za tento kritický příspěvek.
Alena Tollarová
17.8.2019 12:40
Ani se mi nechce věřit, že tyto nadpisy opravdu pocházejí z místního knihovního zpravodaje. Není náhodou právě knihovna instituce, která by měla o náš rodný jazyk dbát a usilovat o jeho zachování (dej, ó pane)? Já bych tam asi s tím zpravodajem zašla. A právě u stolu v Zámecké restauraci jsme se v úterý na toto téma bavily. Bavily ve smyslu hovořily, protože k bavení na tom podle mě nic není.
Jan Zelenka
17.8.2019 11:19
Děvčata, jak píše Věrka, naše hlasy jsou skutečně hlasem volajícího na poušti. Potřebujeme druhé národní obrození - ale kde vzít lidi?! To bychom museli oživit Šafaříka a tehdejší národní buditele. Dnešní mladí to určitě nejsou.
Naděžda Špásová
17.8.2019 11:09
Plně s vámi souhlasím. Taky mi to vadí, angličtinu trochu ovládám, ale žiju v Česku, tedy doufám, bohužel si myslím, že bude hůř. :-)
Věra Ježková
17.8.2019 11:05
Honzo, díky. V práci jsem napsala pár článků na téma angličtina jako lingua franca a spolu s několika věhlasnějšími kolegy vystupovala proti jejímu nadměrnému a zbytečnému pronikání do češtiny. Leč byl to hlas volajících na poušti. Před časem jsem dala do FD fotku jednoho obchodu u nás v Holešovicích. Jmenuje se LAHOODKY. Asi podle vzoru Robin Hood. (Nekoupila jsem si tam ani rohlík.)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA