Jiří Šlitr byl pilný výtvarník, rád kreslil i erotiku
Jiří Šlitr kreslí ve svém ateliéru. Foto: Ivan Englich

Jiří Šlitr byl pilný výtvarník, rád kreslil i erotiku

19. 12. 2019

Jiří Šlitr, jeden z nejvýznamnějších českých umělců 20. století, byl mužem mnoha talentů – skladatel, zpěvák, herec, ale i výtvarník. Jeho výtvarné dílo zachycující lidské typy či kavárenský život je až do 15. února možné obdivovat v pražské Galerii Villa Pellé.

„Byl nesmírně pilný,“ říká o Jiřím Šlitrovi, který by letos oslavil 95. narozeniny, kurátorka výstavy Daniela Kramerová.

Jak jste se dostala k dílu Jiřího Šlitra?
50. a 60. léta mne zajímají v umění obecně. A to nejen ve vysokém, ale i designu a životním stylu. Když jsem s kolegy připravovala pro Cheb expozici Retromuseum, část jsme věnovali také rodící se populární hudbě jako významnému faktoru ovlivňujícímu život. Na Šlitra a Suchého jsme samozřejmě nemohli zapomenout. Klíčové pak bylo setkání s dcerou Jiřího Šlitra, Dominikou Křesťanovou. Výstavu jsme pak načasovali k výročím – Jiřího Šlitra i Semaforu.

Jaký byl výtvarník? Co byste z jeho díla vyzdvihla?
Nesmírně pilný. Nejdříve odhodlaný zvládnout všechny aspekty realistické kresby a malby, a poté na ně zapomínat ve jménu vlastního stylu, předání a hlavně přinášení dobré nálady pomocí stylizace a karikatury.

Co nového jste se o něm dozvěděla?
Že nejen výborně kreslil, ale i maloval. Zpočátku akvarely, oleje a v závěru experimentoval s kombinacemi různých technik. Nejen, že byly vztahy s druhým pohlavím oboustranně vřelé, ale že tuto fascinaci výrazně promítl i do své tvorby, především do erotických kompozic, které vytvářel v poslední fázi tvorby.

Na co se návštěvníci výstavy mohou těšit?
Vedle Šlitrových kreseb a maleb na originální kresbu slavného rumunsko-amerického kreslíře Saula Steinberga, kterou Šlitrovi věnoval. Dále na projekci hudebních vystoupení i záznamů výtvarné tvorby, audionahrávku dopisů Jiřího Voskovce pro Jiřího Šlitra načtenou Romanem Zachem. A pak také na publikaci - s obsáhlou biografií, fotodokumentací, texty o výtvarné tvorbě, řadou reprodukcí a přepisem korespondence Voskovce.

Kdo si výstavu nejvíce užije?
Výstava je koncipována pro všechny generace - pamětníkům připomínáme známější stránky výtvarné tvorby Jiřího Šlitra - ilustrace, karikatury známých osobností a kresby z hudebního prostředí. Ukazujeme i neznámé cestovní deníky a eroticky laděnou tvorbu.  Výtvarné zpracování výstavy vytvořené mladými grafiky Matějem Činčerou a Janem Klossem zdůrazňuje, že Šlitrova tvorba je i v současnosti přitažlivá pro mladší generaci.  Výtvarné dílny jsou koncipovány pro všechny generace - vybízejí například k společné návštěvě prarodičů s vnoučaty.

Reflektuje výstava i 60 let od vzniku Semaforu?
Výstavu jsme připravili k výročí Semaforu i 50. výročí od smrti Jiřího Šlitra. Její významnou součástí jsou fotografie Ivana Englicha - bývalého provozního ředitele divadla Semafor.  Na vernisáži okouzlil návštěvníky Jiří Suchý, který zazpíval několik písní zlaté Semaforské éry.

Odkud kresby a fotografie pocházejí?
Poskytla je rodina Jiřího Šlitra.

Nahlédnout bude možné i do jeho korespondence s Voskovcem. Co Vás zde překvapilo?
Kolik si toho měli přes vzdálenost geografickou a generační říci - o divadle, tvorbě, životě.

osobnosti rozhovor
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Díky za zajímavý článek, je pro mne zároveň i pozvánkou na výstavu.
Zuzana Pivcová
Škoda, že Jiří Šlitr odešel brzy, když mi bylo teprve 19. Protože před tím jsem si jeho humor, písně a celkově osobnost nedovedla naživo tak dobře "užít". Osobně se o něm moc nemluvilo a dokonce jsme myslely, že je starý mládenec. Poznávat a obdivovat jsem ho vlastně začala až in memoriam.
Dana Puchalská
To by bylo fajn.
Věra Ježková
Hani, jsem pro. :-)
Hana Rypáčková
Vím o tom, mám jeho knihy s kresbami a chystám se tam v lednu. Můžeme se třeba i domluvit s íčkaři při setkání...
Věra Ježková
Děkuji za dobrý tip. Jiří Šlitr byl skvělý; velká škoda, že odešel tak brzy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%