Že bych byla potrefená husa?
Foto: autorka

Že bych byla potrefená husa?

4. 9. 2019

Se zpracováním a zveřejněním toho tématu jsem váhala velmi dlouho.  Podnítilo mne k tomu, když jsem nedávno, poté, co jsem pochválila fotku na karuselu, náhodou mrkla na jeden diskusní příspěvek a objevila v něm vzkaz pro mne. Vzkaz v podobě rady. Nemůžu říct, že bych byla překvapena příjemně. Nevím, kolik takových vzkazů už bylo a přečetli si je jiní, zatímco já ne. Protože diskusní příspěvky zde většinou nečtu.

Než jsem přišla na íčko, v podstatě jsem nefotila. Tady mě to začalo bavit. Když jsem v počátcích nahlédla do diskuse k FD, usoudila jsem, že pro mne není a netýká se mne. Samé odborné výrazy, trochu čínština. Detaily k úpravám fotek. „Děkuji, nechci“, řekla jsem si, „zůstanu nadšeným amatérem“. Rovněž nevím, proč bych se měla já, laik, řídit názorem jednoho odborníka, byť zajisté dobře míněným, když vidím, že ani oni se neshodnou mezi sebou na tom, co je nejlepší; jaké bylo mé překvapení, když jsem si přečetla, že si dokonce fotky navzájem upravují. Co kdyby mi druhý vzkázal něco jiného? Nejmenovaná kolegyně vychází z toho, že všichni zveřejňují fotky, jak je nejlépe umí udělat, a proto přiděluje všem pět hvězdiček. Ač já tak nečiním šmahem, domnívám se také, že nikdo nedává na FD fotky podle Werichova známého „To je blbý, to se bude líbit“.

Mnozí z nás jsou v něčem odborníky, každý jistě umí něco lépe než druhý. Já jsem lingvista. V praxi íčka to znamená, že při čtení vidím každou chybu, gramatickou či pravopisnou, každou chybějící či nadbytečnou čárku, každý překlep, který kdo udělá. Nikdy by mne ale nenapadlo napsat např. „Boženko,  máš tam „mně“ místo „mě“. (Někteří si možná vzpomenou na ten humbuk, který jsem nechtěně vyvolala, když jsem upozornila redakci v její rubrice (!) na hrubku viditelnou na začátku zveřejněného článku.) Pokud je v názvu fotky na FD chyba nebo překlep, dělá mi trochu problém ji ocenit, i když se mi líbí. Ale nechci srovnávat nesrovnatelné – co je pro život důležitější, zda umět bezchybně fotografovat, či psát. Každému, co jeho jest.

Zdá se mi, že fotografování je zde některými lidmi přikládán příliš velký význam.  Toto není portál pro profesionální fotografy, je to portál pro lidi s různými zájmy a je dobře, že každý si tu může ten svůj najít a uplatňovat. Nehledejte, prosím, alibismus za tím, když napíšu, že to je názor nejen můj. Rozhovorů na dané téma jsem vedla s kamarádkami íčkařkami již několik a jednomyslně jsme se shodly.

Vážení a milí, kteří jste nebo se cítíte býti odborníky na fotografování, ctím a respektuji vaše znalosti a dovednosti. Na oplátku vás prosím, respektujte můj amatérismus. Nelpím na něm a nehodlám ustrnout ve svém vývoji, ale nemám ambice stát se profesionálkou. Děkuji.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Moc hezká úvaha. A nedá mi, než s Tebou souhlasit. Je nás hodně co fotíme pro tu čistokrevnou radost. Ano nejsem a už nikdy nebudu profesionál ale i nadále prachobyčejný amatér.
Jitka Hašková
Věro, mluvíš mi z duše. Myslím si, že obecně by se mělo radit tomu,někdo o to požádá. Já si fotím místa, která se mi líbí , která si chci připomenout. Většinou jsou to místa,kam se už v životě nepočítám. Takže rady, jak to vyfotit jinak mi jsou k ničemu.
Elena Valeriánová
... stydím se za ní nebo za ni? Čeština je zapeklitá :-)
Elena Valeriánová
Přemýšlím nad tímto článkem už pár minut. Takže Věrko, podle tebe bychom měli fotky jen chválit a nebo mlčet. Hm. Tak to můžeme tu rubriku FD na chatu rovnou zavřít. A nebo ne. Pochlebování nemám v povaze, takže budu zde zřejmě osoba nežádoucí. Vždy jsem byla přesvědčená, že dobře míněna kritika může člověka posunout a ukázat mu cestu. Z kritiky se učím celou dobu, co se snažím fotografovat. Jsem jen amatér, tak jako většina z nás tady na íčku. Nechci si hrát na chytrou, ale tím, že budeme jen chválit nikomu nepomůžeme. A proč bychom se nemohli zlepšovat? A zůstat i nadále nadšeným amatérem. Profesionál se tady asi z nikoho nestane. Věrko, věř mi každá hrubka mě moc mrzí a stydím se za ní. A děkuji Zuzce, když mi ji opraví, to bych se na ni snad měla zlobit? A s fotkami je to tak nějak stejné. Tak co mám teď dělat? Opustit íčko a neprudit svými radami? Promiň, že jsem se tak rozepsala.
Eva Mužíková
Věrko, děkuji Ti, i já patřím mezi ty, které mají stejný názor jako Ty... .. také jsem super amatér.
Mirek Hahn
Dobře napsané. Srovnání s hodnocením pravopisu poměrně sedí. Titulní fotka vtipně paroduje název článku. Nicméně fotografování na Íčku není ta nejvýznamnější kapitola. Že to někteří íčkaři tak mají ? No, je to jejich hobby, nic divného :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 48. týden

V čase adventním a vánočním často televizní stanice nabízí divákům známé filmy a pohádky. Tento týden si budete moci v kvízu vyzkoušet, jak dobře je znáte.