Pranostiky pro celý rok XXIII
30. 11. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
3.12.2019 09:00
Jejda, málem jsem tento díl přehlédla. ....Snad ta obleva na Adama a Evu nevyjde, předpověď sněhu na vánoční svátky je zatím dobrá.
Jan Zelenka
1.12.2019 18:27
Věrko, já ti s dovolením ještě nějaké zimní pranostiky doplním.
Měsíc bílý, klouby kvílí.
Zima klepe na dveře, trouba, který otevře.
Jaká zima v prosinci, taková zima i v lednu, únoru a březnu.
Mnoho sněhu v prosinci – úrazovky v pohotovosti.
Teď bych chtěl být medvědem. Pořádně se nažrat, zalézt do postele a probudit se někdy koncem března.
Předevčírem jsem byl se psem na Bílých stráních něco vyfotit a sotva jsem udržel foťák v ruce, protože mi mrzly prsty. Optimizmus a chuť do života se mi vrátí opět až s dvaceti stupni nad nulou. Všem se omlouvám, ale bral bych Vánoce, kdyby bylo nasněženo, ale přitom teplo a kvetly by stromy. Asi nejsem normální, ale vůbec se za to nestydím.
Alena Tollarová
1.12.2019 08:53
Většinu pranostik neznám. A líbí se mi ta Na Štědrý večer hvězdičky - ponesou vajíčka slepičky :)
Jan Zelenka
1.12.2019 00:21
Tedy Věrko, dala sis s tím práci. Mám ale takový dojem, že některé pranostiky tvořili naši předkové v hospodách u piva. Ale je to zajímavé čtení, u kterého mi uniká většina souvislostí.
Věra Ježková
30.11.2019 22:33
Děkuji vám moc. Milé Jany, té úlové pranostice taky nerozumím. Ale občas jsem tam záměrně šoupla nějakou podivnost. Seriál skončí příštím dílem. Příští rok se připomene ještě 4x – vždy na začátku jednoho ročního období. Na celý rok pro vás chystám seriál další – na zcela jiné téma. Úvodní text k němu dám ke zveřejnění koncem prosince. :-)
Jana Šenbergerová
30.11.2019 19:46
Nejsem včelař, ale myslím, že se Zuzka nemýlí. Když se vyruší zazimované včely, zvýší se jejich spotřeba potravy a naruší udržování tepla, to včelstvu neprospěje. Mrtvé už to k životu nevrátí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA