Ilustrace: John Melhuish Strudwick - Sudičky
Radkin Honzák: Závist, škodolibost a pohrdání
21. 4. 2020Klótó, Lachesis a Atropos byly tři antické sudičky, kterým se říkalo moiry a snad ani Zeus se nemohl vzepřít jejich vůli. Ta první spřádala nit života, ta druhá ji soukala a Atropos v dané chvíli přestřihla.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
24.4.2020 21:41
Také neoplývám samými ctnostmi, jedno vím jistě, žiji svůj život pokud to jde podle svého a podle toho na co mám a nikdy jsem nezáviděla druhým jejich život, bohatství, atd.
Danuše D'Engeli
22.4.2020 07:59
Již od malička jsem byla vychovávána v duchu "Přej a bude ti přáno", "Dej a bude ti dáno".
Prostá, ale účinná slova, která mi byla vtisknuta do mého osudu : prosím a děkuji, toto patří k mé víře.
Děkuji za článek, je velmi moudrý, sdílím a soucítím s lidmi, kteří těmito Vámi uvedenými vlastnostmi trpí.
S vřelým pozdravem,
Dana
Iva Jandová
21.4.2020 20:31
Můj manžel, který mě nedávno navždy opustil, říkával: "život není to, co chceme, ale to co máme." Já dodávám: "Važme si toho, co máme, i toho, co jsme měli". Neporovnávejme se s ostatními a radujme se z radosti bližních. Iva Jandová
Olga Škopánová
21.4.2020 11:13
Nevím zdali je to závist, ale úspěch druhého mě vždy poháněl, abych i já byla úspěšná a co se týče pohrdání tak myslím, že není od věci pohrdat špatným a nečestným člověkem.
Marcela Broumová
21.4.2020 11:10
Pro mě nejzajímavější a objevné jsou antické sudičky. Závěr článku dobrý, ale lze a jak se závisti zbavit?
Jana Hošková
21.4.2020 10:53
Už jako dítěti mi bylo divné, že ostatní mají něco, co my ne. Ale já se tím nějak nezabývala. Ani později. Brala jsem, co mi "bylo dáno" a když to bylo něco navíc, co jsem nečekala, tak jsem byla za to vděčná. Mám asi velké štěstí, že nezávidím naprosto nikomu nic. Jsem si totiž vědoma, že vždycky v pozadí může být nějaké ALE...
Zuzana Pivcová
21.4.2020 09:05
Nevím, zda mám tak vysokou emoční inteligenci, nebo zda si pouze něco nenamlouvám či nezastírám, ale tyhle tři "hezké" vlastnosti můj život nějak nenaplnily. Neměla jsem v mládí peníze, bydlení, rodinu, fyzickou krásu ani obdiv a lásku úspěšných mužů, takže to bych se musela uzávidět a nevěděla bych, z kterého konce začít. Po letech mi jakýsi osobní horoskop řekl o penězích, že jich nebudu mít ani málo, ani hodně, tak akorát. A tak to bylo se vším. To "akorát" mi bylo ušito na míru. V žádném případě ze sebe nedělám skromnou a cudnou ženu bez potřeb a nároků. Ale raduji se z toho, co mám, zatímco to, co mají jiní, mě nechává v klidu, protože to není můj svět. Děkuji za výborný podnět, pěkně jsem se "rozkecala". :-D
Věra Ježková
21.4.2020 08:56
Děkuji za moudrá slova. Ze Schadenfreude ta škodolibost přímo tryská. Naštěstí mi osud této vlastnosti moc nenadělil – zejména v oblasti materiální mi jí nedal ani na čajovou lžičku.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA