Možná to všichni znáte, jen já jsem zase objevila Ameriku. Ale stejně se musím svěřit. Včera jsem někde na internetu koutkem oka zahlédla, že někdo celé léto „ujížděl“ na galetkách. A protože to bylo na stránkách zabývajících se pečením, vytušila jsem, že by mohlo jít o nějakou dobrotu. A tak jsem se začetla, nadchla se a vyzkoušela galetky na vlastní rodině.
Výsledek předčil mé očekávání, podařilo se mi upéct výborný francouzský koláč z křehkého těsta, který se v originále jmenuje galette. Pod tímto názvem ho také najdete na internetu. Dá se upéct jak se sladkou náplní, tak i se slanou. A s náplněmi do tohoto koláče si můžete opravdu hodně zaimprovizovat. Záleží na tom, co máte rádi, ale i na tom, co se vám právě urodilo na zahradě (nebo co je ve slevě v supermarketu). Dalším plusem tohoto koláče je to, že si těsto můžete připravit do zásoby a před vlastním pečením ho prostě vyndat z mrazáku. Samotné těsto navíc není sladké, takže lze použít i pro dietáře.
Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky (někdo dává část mouky špaldové nebo pohankové)
½ lžičky soli
120 g hodně studeného másla (nenahrazovat ničím jiným!)
50 ml hodně studené vody
1 lžičku citrónové šťávy
1 vejce
1 žloutek na potření okrajů (můžete vynechat a okraje těsta potřít vodou)
Pro vlastní přípravu tohoto těsta je velmi důležité použití opravdu hodně studeného másla a hodně studené vody. Mouku prosijeme do misky, přidáme sůl a na drobné kostičky nasekané studené máslo. Rukama rychle zpracujeme v jakousi drobenku. Teprve poté přidáme studenou vodu, citrónovou šťávu a vejce a opět rychle zpracujeme na těsto. Nemělo by být dokonale vypracované, je lepší, když není úplně hladké. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v chladnu. Ale může klidně odpočívat i přes noc.
Před pečením těsto vyjmeme z ledničky a chvíli ho necháme, aby se přizpůsobilo pokojové teplotě. Pak ho rozdělíme na dva díly a z každého kusu rukama vytvoříme bochánek. Ten rozválíme válečkem na placku ve tvaru kruhu o síle asi 4 až 5 mm. Přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Doprostřed kruhu poklademe náplň, okraje těsta přehneme nahoru a potřeme žloutkem. Já jsem galetku naplnila tenkými plátky z jablek a ostružinami. Padaných jablek mám za zahrady nadbytek a nějaká ostružina se také našla. Povrch jsem navíc jemně posypala krystalovým cukrem. Oba koláče se vejdou na jeden plech. Pečeme v troubě předehřáté na 190 st. C asi 45 minut. Prostě až okraje koláče krásně zezlátnou.
Tento koláč má ale také své nevýhody. Sotva ho vyndáte z trouby a pokrájíte, ztrácí se jeden kousek za druhým. Jak by ne! Vždyť je tak lehoučký, a krásně křupe a rozplyne se na jazyku!