Znáte rostlinu, které se lidově říká vlčí noha?
Ilustrační fotografie: pinterest.com

Znáte rostlinu, které se lidově říká vlčí noha?

5. 9. 2019

Nedávno jsem se dozvěděla, že je rostlina, které se takto říká. A protože mě tyhle názvy u rostlin dost zajímají, tak jsem začala tak trochu pátrat. Až jsem něco informací našla a ty mě víc než zaujaly. Ostatně posuďte sami. 

Je to rostlina, kterou najdete všude tam, kde je vlhko.Na březích řek, potoků, rybníků, mokrých loukách, ale i na úhorech a v příkopech. Je od 20 do 80 cm vysoká. Patří do čeledi hluchavkovitých a kvete od července do září.

Je to karabinec evropský - Lycopus europaeus.

Lidové pojmenování získal díky tvaru listů. Jsou totiž vlčí stopě dost podobné. 

Sběr

Rostlinu sbíráme v době květu. A sušíme ji ve vzdušném stínu. Suchou uchováváme buď v plechovce nebo v sáčku a rozmělníme ji teprve před přípravou.

Léčivé účinky 

Ztiší ranní bušení srdce a návaly způsobené pohlavními hormony, zpevňuje zuby, pomáhá léčit předmenstruační syndrom, léčí zvýšenou i sníženou funkci štítné žlázy.

Čaj 

1 čajovou lžičku byliny zalijeme 250 ml horké vody a necháme působit zakryté 10 minut. Potom scedíme. Pijeme 1 šálek ráno a večer. 

Léčebný efekt se dostavuje až po dlouhodobém užívání. Doporučená dávka jsou 1--2 gramy denně.

A na závěr jedna zajímavost - šťáva z listů obsahuje třísloviny, které barví plátno na hnědo a kůži na černo.

Informace k článku jsem čerpala ze svých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano Elen, to "a" mi tam nějak vlezlo a já jsem si ho nevšimla. Děkuju za upozornění.
Elena Valeriánová
Není ten název špatně. Nemá tam být karbinec evropský? Pravý a mátolistý.
Jitka Hašková
Díky za další zajímavou kytku.
Naděžda Špásová
O tom jsem neslyšela, zato vím, jak vypadá sloní noha, tak totiž vypadá moje levá noha. :-)
Věra Ježková
Danko, díky. Zuzko, to mě nenapadlo. Lycopodium jsem užívala na doporučení lékařky.
Zuzana Pivcová
Vím, že taková bylina je, nevím ale, jestli je s ní spojeno účinné homeopatikum Lycopodium clavatum.
Dagmar Bartušková
Vlčí noze se budu zdaleka vyhýbat. Netušila jsem, že umí zbarvit kůži na černo. Ještě že to není naopak. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

22%

Pohodlí

20%

Ušetřený čas

18%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%