Úvodní foto: autorka
Výlet do Úštěku
8. 10. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
12.10.2020 09:26
Pane Jaroslave, děkuji vám za informaci. Před časem vysílala ČT 2 Místopis; o místech se zajímavými názvy. Článek by byl jistě prima. Tak se do něj pusťte. :-)
Jaroslav Kolín
11.10.2020 15:05
Paní Věro, tu knížku vydala Mladá fronta v roce 1982 v edici Malé encyklopedie. Je to zajímavé čtení, možná by stálo za to věnovat původu některých našich zeměpisných jmen samostatný článek.
Věra Ježková
11.10.2020 12:24
Soni a Eliško, děkuju. Pane Kolíne, děkuji i vám. Po původu názvu města jsem se pídila při psaní článku, ale na webu jsem se dopídila pouze k jeho německé variantě. Vámi citovanou knížku neznám.
Jan Zelenka
11.10.2020 12:02
I já všem děkuji za zájem o naše výlety. Snad se ještě něco povede, pokud nám to virus a Prymula nezatrhne.
Pane Kolín, díky za vysvětlení původu názvu Úštěk. Nenapadlo mě se po tom pídit.
Jaroslav Kolín
11.10.2020 10:01
Zaujalo mě, proč se Úštěk jmenuje Úštěk. Že by tam měli uštěkané psy? V knížce Zeměpisná jména Československa se píše, že prvotní podoba jméně zněla Úšč nebo Húšč, později v lidovém nářečním úzu Oušť. Místní jméno prošlo zajímavou vývojovou řadou: Úšč - Úščko - Úšček - Úštěk. Motivem pojmenování byla poloha obce nad soutokem dvou potoků. Úštěk je zdrobnělina od Ústí (s významem "malé resp. menší Ústí"); objevuje se už v roce 1541 (z Oušťku), ale ještě v roce 1850 jméno úředně znělo Úšť. Teprve v roce 1869 je vystřídala podoba Ouštěk, pospisovnělá v roce 1921 na úřední Úštěk. Němci přejali české jméno v podobě Auscha...
Soňa Prachfeldová
10.10.2020 07:57
Nádherné městečko s okolím, jezdíme tam části, naposledy jsme byli před loňskymi Vánocemi, kdy se z věže kostela snášeli andělé. To asi letos nebude, kéž by bylo. Krásné fotky Věrko.
Eliška Murasová
9.10.2020 22:06
Věrko, byla jsem tam jako Irenka asi před 30 léty, pamatuji si jen hradby a ptačí domky. Ted jsem vstoupila , díky Tobě, opět do tohoto města.
Daniela Řeřichová
9.10.2020 17:01
Věro, opět moc pěkná reportáž a fotky parádní, skvěle ilustrují text, jako bych byla s vámi. Jak tady již zaznělo, byl by to třeba pěkný výlet s íčkem za čerty a anděly.☺
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA