
Jak vařily naše prababičky:
solnohradské řízky
22. 6. 2014
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
12.6.2015 00:26
Pane Novák,není nutné nahrazovat dobré škvařené sádlo olejem. Jak se ukázalo, je vhodnější smažit na sádle než na oleji, sádlo snese vyšší teplotu bez připalování. A kaloricky je to stejné.
Zdenka Jírová
12.6.2015 00:25
Děkuji, paní Jankovská , za dobrý typ na rýži. Já dělám rýži na cibulce, také je velmi chutná.
Ladislava Jankovská
9.11.2012 19:06
Rýže pokaždé jinak
Celá naše rodina miluje rýži. Jako přílohu, různé druhy rissot podle toho, co chalupa dá, ale i rýžový nákyp se švestkami, jablky nebo meruňkami.
Řeč bude však o rýži, jako příloze, jež se dá jíst i samotná se salátem či nepřeslazeným kompotem.
Rýže jako příloha nemusí být jen uvařenou rýží ve slané vodě, ale může hýřit chutěmi, jež se hodí k připravovanému pokrmu. Nejlepší je rýže sypaná. Moje oblíbená je "Parboiled"(nějak tak se to píše). Je do hněda, dává se do vroucí vody a doba varu je 20 minut.
1) Rýže bylinková
Než nasypu rýži, přidám do vody zeleninový bujón a trochu soli. Existuje i bylinková sůl a tou se dozajista nic nezkazí. Dále větvičku libečku. Pokud máte čerstvé bylinky, přidají se až do hotové rýže. Jemně nasekané, smíchané s měkkým máslem a špetkou mletého pepře.
Vhodné bylinky: libeček, petrželka, pažitka, tymián, listy od feniklu-1-2, pár lístků salátu RUKOLY.
Pokud máte jen sušené bylinky, tak je vařte společně s rýží.
2) Barevná rýže
Začátek je stejný. Rýži vařím jen s bujónem a libečkem.
Dále si připravím 1/4 na drobno nakrájené červené, žluté a zelené papriky( místo žluté - oranžová, nebo dvě lžíce kukuřičky, místo zelené -velká hrst zeleného hrášku, nebo řapíkatý celer, malinké růžičky brokolice, co máte nejraději). Malou cibulku na 1/4 kolečka. Barevná kombinace je na vás, nemusí být příliš mnoho druhů zeleniny.
Zelenina se lehce osmahne na olivovém oleji nebo na 1/2 lžíce másla, přisypat 2 lžičky koření na grilovanou zeleninu.
2-3 minuty před vypnutím, přidat do rýže.
3) Takto se dá připravit i zeleninová rýže, kde se dá přidat více druhů-lilek, fenykl, mrkev, kedluben, paprika,cuketa, pórek, brokolice a další, na pánvi, grilovaná zelenina-koření, kapka sójovky, kousek másla do hotového.
4) Výborná je žampiónová rýže-nakrájené žampióny, pórek( 10 cm) na 1/2 kolečka, celý fenykl, nakkrájený na delší nudle (odstraňuji vlákna), koření, dochucovadla podle svého. Hotové do uvařené rýže.
Posypat 2 nasekanými sušenými rajčaty v oleji a zelenou petrželkou. Hezké jsou tenoučké pruhy plátkového sýru naskládané jako stříška.
Další ingredience, které lze použít: všechny kořenící směsi, které vám chutnají, nebojte se použít na ozdobu na nudličky ředkvičky, nasekané vlašské ořechy nebo lehce opražené mandlové nudličky. Na horkou bylinkovou rýži jsou dobré sýrové kuličky z másla, pepře,strouhaného sýru a petrželky. Mohou se přidat i mleté lískové oříšky.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA