Úvodní foto: autorka
O xenofobii s úsměvem XV: Poláci
13. 8. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Hošková
13.8.2020 12:21
Obykle každý má svůj názor na určitý národ - já se plně podepisuji pod názor pana Zelenky se vším všudy...z historického hlediska vidím Poláky jako schopné válečníky (a abych trochu pozdvihla naši českou morálku - to jsme byli my taky !). Jazykově jsme spolu spřízněni, s mentalitou to je už asi horší. Vzpomínám si, jak jsem jednou ještě v práci potřebovala vyřešit něco s polským protějškem a ze zvyku jsem začla s angličtinou. Pán mne přerušil a řekl, že se přece mezi sebou nebudeme domlouvat anglicky, když si rozumíme i bez ní ! A taky jo. Zbytek hovoru doběhl v česko-polské verzi. :-)
Jan Zelenka
13.8.2020 11:41
Poláky příliš neznám, než abych se mohl fundovaně vyjádřit k jejich povaze. Jistě, jsou to v dobrém slova smyslu nacionalisté, jak píše paní Kosťunová. Ale na druhé straně nejsou u nás příliš populární, taky kvůli problémům s dovozem jejich méně kvalitních potravin. Nevím, jak je vnímají Britové, kde je Poláků fůra. Já se spíš ohlédnu zpět do historie. Když na podzim 1683 Turci oblehli Vídeň, polská jízda, v té době nejlepší v Evropě, v čele s polským králem Janem III. Sobieskim, zcela rozdrtila turecké obléhání. Západní spojenci by si asi sami neporadili s obrovskou tureckou armádou. A druhým, pro mne zajímavým faktem, je polská romantická literatura - Slowacki, Mickiewicz, Krasiňski atd. , která se k nám dostala po potlačení polského povstání v roce 1830. S polskými emigranty se k nám dostaly i překlady literatury anglické. Když jsme ještě se ženou procházeli nádherným královským krakovským Wawelem, postál jsem s úctou před náhrobky Mickiewicze a Slowackého, velkých literárních soupeřů, kteří tam leží vedle sebe. Víc k Polákům těžko něco řeknu. Dnes si dělají svoji politiku, historicky nemají rádi Rusy a bohužel staví na východních hranicích americké základny, čímž zvyšuji napětí v této části Evropy. A je to nejbigotnější národ Evropy.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA