Ilustrační foto: ingimage.com
Stárnou celé domy. A je to problém
29. 10. 2019
Šedesát, sedmdesát i více let. To je v mnoha činžácích a panelácích věkový průměr obyvatel. Osazenstvo mnoha domů zestárlo tak, že paneláky připomínají domovy seniorů. Má to výhody, ale převažují nevýhody.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Halátová
3.11.2019 00:15
Já jsem nikdy žádný byt nedostala. Ani kvůli pracovnímu zařazení ani kvůli dětem. Výhodou bylo, že jsem nemusela v paneláku bydlet. Rodiče dostali v roce 1956 byt v cihlovém tříposchoďovém domě, který měl a má výtah. Od té doby, samozřejmě, obyvatelé zestárli. Jejich potomci se většinou odstěhovali. No, a když z těch starých lidí, kteří dnes mají nebo by měli, skoro 90 roků, někdo zemřel, nastěhovala se tam nějaká jiná rodina, třeba i mladí lidé. To je snad v domech běžné. A co se týká bezpečnosti pro staré lidi? Už dávno jsem řekla synům, že koupelna se předělá, žádná vana, protože mi jednou, možná, bude přes osmdesát a jak tam potom polezu? A co se týká uklouznutí, to se stane i mladším lidem, že uklouznou. Že se mladí lidé snaží postavit si vlastní dům? No, všichni asi ne, tak bohatá ta mladá generace zase není. Jak kdo.
Dana Puchalská
30.10.2019 15:15
Evo K. Za těch necelých 18 let co zde bydlíme, je nad naším bytem už sedmý nájemník. Dokonce tam byl exot, co večer dělal truhlařinu na kšeft a pak jeden co měl z bytu minipěstírnu francouzských buldočků. Jo byty k pronajmutí, to je dílo.
Eva Kopecká
30.10.2019 14:47
Bydlím v našem paneláku skoro 40 let....kdysi jsem byla nejmladší....a teď.....jsem starousedlík se vším všudy. Problém s pronajímanými byty je koukám všeobecný. Podnájemníka nezajímá, zda je dům zamčený, zda je chodba uklizená, zda je okolí domu čisté. Je mu to jedno. Bydlí tu dočasně. Zatímco pro nás ten panelák je domov.
Dana Puchalská
30.10.2019 08:57
Náš dům je mix mladých, starších i starých obyvatel. A máme výtah až do sklepa a do garáže. Hurá. Léta jsme žili ve starých secesních domech bez výtahu. Teď jsem ráda, že nemusíme svoje sratá kolena tolik namáhat. Když si
odmyslím to neustálé vrtání a rekonstrukce přímo nad námi, je to celkem dobré bydlení.
judita lišková
30.10.2019 04:39
V našem domě je devět bytů. Bydlíme...po prodeji vlastního domu...v krásném nájemním bytě, který jako jediný má svou zahradu. Staráme se majiteli o ovečky, slepice,údržbu kolem domu...vše zadarmo, jen tak, aby bylo co dělat v důchodu. Zvládáme to...přesto, že jsme s manželem nejstarší obyvatelé...ti, až většinou o dvacet i více let mladší nájemníci, nedělají nic. A není to o tom, že oni chodí do práce, nemají absolutně zájem o to, aby to v domě i kolem domu bylo upravené....jen využívaní přilehlé prostory, kam odhazují,o se jim zlíbí. Takže za mě...je jedno, jestli jsou v domě samí staří, či mladí, je důležité, jak jsou či nejsou schopni se na něčem společně podílet, aby se všem příjemně žilo.
Zdenka Jírová
30.10.2019 01:01
Na stáří jsem si koupila družstevní podíl v paneláku a přizpůsobila jsem ho tak, aby mi sloužil co nejdéle. Je zde výtah, , dům je ve skvělém stavu, zateplený, s novými okny a zasklenými balkony. Je zde čisto a obyvatelé jsou tu různého věku, ti nejstarší už odešli a jejich byty obývají mladší generace.
Danka Rotyková
29.10.2019 18:01
Jsem ráda, že se shoduji s pohledy všech předchozích pisatelek, vnímám, že si bydlení v paneláku vážíme a nejen my, ale i mladí, kteří tu začínají zakládat své rodiny. Máme pěkný velký byt, který už už přenechám synovi a jeho dívce. A já se usídlím o pár metrů dál do polovičního. Nechtěla bych odtud, jsou tu naprosto všechny služby vč. pohotovosti, školy, mateřinky. Před domem kukturák, kousek dál knihovna, nedaleko DS a hned za ním vstup do lesa. Se zajištěním správy SVJ jsme měli už problémy dávno. Dnes jsou šikovní mladí lidé zvyklí si budovat svoji kariéru, a proto se své profesi musí věnovat maximálně. A pokud jim zbyde čas o víkendu na rodinu, jsou zodpovědní a snaží se děti vést ke sportu. Takže jsme se rozhodli platit si tuto službu z venku. Docela se to osvědčilo. Takže podobně jako u vás ostatních, máme asi štěstí. Co bychom dělali se svým domem a zahradou, když už nemáme potřebnou energii? O kytičky a keře u předního a zadního vchodu se staráme s ostatními seniory, a to moc rádi.
Jana Šenbergerová
29.10.2019 16:16
No a co? To se přece dalo čekat. Starý člověk klidně upadne kdekoliv, nemusí to být zrovna v panelákovém bytě, stává se to i v zařízeních zařízených pro seniory. Asi máme štěstí. Bydlíme sice jen v paneláku, ale velmi nám to vyhovuje. Vedle stojí škola, naproti samoobsluha, na druhé straně domu je zdravotní středisko, kde má ordinaci obvodní lékař, zubař, gynekolog a dojíždí ortopéd. V areálu je i lékárna. Staří umírají a do jejich bytů se stěhují perspektivní mladí. Ti ovšem také časem zestárnou, protože zatím to tak pořád ještě funguje. A když bude nejhůř, na sídlišti se nachází dům s pečovatelskou službou a o kus dál je domov důchodců. To by bylo, abychom strádali! Je u nás i krásný hřbitov, kam se mnozí z našich spolubydlících přesunuli. Jednou je budeme následovat a svět se bude točit dál.
Margita Melegova
29.10.2019 14:41
Starnou bytove domy i rodinne, neni prijemny pohled na kdysi krasny dum, udrzovanou zahradu a dnes vsechno spustle majitele nemaji silu nekdy ani penize, deti jsou daleko a chybi ruce na udrzbu a kdyz prijde nemoc tyto hodnoty jsou na vedlejsi koleji.
Olga Škopánová
29.10.2019 13:59
No on pán by v rodinném domku na linoleu zřejmě neuklouzl a rovněž ta paní , která se snažila vlézt do vany. nechápu, proč když jim ty byty patří tak si je nepřizpůsobí pro svůj vyšší věk.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA