Ilustrační foto: pixabay.com
O xenofobii s úsměvem XIV: Němci
19. 7. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Naděžda Špásová
20.7.2020 14:30
Ne, opravdu je nemusím, je vidět, že jsme kdysi s nimi měli hodně společného, pár slov nám zůstalo, i já je používám, himlhergot, už mě zase otravuje moucha. :-)
Věra Ježková
20.7.2020 10:48
Děkuji vám. Němci se zde evidentně netěší velké oblibě. Nevadí. Ještě budou Rusové. Jitko, to o sanskrtu jsem nevěděla. Zuzko, mívala jsem problémy s „s“ ve složeninách. Jendo, výborná analýza. Podepisuji. Připomněl jsi mi můj oblíbený film Zlaté časy ve Spessartu.
Jan Zelenka
20.7.2020 10:43
Vezmu to popořadě. Vzhledem k tomu, že žádnou řeč neumím pořádně, nerozděluji je na líbí - nelíbí. Pro mne je to prostředek k dorozumění. Ve třinácti jsem se začal učit němčinu i angličtinu. Sice se ještě dnes domluvím, ale vzhledem k mé vážné sluchové vadě mi to dělá velké problémy. Sluchadla to nemohou nahradit. Jen zvýší hladinu zvuku a to je málo. Domluvím se i v jiných řečech, ale to sem nepatří.
Němčina je úžasná vytvářením prapodivných složenin. Důležité je přitom to slovo na samém konci. To je v článku pěkně popsáno. Pro mne je problém s adaptací na nějakou řeč. Trvá mi několik dní, než vydoluji z hlavy to, co znám. A to už obvykle musím jet domů. Kupodivu, když jsem byl s přítelem v rakouských Hohe Tauern, šprechtil jsem docela dobře, až přítel, který neumí vůbec žádnou řeč, smekl po týdnu přede mnou svůj památeční klobouk.
Německá kultura má více majáků, než jen Goetha. Z dřívějších vzpomeňme třeba romantiky. Stejně tak německá klasická filosofie, tam je celá řada slavných jmen. Kromě již výše jmenovaných. Německá kultura je skutečně rozsáhlá. V ubohých podmínkách země, rozdrobené do několika územních celků, vzniká počátkem 19. století i německá klasická filosofie.
Bohužel Německo, se svoji pořádkumilovností a smyslem pro disciplinu, má i velmi negativní vlastnost a to stádní chování. Němci potřebují nějakého Führera a je jedno, jestli je to Hitler, nebo Merkelová. A jdou slepě za nimi. V tom je Německo nebezpečné i dnes, kdy se do Evropy valí ortodoxní islám a zcela mění její tvář. Věrko je to moc pěkné, ale postihnout charakteristiku národa, jako Německo, v celé její šíři, je docela obtížné. Byť je to podáno s velkou nadsázkou.
Jitka Hašková
19.7.2020 19:08
Sanskrt píše celé věty v celku a je pak problém to správně přeložit, protože se to rozdělit různými způsoby. Zřejmě je němčina inspirována sanskrtem, ale naštěstí je to nedotáhla do jeho dokonalosti.
Zuzana Pivcová
19.7.2020 14:53
Německá složená slova jsem měla vždy docela ráda, ale, jak už jsem se tu někde nedávno zmínila, daly mi složené názvy vojenských jednotek v 2. svět. válce pořádně zabrat při tvorbě české brožury "Průvodce po fondech" v archivu. Mezi německými nářečími jsou velké rozdíly. Kdysi jsme jako jazyková škola v ČB měli družební školu v kraji Suhl v NDR. To bylo Durynsko. Tamní nářečí, "šmrncnuté" franckým, bylo nesrozumitelné, takže se všude v obchodech, školách atd. muselo mluvit spisovně nebo alespoň obecnou němčinou. Jedna známá paní mi tehdy vyprávěla, že při dovolené na Baltu je tamní Němci považovali za polské turisty, protože jim vůbec nerozuměli. Němci nerozuměli krajanům. To na mě jako na cizinku alespoň vždy brali ohled. Díky, Věrko.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA