Mám ráda kedlubny
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Mám ráda kedlubny

9. 11. 2019

Dobrý den přeji těm, kteří je mají také rádi. 

Teď na podzim jich jsou plné obchody nejen bílých, ale i modrých. Škoda, že jsem už delší dobu neviděla v prodeji odrůdu Goliáš. Byla skvělá, měla máslovou chuť a nebývala dřevnatá.

A jak jsem tak listovala ve starých knihách, našla jsem tam několik rukou psaných receptů, které mi udělaly radost. 

Jsou víc než jednoduché a mohu potvrdit, že jsou moc dobré. A nejsou ani finančně náročné. 

Kedlubny plněné masem 

Suroviny: 8 kedluben, 6 dkg másla, 1 vejce, 25 dkg zbylého pečeného nebo dušeného masa, 1 středně velká cibule, 10 dkg čerstvých hříbků nebo žampiónů, 3 dkg mouky, 3/4 litru vývaru, sůl, kmín, pepř, zelená petrželka, 1-2 polévkové lžíce strouhanky. 

Postup: Kedlubny oloupeme, vršky seřízneme a vnitřky vydlabeme. Vydlabanou část nakrájíme na drobné kousky a podusíme. Nezapomeneme podlévat vodou! Z poloviny másla (3 dkg) a mouky uděláme světlou jíšku. Zředíme ji vývarem, dobře rozšleháme a povaříme na hustou omáčku. Omáčku osolíme, okořeníme, přidáme dušené kedlubny a na kostičky nakrájené maso. Přidáme i na druhé polovině (3 dkg) másla dušené houby s trochou kmínu. Nakonec vmícháme vejce, podle potřeby trochu strouhané housky a sekanou zelenou petrželku. Nádivkou naplníme vydlabané kedlubny. Je-li nádivky víc, vložíme ji do zapékací misky a do ní posadíme naplněné kedlubny. Kedlubny na povrchu posypeme strouhankou, pokropíme rozpuštěným máslem a v troubě zapečeme. Podáváme buď s bramborem nebo chlebem či pečivem. 

Pro 6 osob. 

Salát ze syrové kedlubny se sýrovou marinádou

Suroviny:70 dkg kedluben a trošku pažitky

Na marinádu: 18 dkg plísňového sýra (Niva nebo rokfór), 4 lžíce oleje, 2 polévkové lžíce vody, 4 polévkové lžíce octa, 8 dkg jemně nakrájené cibule, 4 dkg plnotučné hořčice, sůl, špetka mletého pepře, 1-2 lžičky cukru

Postup:  Nejdřív připravíme marinádu. Sýr nastrouháme, dáme do misky, přidáme ostatní přísady. Vše dobře promícháme nebo vyšleháme a nakonec marinádu podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Syrové kedlubny oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, dáme do mísy, přidáme sýrovou marinádu a lehce promícháme. Hotový salát posypeme jemně nakrájenou pažitkou.

Salát je skvělý jako

1.  příloha k vařenému hovězímu masu

2.  s natvrdo uvařeným vejcem k  čerstvému chlebu nebo pečivu s máslem jako lehká večeře 

Pro 6 osob. 

Dobrou chuť všem. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Také je mám rada5, čerstvém i kedlubny zaprazene, s masem i bez, někdy kombinuji s mrkví . Zelí mi nechutná.
Dana Puchalská
Věro. Já to říkala, že kedlubny nikoho nezruinují. :-) :-)
Věra Ježková
Já taky. Zrovna dnes jsem si jednu koupila. V akci za 7.90. :-)
Jitka Hašková
Kedlubny miluji, nejraději je jím syrové.
Eva Mužíková
Kedlubny mám ráda jak syrové, tak ve formě zelí. Dobré rady Danko.
Hana Rypáčková
Já taky.
Marie Novotná
Dobrý nápad.Dělám jen zelí.Díky,vyzkouším.
Zuzana Pivcová
Kedlubny moc často nemívám, ale chutnají mi, pokud nejsou vyloženě dřevnaté. Mám docela ráda kedlubnové zelí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?