Foto: autorka
O xenofobii s úsměvem XI: Maďaři
5. 6. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Hašková
6.6.2020 07:21
I když jsem byla v Maďarsku několikrát-vždy v termálních lázních, tak jsem si s nimi nepopovídala. Mamka byla kdysi u známých v Maďarsku a nejlépe se tam domluvila německy (to po válce ještě dost uměla. Já německy neumím, zkoušela jsem to anglicky, uměli dost špatně. Když jde o byznys, tak to jsou ochotní.
Věra Ježková
6.6.2020 02:42
Děkuji vám. To, co jsem si v knížce o Maďarech přečetla, ve mně příliš sympatií k nim nevyvolalo. Zobecňování je ovšem vždy trochu ošidné. V Maďarsku jsem byla jednou, s rodiči na podnikové dovolené u Balatonu. Bylo mi deset. A v sousedním stanu bydlela o čtyři roky mladší holčička Martina, tenkrát ještě ne Růžičková.
Naděžda Špásová
5.6.2020 16:28
O Maďarech toho moc nevím, myslím, že nemají daleko k nacionalismu. Vzpomínám si, že mi dvě maďarské pokojské ukradly v hotelu v Bratislavě nové spodní prádlo. Tmavé národy moc nemusím. Mají Balaton a lázně. Vzhledem k tomu, že pravděpodobnost návštěvy této země je mizivá, tak ať si žijí, jak chtějí. Co jim tedy nezávidím je m.p. Orbán, zlatý Babiš.
Jan Zelenka
5.6.2020 12:39
Neznám natolik maďarskou mentalitu, abych mohl jednotlivé body podpořit, nebo je oponovat. Faktem je, že Maďaři a Slováci se vůbec nemají rádi. Poznal jsem to sám. Moje žena pocházela z Humenného a její matka byla napůl Maďarka a napůl Rusínka. Maďarsky hovořila zcela plynně. Takže v této rodině byl vztah k Maďarům spíše pozitivní. Ale většinou to bylo naopak. Zaujala mne ovšem zmínka o tom, že rádi lyžují. U Balatonu asi těžko. Nějaké kopečky jsou sice na jihu, projížděli jsme jimi na cestě přes Srbsko do Řecka, ale nic moc. Maďarsko je placka. Ale, stejně jako předchozí Věřiny články, je to zajímavé čtení.
Zuzana Pivcová
5.6.2020 11:11
Zkusím tedy sdělit své zkušenosti, i když jsem v Maďarsku nikdy nebyla. Vynechám dějiny - hlavně 2. světovou válku, ale i potlačené boje v roce 1956. Maďaři měli v rámci RVHP přece jen trochu jiné postavení než my, což si ale vydobyli sami, nebyli tak přeochotní jako naše vedení. Měli v licencích některé zboží ze Západu a vystupovali u nich i západní pěvecké hvězdy, na které se i naši lidé jeli podívat. A v roce 1989 to byli oni, kdo začal pouštět občany NDR přes své hranice do Rakouska a na Západ. Na mezinárodním kurzu pro němčináře v NDR jsem byla ve skupině s Maďarkou, uměla asi nejlépe německy ze všech nás tam. V Č. Budějovicích jsem zase zažila esperantistu, novináře z Maďarska, nevěřila jsem, že se dá vymyšleným umělým jazykem tak hovořit. Na druhou stranu se mi ale jevili vůči nám trochu povýšení. Jak je to v článku, asi uznávali pouze Západ. Jinak jejich povahy a charakter národa opravdu neznám.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA