Mám ráda kuchařské knihy - díl LV.
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LV.

10. 12. 2019

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Blíží se nejkrásnější svátky roku, a tak si myslím, že pár receptů na úpravu kapra by se mohlo hodit. Tentokrát jsem vybrala recepty na marinovaného kapra.

Kapr marinovaný po třeboňsku - pro 6 osob 

6 porcí kapra, sůl, 60 gr oleje a 30 gr kaparů.

Na marinádu: 1/4 l octa, 1/2 l rybího vývaru nebo vody, 100 gr cibule nakrájené na kolečka, kousek citronové kůry, 10 zrnek pepře, 8 zrnek nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy a sůl

Porce kapra zbavené šupin omyjeme, osušíme, osolíme a upečeme na rozehřátém oleji do růžova. To trvá asi 10 až 12 minut. Upečené necháme na sítě okapat. Do hrnce nalijeme ocet, rybí vývar zhotovený z odkrojků ryb nebo vodu, přidáme cibuli, citrónovou kůru, koření a sůl. 20 minut povaříme a necháme vychladnout. Upečené vychladlé porce kapra narovnáme do kameninové nádoby, posypeme je rozsekanými kaparami, zalijeme připravenou marinádou, zakryjeme a postavíme přes noc do chladu.

Podáváme jako samostatný pokrm nebo předkrm. 

Kapr marinovanýpo orientálsku-pro 6 osob

6 porcí vařeného nebo pečeného kapra, 3 tvrdší rajčata, 2 sterilované červené papriky (kapie), 2 kyselé okurky, 100 gr cibule, 3/16 l octa, 1/8 l vody, 1/16 l oleje, trochu soli a mletého pepře, 1 lžička plnotučné hořčice,1 lžička worchesterské omáčky.

Oloupanou cibuli, rajčata a kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka. K tomu přidáme na obroučky nakrájenou papriku, trochu vše osolíme a promícháme. Z uvařených nebo upečených porcí kapra odstraníme kosti, porce narovnáme do hlubší skleněné mísy a posypeme je připravenou zeleninovou směsí. Do hrnečku dáme hořčici, worchesterskou omáčku, sůl, pepř, ocet, vodu a olej. Dobře rozkvedláme a nalijeme na připraveného kapra. Takto upraveného kapra postavíme na kratší dobu do chladu.

Podáváme jako samostatný pokrm s chlebem. 

Kapr marinovaný po zahradnicku - pro 6 osob. 

6 porcí kapra, 1 1/2 l vody, sůl, 250 gr zeleniny (mrkev, petržel, celer), 60 gr cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián (koření dáme do plátěného pytlíčku), 250 gr okořeněné majonézy, 5 lžic vývaru z uvařeného kapra a na zdobení sterilovaná paprika (kapie), hlávkový salát a citrón.

Okořeněná majonéza

350 gr základní majonézy, 2 lžíce octa nebo citronové šťávy, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička moučkového cukru, trochu mletého pepře, trochu soli, 1 lžička worchesterské omáčky

Základní majonézu dáme do porcelánové misky a přidáme ostatní přísady a dobře promícháme metlou.

Do většího kastrolu nalijeme vodu, přidáme sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a tuto směs necháme asi 25 minut povařit. Porce kapra opláchneme, osolíme, vložíme do mírně vařící vody  se zeleninou, necháme přejít var, pak kastrol stáhneme na okraj plotny a mírným varem vaříme kapra celkem asi 18 minut. Uvařené porce kapra necháme ve vývaru vychladnout. Pak porce kapra vyndáme a odstraníme z nich kosti. Z vývaru vyjmeme koření, zeleninu scedíme a okapanou rozprostřeme na podlouhlou mísu. Na zeleninu narovnáme porce kapra, které pak přelijeme okořeněnou majonézo, rozředěnou pěti lžícemi rybího vývaru. Povrch politých porcí kapra posypeme jemně rozsekanou paprikou. Okraje rybí mísy ozdobíme rozpůlenými kolečky citrónu a hlávkovým salátem. Podáváme jako předkrm nebo večeři.

Přeji všem dobrou chuť. 

Recepty jsem vybrala z knihy Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni r. v 1979. Autor Vilém Vrabec. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Také mám ráda kuchařské knihy, ale už dlouho podle nich nevařím. Obrázky si prohlédnu ráda ve Velké kuchařce pana Vrabce, v Mezinárodní kuchařce, podle které už léta peču ořechový dort bez mouky a tou nejstarší, ve které je kromě obrázků spousta zajímavých informací, je kniha Jak se vaří v SSSR. Kapra nakonec vždycky nejraději usmažím, ale nevadilo by mi ochutnat i jinou úpravu. Ryby mohu v jakékoliv podobě.
Irena Mertová
Na moji současnou dietu to není, ale je mi sympatický název článku - taky mám ráda kuchařské knihy, nejraději ty s barevnými obrázky :-)
Soňa Prachfeldová
Hezký se to čte, ještě kdyby mi to někdo takhle krásně připravil.
Eva Mužíková
Kapra mám nejraději smaženého, ale kdyby mne někdo pozval, neodmít!a bych i toho marinovaného.
Zuzana Pivcová
Kapra mám ráda, ale se sestrou jsme se dohodly, že se i bez něj obejdeme. Díky!
Marie Doušová
Dík za inspiraci s kapříkem.
ivana kosťunová
Jsem ráda, že opět pokračuješ s těmi recepty. Marinovaný kapr- proč ne ? Zkusím marinovat po zahradnicku.
Hana Nováková
Stůl prostřen krásně, chutě nastartovány, jen mi chybí adresa kuchaře - Dano paráda.
Dana Puchalská
Díky Věrko. Snažila jsem se, věř mi.
Věra Ježková
Danko, chválím. Obsah i formu. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?