„Snad každý, kdo rád fotí, zažil někdy onen pocit naprostého zoufalství, když se pokoušel vyfotit v restauraci něco zcela banálního, a ono to dopadlo katastrofálně. Nic si z toho nedělejte, tak to prostě je – focení jídla patří k nejtěžším fotografickým disciplínám. Přesto to jde – krásné fotky jídla můžete pořídit i bez špičkových objektivů, světel a asistentů,“ říká Jan Rybář, držitel prestižního ocenění Czech Press Photo.
- Dostaňte do fotky pohyb a akci
„U fotek obecně platí, že nějaký pohyb, emoce a akce vždy dramaticky zvýší šanci, že fotka bude vypadat dobře. U focení jídla, které se jaksi z definice nehýbe, tedy možná překvapí neobyčejně efektivní i efektní tip: nějak tam dostaňte pohyb,“ vysvětluje Jan Rybář. K tomu často stačí i málo: třeba ruka, která sype cukr na nějakou sladkost, a fotky hned vypadají mnohem lépe.
- Světlo a kompozice dokáží zázraky
Světlo a kompozice jsou naprosto zásadní, vše ostatní je podružné. Fotografa dělá fotografem schopnost vidět světlo a uspořádat prvky ve fotce, aby to prostě fungovalo. Začněte proto hledat světlo a hrajte si se skládáním různých prvků ve svém „obraze“. A zkuste nesahat na různá vylepšovátka nebo filtry, soustřeďte se skutečně více na kouzla se světlem a kompozicí. „Základní stavební kámen focení jídla je najít skvělé světlo. Doma ho objevíte často na překvapivých místech. Prozkoumejte třeba, jak pozoruhodné světlo bude za průsvitnou záclonou u vašeho okna. Najděte někde stará prkna a postavte na ně něco barevného, například ovoce. Pak se na vše podívejte přes mobil nebo foťák – ty barvy vás překvapí. Zkrátka: to, že je světla relativně málo, neznamená, že to světlo bude špatné. Naopak, bude nejspíš fantastické,“ upozorňuje Jan Rybář.
- Ruce dají fotce lidský rozměr
„Tohle zní jako drobnost, ale funguje to zcela magicky. Vezměte zkrátka jídlo nebo hrneček s kafem do ruky. Jako kouzlem se změní atmosféra fotky – prostě to vypadá lépe, ale z fotky také bude cítit mnohem více oněch lidských emocí – sdílení, dávání, harmonie…,“ prozrazuje jeden ze svých triků Jana Vašáková, která vede web Slepičárna-blog.cz.
- Svatý grál: naučte se skládat zátiší z mnoha detailů
Všechny triky se světlem, výbavou a úchvatností jídla vám ale budou k ničemu, pokud se nenaučíte celou scénu hezky poskládat, prostě vytvořit zátiší, které znáte z obrazů v galeriích. V téhle schopnosti foodstylingu spočívá tajemství dobrých fotografů jídla. Čím jídlo doplnit, aby to vypadalo lépe? Jaké drobnosti a detaily poházet kolem talíře, aby vše vypadalo lákavěji? Nejlépe funguje metoda pokus-omyl. Prostě zkoušejte onu scénu před sebou nějak poskládat, doplnit a pak různě přemisťovat. Až se to povede, výsledek se vám bude líbit a na fotce bude vypadat skvěle. A nezapomeňte prozkoumat i kouzlo zcela zásadní: jak i malý detail nebo doplněk dokáže dramaticky oživit nudnou fotku.
- Bez trochy pokročilejších funkcí to nepůjde
Mobily dokáží hodně věcí zařídit samy od sebe, ale i u nich platí: občas jim prostě musíme trochu pomoct. Kromě zesvětlování a ztmavování, které jistě znáte, se speciálně u jídla hodí sáhnout do tzv. vyvážení bílé barvy. Hlavní výhoda bude, že se v umělém osvětlení (v restauraci) dokážeme zbavit onoho ošklivého žlutavého nádechu. Ne vždy a ne všude, ale prostě to pomáhá. A kde tuhle funkci najít? U drtivé většiny mobilů s Androidem najdeme vyvážení bílé přímo v defaultní fotoaplikaci (jako u fot'áků pod zkratkou WB nebo AWB). U iPhonů si musíme pořídit nějakou dodatečnou fotoaplikaci (např. Raw+, která je zdarma, nebo placená ProCamera).
- Když je málo světla, přisviťte si dalším mobilem
Pokud to jen trochu jde, nejhezčí fotky vzniknou ve světle přirozeném. Ale co s tím, když si prostě chcete cvaknout něco v nudném a žlutavém světle večerní restaurace? „Zkuste si od kamaráda půjčit další mobil a použít ho jako dodatečný zdroj světla. Obvykle to funguje lépe, než byste čekali. Ony LEDky mají rozumnou teplotu, která často dokáže vyřešit ono ošklivé světlo v restauraci, a vykouzlíte tak skutečně hezkou fotku,“ uzavírá Jan Rybář.
- Nebojte se fotit na výšku!
Obecně je pro začátečníky lepší držet se fotek na šířku, v tomhle případě to ale neplatí. U jídla a u těchto „rychlých fotek“ z mobilu prostě výsledek dopadá mnohem lépe, když jsou pořízeny na výšku. Fotka se pak navíc mnohem lépe vejde např. do instagramových stories…
Kdo je Jan Rybář
Dlouholetý novinář, vítěz Czech Press Photo a šéfredaktor webu www.Fotoguru.cz vede kurzy fotografování, které jsou plné rad, tipů a návodů, díky nimž se ve fotografování posunete rychle vpřed. Na „živém“ kurzu Fotografem za jediný den se vydáte s klasickým fotoaparátem do ulic Prahy a vše si hned vyzkoušíte v praxi. Ta nejlepší fotokouzla se naučíte i na celodenním „živém“ kurzu focení iPhonem. Stejně praktické jsou také online kurzy, které najdete na webu iFotografování.cz Nabídka kurzů je rozmanitá, a to jak pro klasické foťáky, tak i pro focení iPhonem. Najdete zde spoustu návodných video lekcí – například Fotografem v 10 krocích, Fotokouzla s iPhonem či Jak skvěle fotit jídlo mobilem i obyčejným foťákem.