Pastinák se dobře pěstuje ve vlhčích půdách a je odolný vůči mrazu, může i přezimovat v půdě. Je dokonce i léčivý. Působí močopudně, proto je prospěšný při dně a revmatismu.
Je škoda, že se v dnešní kuchyni bere jen jako náhrada kořenové petržele.
Zadělávaný pastinák (pro 4 osoby)
600 gr pastináku, 20 gr másla, 15 gr hladké mouky, 2 dcl mléka, sůl, petrželka
Očištěný pastinák nakrájíme na kolečka nebo na nudličky a krátce osmahneme na rozehřátém másle. Potom podlijeme trochou vody a dusíme. Po chvilce je zaprášíme moukou, osolíme, zalijeme mlékem a dusíme do měkka. Do hotového pokrmu přidáme drobně usekanou petrželku. Jako přílohu volíme vařené brambory.
Pastinákové smaženky (pro 4 osoby)
400 gr pastináku, 400 gr brambor, 2 malá vejce, ovesné vločky nebo mouka, sůl, olej na smažení
Očištěný pastinák a brambory drobně nastrouháme, smícháme s rozšlehanými vejci, solí, a podle potřeby zahustíme buď ovesnými vločkami nebo moukou. Na pánvičku s rozehřátým olejem dáváme lžící kousky těsta, roztlačíme je a po obou stranách usmažíme do růžova. Skvělá příloha jsou opět brambory na mnoho způsobů a tatarská omáčka.
Smažený pikantní pastinák (pro 4 osoby)
800 gr pastináku, 80 gr hladké mouky, 6 lžic mléka, 2 malá vejce, sůl,sladká paprika, olej na smažení
Pastinák uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Z mouky, mléka, vajec, soli a papriky připravíme hladké těstíčko. Namáčíme do něj plátky pastináku, vkládáme do rozehřátého oleje a usmažíme do růžova. Jako přílohu doporučuji štouchané brambory posypané nasekanou pažitkou.
Přeji všem dobrou chuť.
Informace k tomuto článku jsem čerpala ze svých zápisků a kuchařských knih.