Dýně není jen strašák,
ale i zdravá zelenina

Dýně není jen strašák,
ale i zdravá zelenina

24. 10. 2015

Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu, svátku, který je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů. Vysmátí či zamračení strašáci zdobí nejednu zahrádku, ovšem stále častěji se tato brukvovitá zelenina prosazuje i v kuchyni. Největší dýně, které prý mohou vážit až 900 kilogramů, se však pro gastronomii nehodí.

I přes svou baculatost jsou dýně přítelkyněmi štíhlé linie – obsahují hodně vody a málo kalorií. Navíc provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a fosfor. Jako jejich přírodní zásobárna vcelku dlouho vydrží, chce však chladnější klima. V dobré kvalitě je lze v těchto dnech zakoupit na farmářských trzích.

S příchodem sychravého počasí zařazuje dýně do jídelního lístku spousta restaurací, a to ve slané či sladké úpravě, třeba do koláčů. Jsou bohaté na vlákninu a tělu dodají i kvalitní nenasycené mastné kyseliny a beta karoten. K vaření se nejběžněji používají máslová, muškátová či špagetová dýně a také ta s názvem Hokkaido. Máslová dýně je nejsladší, hodí se i do marmelád, muškátová je ideální například do polévek.

Dýňový koláč i polévka

Nejzajímavější pokrmy z dýní mohou zájemci v těcho dnech ochutnat v řadě restaurací po celém Česku. A to včetně specialit, k nimž patří dýňový cheesecake s muškátovým oříškem či dýňový koláč se zmrzlinou z vlašských oříšků a javorového sirupu.

Jednoduchou dýňovou polévku si však může uvařit i nešika. Dýni typu Hokkaido je nutno nejprve rozčtvrtit, vydlabat semínka, oloupat tvrdou slupku a nakrájet na kousky. Ty se pokapané olivovým olejem pečou 20 minut při 160 stupních v troubě. Pak se vloží do půllitru zeleninového vývaru a povaří. Přidají se dva či tři stroužky česneku a vše se rozmixuje. Přilije se kelímek sladké smetany, vše se zředí dalším půllitrem zeleninového vývaru, osolí a opepří.

Fajnšmekři mohou přidat kousek nastrouhaného zázvoru, pražená semínka, případně výsledek pokapat dýňovým olejem, ten štýrský je prý nejlepší. Chutná nejlépe s opečenou bagetou.

Někde se slaví, jinde ne

Oslavy anglosaského lidového svátku Halloween přicházejí s posledním říjnovým dnem. Děti se při něm se děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu), aby dostaly sladkosti. Slaví se především v anglicky mluvících zemích, ale s globalizací se rozšířil od Ukrajiny po Japonsko. A svátek strašidel a dlabaných dýní už několik let slaví také někteří Češi.

Halloween vznikl z předkřesťanského keltského svátku Samhain podle keltského boha Samhaina (Sow- en, Anwinn), který byl podle víry starých Keltů pánem mrtvých. Podle keltské víry byl tuto noc předěl mezi světem živých a mrtvých nejmenší ze všech dní v roce. Oslavy Halloweenu pocházejí přibližně už z období 5. století, kdy jej slavili Keltové ve Skotsku a Irsku jako konec léta a příchod zimy.

Nynější název svátku vznikl zkrácením anglického All-Hallows-eve (předvečer Všech svatých). Tradičními symboly Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, ale také upíři a zombie, které jsou letos obzvlášť populární. Typickými barvami jsou černá a oranžová.

V polovině 19. století se Halloween dostal do Severní Ameriky díky přistěhovalcům ze Skotska a Irska, kteří s sebou jeho tradici přinesli. A odtud se v 70. letech minulého století začal s Američany učícími angličtinu v zahraničí šířit do dalších koutů světa.

Někde však Halloween zcela propadl, například ve Francii, ačkoli na přelomu tohoto století se zdálo, že i tady se jeho tradice uchytí. Podepsaly se na tom jak jisté protiamerické postoje Francouzů, tak tradice svátku Všech svatých.

dýně gastronomie Halloween
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Paní Jiřino, ten recept na dýňovou omáčku by mě docela zajímal. Nechtěla byste se s námi o recept na ni podělit? Děkuji. :-)
Jiřina Pilátová
Naše rodina miluje dýňovou omáčku s vařeným vajíčkem a čerstvým chlebem. Taky kompot. Ale tady používám klasickou dýni. Na polévku hokaido.
Hana Šorejsová
Dýňovka polévka z hokaida, psala jsem tu recept "Pikantní dýňová polévka" a opravdu není třeba okrajovat, úplně se krásně rozvaří a pak rozmixuje. Dýňovku mám ráda, s bramborem místo jíšky , výborná krémová polévka.
Jana Slavíková
Dnes jsem jednu menší hokaido přidala ke směsi jablek a hrušek - dělala jsem přesnídávku pro naše prťousky.
Elena Valeriánová
Ve své kuchyni zařazuji dýni na jídelníček často. Začínala jsem s hokaido, ale už druhý rok se mi urodily především dýně máslové a letos tři krásné oranžovky. Hokaido také neloupu. Halowen nemusím, ctím Dušičky. Ale také mám ráda různě vyřezávané dýně a alespoň jednu máme v období Dušiček na zahradě a svítí v ní svíčka. Doma rzsvěcujeme v tento čas keramickou dýni.
Hana Rypáčková
Dýni jsem měla letos jen jednu malou a stačila na polévku a ještě mám kostky zamražené- dáváme do guláše, když ne na polévku.Na sladko jsem ji nikdy nedělala- máme spoustu ovoce. To strašení se mi nelíbí, ale svícínky a plamínky okolo Dušiček mám ráda.
Jana Šenbergerová
Pěkný článek, mám však k němu několik výhrad. Dýně patří k tykvovité zelenině. Dýně hokaido se nemusí loupat a je zbytečné na polévku ji mučit v troubě, protože ve vodě je uvařená mnohem rychleji. Krémová polévka i bez vývaru jen na podušené cibuli a s kysanou smetanou chutná skvěle a sypaná petrželkou tak i vypadá. Pečená je perfektní ve spojení s dalšími druhy zeleniny třeba s kořením ratatouille.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%