Zimní horké nakopáváky. Jak připravit nejlepší svařák nebo irskou kávu?
Irská káva, jak ji připravují ve zlínském Baru 1931. Foto: Archiv

Zimní horké nakopáváky. Jak připravit nejlepší svařák nebo irskou kávu?

30. 1. 2020

S klesajícími teplotami pravidelně roste zájem o horké míchané nápoje. Dříve Češi většinou znali jen grog, svařák nebo punč z červeného vína. Dnes máme mnohem sofistikovanější chutě. Čím se zahřát v zimě?

Nejlepší svařák
- 8 hřebíčků, 4 celé skořice, 4 kusy badyánu
- 2 dcl džusu
- cukr nebo med dle chuti
- 1,5 l červeného vína

Svaříme džus s kořením a cukrem, necháme chvíli povařit a pak přilijeme dvě lahve červeného vína. To se pouze zahřeje, směs nesmí projít varem.

Hot Toody
Irská whiskey
Zázvor, skořice, hřebíček
Med a citron

Příprava je podobná jako u grogu. "Jedno z pořekadel o něm říká – vitamín C pro zdraví, med pro uklidnění a alkohol pro znecitlivění…,“ vysvětluje s úsměvem Tomáš Petr barman z Baru 1931 ve Zlíně.

Irská káva
Espresso nebo káva z french pressu
Panák irské whiskey (např. Bushmills)
5 g cukru
vyšlehaná smetana

Do espressa se vlije irská whiskey, přidá cukr a ozdobí se smetanou.

Becherovka Lavina

Becherovka Original 45 ml
Červené víno 120 ml
Med 20 ml
Čerstvá limetková šťáva 10 ml
Skořice

Tekuté ingredience zahřejte a nalijte do hrnku nebo sklenice z varného skla, přidejte med a ozdobte skořicí.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miluše Hasenohrlová
Všechny recepty by mě určitě nakoply a lavina smetla pod stůl. :-)
Věra Ježková
Slovo nakopávák právě obohatilo moji celkem slušnou slovní zásobu. Dala bych si postupně všechny. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%