Všechno dělám pro vás. Ale stojí o to někdo?
Ilustrační foto: ingimage.com

Všechno dělám pro vás. Ale stojí o to někdo?

26. 9. 2019

Obětování se. Organizování vlastního života tak, aby byli všichni blízcí spokojení. Dělání práce nad rámec povinností. To je velmi záslužné chování, které však ve výsledku málokdo ocení. A čím déle se takto člověk chová, tím méně chápe, proč není oslavovaný a vážený.

psychika rodina
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Většinu života jsem se někomu nebo něčemu musela podřizovat. "Organizátorkám" se vyhýbám velkým obloukem. Když mohu a chci, pomohu, pokud někdo potřebuje. Když nechci, už umím říct ne.
Věra Ježková
Děkuji za článek. Na toto téma bych mohla napsat knihu o své mamince. Dokud žila její maminka (zemřela ve věku 98 let), dělila svou pozornost mezi ni a mne. Poté se zaměřila pouze na mne. Všechny mé pokusy vysvětlit jí, že její péči nepotřebuji, omlouvala tím, že to myslí dobře. V jedné vypjaté situaci jsem jí řekla, že by bylo lepší, kdyby to se mnou myslela špatně. Od té doby, co je v DS, mám klid. Podle potřeby pomůžu já jí a spokojenost je na obou stranách. Líbí se mi odpověď Mirka H.
Zdenka Soukupová
V téhle situaci zatím nejsem (aspoň si to myslím), a doufám, že ani nikdy nebudu. Samozřejmě mladým pomáhám s dětmi a ráda, ale mám taky svůj život. Když se mi hlídání, případně jiná pomoc, časově nehodí, mladí si to vyřeší sami. Jsou dospělí, samostatní, šikovní, zaměstnaní, tak proč bych je měla pořád mít pod dohledem? O to víc si pak užijeme, když se jako rodina všichni sejdeme.
Jitka Caklová
Hlavně si nesmím myslet, že jsem "pupkem světa" a musím vědět, když nebudu, že svět se také nezastaví. Všechno je pomíjivé.
Marie Doušová
Také mám někdy pocit , že nežiji jak bych chtěla ,ale žiji život ,který musím,neboť moje pomoc je nutná. Nikdo jiný to v rodině nezastane.Vím , je to moje rozhodnutí,ale celý život jsem pomáhala a tak na stáří nedělám nic jiného. Nikomu se nevnucuji,nikoho neobtěžuji ,ale někdy přijde líto,že nemohu cestovat ,jak bych si přála,ale to je život .Není to stížnost , jen konstatování,ale někdy nemůžeme mít co bychom chtěli, ale buďme rádi , že můžeme pomoci a přinášet okolí lásku ,něhu a radost. Vždyť život je tak krátký a příroda vždy pomůže k lepší pohodě.
Dana Puchalská
Ano, čeho je moc toho je až ne příliš, ale nad hlavu... Mít doma takovou skvělou ženu jakou je paní manažerka, tak si radši koupím cestu někam hodně daleko a nebo ji na ní pošlu přímo jí. Mám bývalou kolegyni, která se chová obdobně a neustále jen mele a mele a mele o tom, jak by bez ní její syn s rodinou byl vyloženě nemožný, bezmocný a bezradný. Nikdo jí to nevymluví a její syn je z toho vyloženě nešťastný. Kdykoliv zavede řeč na svého syna, tak radši odcházím.
Mirek Hahn
Trochu nesnadná obrana ale poměrně jednoznačná. Nenechat si takovou "péči" líbit a ohradit se, raději dřív než pozdě. V článku zazněl zajímavý detail, cituji: „Znám řadu příhod, kdy se senioři tak fixují na děti a jejich rodiny, že přestávají mít svůj vlastní život, žijí život těch dětí a ještě jim ho chtějí ovlivňovat." Několikrát jsem se setkal s někým ze svých vrstevníků kdo se takto cele projektoval do svých dětí a své rodiny. S údivem jsem zjišťoval, že není možné nalézt jediné společné téma k rozhovoru, ti lidé neměli žádné vlastní zážitky, zájmy, nic...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%