O xenofobii s úsměvem IX: Italové
Foto autorka

O xenofobii s úsměvem IX: Italové

2. 5. 2020
Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
V Itálii jsem nikdy nebyla, ani po tom netoužila, i když země a její architektura by určitě stála za to. Jejich způsob života, jak ho znám z filmů, je mi na hony vzdálený.
František Matoušek
V Itálii jsem nikdy nebyl. Italy znám jako velmi dobré fotbalisty, líbí se mi jejich filmy a jejich nic z ničeho si nedělání.
Jana Kollinová
Setkávala jsem se s Italy denně pracovně. Dodnes si pamatuji, jak mě poprvé přivítal můj italský nadřízený. Kromě podání ruky mě ještě velmi přátelsky objal a políbil na tvář, čímž mi způsobil menší šok. I on později dával k lepšímu jak jsem byla zaskočená. Stejně tak na letištních eskalátorech jsou Italové nepřehlédnutelní svojí temperamentní gestikulací rukama. Co slovo to gesto! Líbí se mi to, má to v sobě vášeň a horko jejich země. Jsou regionalisté, jak píše Věrka, ale já jsem u nich vnímala dost silný nádech nacionalismu.
Soňa Prachfeldová
Hezké a myslím, že i hodně vystihující Věrko. Architektura nádherná, lidé temperamentní , prostě jižané, žít bych tam nechtěla.
Dana Puchalská
Itálie je opravdu směsice toho, co jsi napsala. Byla jsem tam několikrát a pokaždé jsem se tam cítila dobře. Ale žít bych tam trvale opravdu nemohla. Vím , že když jsem poprvé ochutnala jejich skvělou zmrzlinu, připadala jsem si jako v jiné chuťové dimenzi. Víc než rok jsem doma žádnou nekoupila. Moc ráda na zemi, co vypadá jako bota, vzpomínám.
Věra Ježková
Děkuji vám. :-) Italy neznám. Podle toho, co jsem si přečetla v knížce a podle filmů mi je jejich povaha na hony vzdálená. V Itálii jsem byla jednou na poznávacím zájezdu a byla jsem nadšena z památek.
Libuše Křapová
Naposledy jsem byla před čtyřmi lety týden na poznávacím zájezdu v Římě. nestačili jsme projít všechno, určitě se tam ještě někdy vrátím. Mně se na Italech líbí ta jejich nonšalantnost. Neřeší hlouposti - nenašla jsem tam neodřené auto, ač jsem aktivně pátrala, všichni se usmívali a byli vlídní. Snad tam tuhle náladu nezmění koronavirus
Jan Zelenka
Miluji Středomoří a Itálii a Chorvatsko zvláště. Mentalita středomořských národů je zcela jiná, než naše. Své city dovedou spontánně projevovat, společenská družnost Italů je pověstná. Dovedou velmi aktivně prožívat s přáteli polední siesty. Pravdou je, že regionální vědomí Italů je velmi silné. Země byla, jak je v článku už uvedeno, velmi dlouho rozdrobená do menších celků. Italské národní vědomí se začalo utvářet až po sjednocení země. Také je značný rozdíl v chování lidí mezi severem a jihem země. Trochu bych polemizoval s jejich náklonností k Bruselu. Masivní pálení vlajek EU v této době tomu příliš neodpovídá. Itálie mne fascinuje, nejen lidmi, ale i svou historií a památkami. Moc mi chybí sedánky v pobřežních kavárnách při kapučínu a víně.
Zuzana Pivcová
V raném mládí byla pro mě Itálie to, co jsem viděla ve slavných filmech s Mastroiannim a Lorenovou. V Itálii jsem byla na několika různých místech, vždy jen jako turistka a jednou v Terstu na výročním zasedání Mezinárodního archivního výboru. Tam jsem v ruinách bývalého kolossea krmila s místní paní kočky a náramně jsme si rozuměly. V Římě jsem zažila mohutnou demonstraci, na kterou se valili lidé s vlajkami ze všech stran. Italové se mi jevili jako uštěkaní, tedy ukřičení, ale přitom celkem pohodoví a s dosud silnými rodinnými vazbami s převahou matriarchátu. Ve válce byli pod vedením Mussoliniho na straně Německa, ale byl tam i hodně odboj a partyzánské hnutí. Jako vojáci nebyli Italové spolehliví, proto Rusové, když chtěli prolomit frontu, šli vždy tam, kde bojovali Italové, tam byla slabá místa. Nebo na ně také shazovali letáky, aby to zabalili, že je válka prohraná. Díky, Věrko, hodně jsem se dověděla.
Naděžda Špásová
Abych pravdu řekla, nevím, co si mám o Italech myslet. Jsou asi hlučnější, mají temperament, nejsou sebestřední, jsou asi upřímnější. Nedochvilnost nemám ráda, jistý nepořádek jim nevadí. Ale asi by mi sedli víc než Amíci, nebo Frantíci. Afekt a pokrytectví nesnáším. Věrko, stačí ti to takhle? Jsi dobrá, když nám to takhle představíš. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%