Asuán. Felúky na Nilu. Foto autor
Putování za faraony 1
24. 3. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Hošková
30.3.2020 08:38
Ano, pane Zelenko, četla jsem o tom všem a část těch "nakradených" věcí viděla v londýnském a pařížském muzeu. Přemýšlela jsem o tom a dospěla jsem sama pro sebe k závěru, že to možná bylo i dobře, ve prospěch těch zachovaných památek...mám na mysli teď rozkrádání místními a hlavně pak nedávné ničení tak drahocenných památek během válek na východě. Aspoň něco se tak snad zachová pro příští generace v muzeích, kdežto sochy vyhozené do povětří a zbytky starobylých měst srovnaných se zemí už nikdo nikdy nevrátí...
Jan Zelenka
29.3.2020 18:43
Paní Hošková, egyptské památky byly od doby prvních archeologických vykopávek bezohledně rabovány. Konec tomu udělal až v polovině 19. století kupodivu Francouz August Mariett, který založil káhirské muzeum na náměstí Tahrír a zasloužil se o ochranu památek. Nejhorším obdobím byla vojenská výprava Napoleona do Egypta počátkem 19. století. Sochy a spousta dalších památek byla nakládaná na lodě a odvážená do Francie. Řada těch lodí byla přetížená a potopila se ve Středozemním moři. I na dně Nilu skončily některé lodě. Tyto památky jsou neodvratně ztraceny. Rabování Egypta se zmírnilo teprve ve druhé polovině 19. století. Francouzská, britská a německá muzea jsou plna těchto nakradených památek.
Jana Hošková
29.3.2020 10:04
Krásný článek ! Egypt byl v plánu mých cest, ale už se tam asi nepodívám... některé náklady, které měly být převezeny do zemí archeologů, se cestou po Nilu prý potopily...
Zuzana Pivcová
24.3.2020 12:06
Je to článek velmi zajímavý, plný věcných odborných informací. Za ním, tedy po úvodu, budou určitě následovat osobní prožitky při seznamování s touto zemí. Přiznám se, že mě sice vždy zajímaly pyramidy. ale Egypt jako takový bych nenavštívila.
Věra Ježková
24.3.2020 09:34
Jendo, díky za chvíli strávenou ve zcela jiném, neznámém světě. Umíš ho vylíčit velmi poutavě. Vím, že máš o něm hluboké znalosti.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA