Foto: autorka
O xenofobii s úsměvem XIII: Němci
13. 7. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
15.7.2020 09:14
Jendo, jazykový purista jsem, ale tohle nemá s purismem nic společného. Jde o to, jak ne/libě ti jazyk zní.
Jan Zelenka
15.7.2020 08:54
Němčinu jsem měl na gymplu, celkem slušně jsem se s ní domluvil, hlavně na naší dovolené na Baltu. Nevnímám měkkost, či tvrdost, nejsem takový purista. Pro mne je řeč prostředek k dorozumění. Ale spíš se domluvím anglicky a chorvatsky.
Věra Ježková
15.7.2020 06:35
Děkuji dalším. :-) Jani, máš svaté právo na to, aby se ti němčina nelíbila. Mně se zase velmi nelíbí francouzština. Ale zkus si ji někdy poslechnout bez předsudků. Zajímalo by mě, jestli najdeš něco tvrdého a nevlídného třeba na následující větě: „Ich liebe dein Lächeln, mein schönes Mädchen, bleib jetzt leise sitzen bei mir.“
Jitka Hašková
14.7.2020 17:38
Němce moc neznám, jednoho si vzala moje kamarádka a na něj přesně sedí, že kreativita mu je cizí, přestože je univerzitní profesor.
Dana Puchalská
14.7.2020 09:58
Velice zajímavý článek. Ano, každý máme svůj názor a pohled na ně. Já osobně vidím Němce, hlavně ty mladší jako tlupy rozeřvaných,
povýšených a neslušných individuí. Zejména ti, kteří patří k bývalému NDR. To je kapitola sama pro sebe.
Soňa Prachfeldová
14.7.2020 08:00
Pobavila jsem se i zamyslela. Je to tak U nich doma pořádek nade vše. Po sametové , když k nám začali jezdit ve velkém Sasove, zejména ti mladí se chovali neurvale, rozpínavě. To bylo v kempu. Jsou uzavření a povýšení, pokud na ně promluvte německy , dokonce roztají. Ti staří Němci kteří tu bydleli, než byli odsunutí, nebo spíše už jejich potomci se k nám vracejí, dívají se na své bývalé majetky, ale slova nenávisti, nebo nesnášenlivostí jsem neslyšela. Dokonce spolky i přispívají na opravu kostelů a hřbitovů. A milují české jídlo.
Věra Ježková
13.7.2020 19:21
Děkuji vám. Jsem germanistka, znám tedy trochu německé reálie, celý život jsem v zaměstnání němčinu využívala. Poznala jsem celkem dost Němců. Knížka, z níž cituji, mě pobavila. Zde pouze nesouhlasím s charakteristikou zvukové stránky němčiny – neboť ta umí být i měkká a vlídná – viď, Zuzko?
Naděžda Špásová
13.7.2020 15:56
Jako holka jsem jezdila na PT do Plas. Jezdili tam i Němci, byli to uřvaný, nafoukaný bordeláři. Párkrát jsem byla v Německu, dokonce i pracovně, točil se tam jeden film, tak jsem se dostala i k moři. Jídlo mají hnusný a myslím, že Němky ani vařit neumí. Němčinu jsem se učila 10 let, když neřvou a mluví pomaleji, tak něco rozumím. Nacionalismus je v nich zakořeněný, Hitlera jim nikdo neodpáře, sumasumárum, nemusím je. Ale jsem ochotná připustit, že jsou mezi nimi i slušní lidé a umělce a klasiky mají srovnatelné s celým světem.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA