Putování za faraony 1
Asuán. Felúky na Nilu. Foto autor

Putování za faraony 1

24. 3. 2020
Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Čtivé vyprávění o jedné z kolébek civilizace.
Jana Hošková
Ano, pane Zelenko, četla jsem o tom všem a část těch "nakradených" věcí viděla v londýnském a pařížském muzeu. Přemýšlela jsem o tom a dospěla jsem sama pro sebe k závěru, že to možná bylo i dobře, ve prospěch těch zachovaných památek...mám na mysli teď rozkrádání místními a hlavně pak nedávné ničení tak drahocenných památek během válek na východě. Aspoň něco se tak snad zachová pro příští generace v muzeích, kdežto sochy vyhozené do povětří a zbytky starobylých měst srovnaných se zemí už nikdo nikdy nevrátí...
Jan Zelenka
Paní Hošková, egyptské památky byly od doby prvních archeologických vykopávek bezohledně rabovány. Konec tomu udělal až v polovině 19. století kupodivu Francouz August Mariett, který založil káhirské muzeum na náměstí Tahrír a zasloužil se o ochranu památek. Nejhorším obdobím byla vojenská výprava Napoleona do Egypta počátkem 19. století. Sochy a spousta dalších památek byla nakládaná na lodě a odvážená do Francie. Řada těch lodí byla přetížená a potopila se ve Středozemním moři. I na dně Nilu skončily některé lodě. Tyto památky jsou neodvratně ztraceny. Rabování Egypta se zmírnilo teprve ve druhé polovině 19. století. Francouzská, britská a německá muzea jsou plna těchto nakradených památek.
Jana Hošková
Krásný článek ! Egypt byl v plánu mých cest, ale už se tam asi nepodívám... některé náklady, které měly být převezeny do zemí archeologů, se cestou po Nilu prý potopily...
Zuzana Pivcová
Je to článek velmi zajímavý, plný věcných odborných informací. Za ním, tedy po úvodu, budou určitě následovat osobní prožitky při seznamování s touto zemí. Přiznám se, že mě sice vždy zajímaly pyramidy. ale Egypt jako takový bych nenavštívila.
Věra Ježková
Jendo, díky za chvíli strávenou ve zcela jiném, neznámém světě. Umíš ho vylíčit velmi poutavě. Vím, že máš o něm hluboké znalosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%