Jména dovedou ztížit život
Ilustrační foto: pixabay.com

Jména dovedou ztížit život

7. 10. 2019

Bivoj, Jitřenka, Narcis, Winnetou. Jsou jména, která lidem komplikují život. Zpravidla se v této souvislosti mluví o jménech zahraničních, nesrozumitelných, která rodiče dávají dětem pod vlivem okouzlení z nějakého seriálu či podle právě populární celebrity.

jména
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Moji rodiče se znali s rodiči uvedené Pětiletky.
Věra Halátová
Pan Ježíšek byl se mnou na zájezdě na otoku Šolta v roce 1975. Znám jednu Scarlette, nedávno zemřela paní Jenička, znala jsem Noru, která se provdala za Králíka, příbuzní si vynutili pro děvče jméno Madla, jedna holčička v okolí je Orionka, jedno miminko Evelýna a jedno Lola. To Lola mi připomíná jméno zaměstnankyně nočního podniku, který navštěvoval Toulous Lautrec. Jedna Irena se nechala přejmenovat na IRA. Ale jinak mám své známé celkem normální.
Alžběta Kusá
V Olomouci provozuje prodejny textilní galanterie Bivoj Kolář, jeho jméno hrdě visí na vývěsním štítě. Pana Bivoje osobně znám a mohu vám říci, že své jméno také hrdě "nosí". Je to chlap tak jak chlap má vypadat. Pracovitý, empatický, úspěšný... Říkal, že se nikdy za své jméno nestyděl... Vyprávěl, že když se syna v jeho 18.ti letech zeptal, zdali si nechce dát druhé jméno Bivoj? tak se syn smál a říkal, že ano, že mu stejně ve škole jinak nikdo neřekne!! Takže čest krásným staročeským jménům!!!
Jarmila Komberec Jakubcová
Věro J. dík za doporučení knihy o jménech. Jméno ovlivňuje svého nositele celý život. Proto moji rodiče mi ho změnili před vstupem do škol z Ester na Jarmilu. Báli se, že mohu ve svém životě znovu zažít pogrom na Židy a podle jména se ihned pozná kdo je kdo.
Věra Ježková
Moc hezký článek. Ninel je bezva – toho nám na fakultě zatajili. :-) Zájemcům o česká jména doporučuji knížku Roberta Altmana: Osud podle jména (Levné knihy, 2005). V první části autor dokládá platnost nomenologie na příkladech prastarých slovanských aj. jmen a jmen ze Starého zákona a na křesťanských jménech svatých. Ve druhé části uvádí rozbor 222 nejčastějších českých jmen.
Dana Puchalská
Marcelo a co spojení dvou, dá se říct normálních jmen? Spolužačka se jmenovala Blanka. To je hezké jméno, ano, ale když ona měla příjmení Panenská. Byla z toho do 18 let na prášky. Pak si změnila jméno a oddychla si. Z Blanky byla rázem Jana.
Marcela Pivcová
Mně stačilo, když jsem se koncem minulého roku podívala na seznam jmen v kalendáři pro tento rok. Těch hrůzostrašných možností, jak se může dítě jmenovat, nebo dokonce, jak je již mnohé pojmenováno. Mnohé z těch jmen bych tedy nedala ani psovi nebo kočce. Ale rodiče, kteří chtějí jménem svého potomka šokovat okolí, si nejspíš vyberou.
Jana Kollinová
Zajímavý článek. Zamyslela jsem se nad příjmeními, která, pokud jsou po celebritách, život naopak ulehčí a vůbec nevadí neobvyklé jméno. Příjmení je rozhodující. :-)
Jitka Caklová
"Jména dovedou ztížit život" Copak jména, ta se dají za poplatek 50.-Kč změnit. Daleko víc dokáže ztížit život podoba dle Darwinovy teorie. I tam je změna možná, ale za podstatně větší peníze. V obou případech ale platí, když se člověk naučí být sám sebou, nehledíc na to jak ho vnímají a vedou o něm řeči, druzí, má vyhráno.
Dana Puchalská
Je to někdy zvláštní. Měla jsem spolužačku Carmen a byla přírodní blondýna,její maminka milovala operu. Taky Nivu, které nikdo neřekl jinak než sejra. A znám paní co musela pojmenovat syna po otci - Lev a příjmení bylo Žížala. Manžel znal ze školy Nšoči. A že existuje Kevin i u nás, jsem netušila. Dokud mi ho nepřivezla ukázat jeho matka. Jo tak dlouho chodila do kina na Tanec s vlky,.... Někdy rodiče mám pocit nepřemýšlí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%