Pranostiky pro celý rok XIX
FOTO: autorka

Pranostiky pro celý rok XIX

27. 9. 2019
Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Věrko, dala sis práci. Sebekriticky musím přiznat, že z tohoto výběru neznám jedinou. Všechny vycházely z pozorování přírodních jevů. je to zajímavé čtení. Ale myslím si, že někdo by mohl napsat i pranostiky politické. Materiálu by bylo více, než dost.
Věra Ježková
Děkuji vám. Jano K., ten říjen – březen mě taky zaujal. Proto jsem tam tu pranostiku dala. Jak to asi vypozorovali a zaznamenali, aby tak vzdálené měsíce mohli porovnávat? Jani Š., díky za informaci. Neznám většinu z těch pranostik. Já samozřejmě nic z toho, co se v pranostikách píše, nesleduju. Konečně, v Praze by to stejně moc nešlo. A víme, že ani Medardova kápě nekape 40 dní durch. Nicméně něco na nich muselo být, když se tak tradovaly. A je to půvabné čtení. :-)
Zuzana Pivcová
Po nedávných dnech přestávám věřit pranostikám. Kdyby se tyhle i v současnosti plnily, jak by bylo neměnně krásně.
Jana Šenbergerová
Jano K., také mě to zajímalo a našla jsem jen toto: "Podle pranostiky jsou si říjen a březen rovné ve všem - lezavo, mlha a zima." Věrko, pokaždé si slibuji, že budu sledovat, jak moc pranostiky vycházejí, ale ještě se mi to nepovedlo. Už teď ale vidím, že by mi vyhovovalo, kdyby leccos bylo jinak. :-)
Alena Vávrová
Čím dál tím zajímavější, díky!
Anna Potůčková
Spoustu z nich vůbec neznám - dá se říci že většinu!
Jana Kollinová
Tentokrát jsem se zasekla hned na začátku a to u pranostiky říjen a březen - rovné jsou ve všem. Marně přemýšlím v čem jsou si rovny, ale kromě počtu dnů v měsíci a změnami času na letní a zimní (nespadá do doby vzniku zde uvedených) mě nic dalšího nenapadá. :-( Ví někdo, co tím naši předci mysleli? Věrko, ty mi dáváš! :-) Čtu dál a v duchu si říkám, mají alespoň některá z nich platnost v dnešní době, době výrazných klimatizačních změn, pozvolného odklonu člověka od přírody. Jsem optimistka - ANO. :-)
Drahomíra Stínilová
Pranostiky jsou výsledkem moudrosti a pozorování našich předků. Díky oteplování planety jsou ale některé jisté. Jako např. o Havlovi, který nalévá víno a zvěstí teplé léto, To aby se teď chudák udřel. Moc pěkný článek a pobavila jsem se. Dalo to asi hodně práce. Díky.
Hana Nováková
Díky za podzimní až zimní pranostiky, potěším i maminku
Jitka Hašková
Díky moc,zase jsem se zajímavě poučila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%