Zelené fazolky na různé způsoby
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Zelené fazolky na různé způsoby

30. 12. 2019

Většina lidí připravuje zelené fazolky pouze nakyselo se smetanou. A to je škoda. Existuje tolik dalších způsobů, jak si je připravit. Kdo má čas a chuť, ať se nechá inspirovat. A myslím si, že trocha jídel ze zeleniny se po Vánocích určitě hodí. 

Fazolové lusky po švýcarsku

1/2 kg fazolových lusků, 4 stroužky česneku, 6 dkg  anglické slaniny, 6 dkg másla

Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme na kastrolu osmahnout, pak přidáme máslo a do horkého tuku vložíme očištěné a překrájené lusky. Přidáme česnek utřený se solí a lusky dusíme mírně podlité vodou až změknou. Podáváme s vařenými brambory.

Salát z fazolových lusků s křenem 

60 dkg fazolových lusků, 6 vajec, olej, ocet, sůl, pepř, křen, zelená petržel 

Fazolovým luskům odřežeme špičky, stáhneme vlákna a lusky šikmo překrájíme na menší kousky. Uvaříme je v osolené vodě. Uvařené lusky přecedíme a necháme vychladnout. Ochutíme octem, olejem a pepřem. Přendáme na mísu a posypeme jemně nastrouhaným křenem. Salát obložíme natvrdo vařenými vejci pokrájenými na kolečka a posypeme sekanou zelenou petrželí. 

Zapékané fazolky 

60 dkg fazolek, 60 gr másla, 10 gr strouhanky, 2 dcl mléka nebo kysané smetany, 1 vejce, sůl 

Fazolky zbavíme zbytků stopek, špiček a vláken a uvaříme ve slané vodě. Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme do ní uvařené a ocezené fazolky, zalijeme mlékem nebo smetanou s rozšlehaným vejcem, polijeme rozpuštěným máslem a zapečeme. Pokrájené fazolky můžeme před zapečením posypat osmaženou strouhankou. 

Italská fazolková polévka

40 dkg fazolek, 20dkg červeného zelí, 2 cibule, 1 pórek, 2 stonky celerové natě, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce oleje, 1 l hovězího vývaru, sůl, pepř, česnek, tymián, majoránka 

Očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky, přidáme sůl, olej, koření, rajčatový protlak, vývar a uvaříme do měkka. Pozor, polévka je hustší, než jsme zvyklí. 

Doufám, že jste si někdo vybral, a přeji dobrou chuť. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Fazolové lusky pěstuji na zahradě, zařazují, přidávám nejraději jako prilohu jen tak k masu , bramboram, nebo salát.
Věra Ježková
Danko, já nejradši na žádný způsob. :-)
Alena Vávrová
Fazolky na jakýkoliv způsob mám taky moc ráda.
Miluše Hasenohrlová
Salát z fazolek se zdá,že bude dobrý.Zkusím po svátcích.
Jitka Hašková
Zajímavé, ale nejlepší recept na zelené fazolky mám od kamarádky, na cibulce s čerstvou bazalkou (doma pěstovanou) a zakysanou smetanou. Zjistila jsem, že ta co se prodává v květináči v Tescu, nemá tu chuť jako doma pěstovaná. Žádná mouka tam není potřeba. Možno přidat kousek uzeného bůčku.
Hana Nováková
Dano, díky moc za recepty, fazolky znám jen na kyselo, ale dala bych si fazolky po Švýcarsku. Po vánočním maratonu to bude moc dobré...
ivana kosťunová
Dano, díky- salát z fazolových lusků to je ta správná volba.
Zuzana Pivcová
Přesně tak, jsem jako ta většina lidí, která zná zelené fazolové lusky jen s omáčkou a na kyselo.
Eva Mužíková
No vida, už je jdu vytáhnout z mrazáku..
Naděžda Špásová
Fazolky kupuji mražené a dávám je do polívky a občas k masu. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?