17. listopad
Ilustrační foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Gampe

17. listopad

9. 11. 2020

Každý měsíc v roce má sedmnáctý den. Pro mnoho lidí je to obyčejný,všední den. Jen 17. listopad bude navždy lidmi spojován s rokem 1989. I když, i euforie ze 17.11.1989 vyprchala a vše tak nějak zajelo do hodně klikatých kolejí.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
No, moc letmý pohled to nebyl a myslím, že každý z nás má víceméně jasno.
Hana Nováková
Děkuji všem za shlédnutí i komentáře
Irena Mertová
Lidi, kteří tu žili před listopadem, nikdo nevyměnil, jsou to pořád titíž (pokud tu ještě jsou) a jednají podle svého založení v každém režimu. Ve spoustě věcí s autorkou souhlasím, ale stejné jako Soňa doufám, že děti a vnuci se nedají a budou vést svoji zemi dobře. Pod příspěvek Soni bych se opravdu podepsala. Celý svět se stále mění a dost věcí mi též nejde na rozum, ale to nemá co dělat se 17.listopadem. Rozhodně bych se nechtěla do časů před ním vracet, pro mně je to stále velký svátek. A lépe se máme. Ale svět nikdy nebyl černobílý ani spravedlivý, je to nekonečný boj... No a přestava, že by byla bývala měla STB dnešní technické prostředky - no, tak z toho mrazí. Tohle si také budou muset vnuci v naší demokratické zemi ohlídat.
Soňa Prachfeldová
Znovu, zmizel mi příspěvek. Po naší milované zemi chodíme, cítíme ji, potřebujeme ji, jsme bolaví s ní, radujeme se s ní. Jsem ráda, že nastala v 89 změna režimu , že jsme dostali, nebo získali svobodu a demokracii. Ale to není vše, k moci se dostali prospěcháři, narcisové, samozvaná elita národa. Vůle lidu se až tak moc nerespektovala a nyní už vůbec ne. Jedině hlasy lidu ve volbách. Nějak si s tou demokracií a s těmi rozevřenými nůžkami ve společnosti nevíme rady. Kdo má hodně, má ještě víc, kdo je chudý nemá nic. I když se snaží sebevíc. Ale já doufám, že zázraky sice nemůžeme čekat, ale naši potomci, děti a vnuci si dokáží svoji zemi uchovat pro sebe , bez násilí a pevně jim držím palce, aby se měli dobře.
Zuzana Pivcová
No, nějak budu raději mlčet. Jen snad to, že právě ta písnička Tvá země se mi občas vybavila po Matuškově emigraci. A také slova básníka Opustíš-li mne, nezahynu, opustíš-li mne, zahyneš. Díky, Hani.
Marie Faldynová
Sbírám oblečení na humanitární pomoc. To, co mi lidé nosí, protože už to nepotřebují, je nesrovnatelné s tím, co pamatuji za komunistů. Podle mne se máme lépe. Co kdo rozkradl nemohu posoudit, tak spolehlivé informace nemám a ani nevím, jestli o ně stojím. Někdy je lepší nevědět. Je jiná doba, něco je lepší a něco je horší. Jediné, co platí pořád, je Bible.
Anna Potůčková
Moc hezký článek, který je k velkému zamyšlení. Sdílím na své FB zdi, aby si jej přečetlo co nejvíce našich občanů a spoluobčanů!
Věra Ježková
Odborník na školství trochu jsem. Celý život jsem pracovala na Pedagogické fakultě UK, kterou jsem i vystudovala. Naše školství bylo kvalitní. Stačilo odstranit ideologický balast a mohlo být v zásadě zachováno. Od roku 1990 dosud jsme měli neuvěřitelných 21 ministrů školství. Většina z nich začínala „od zeleného stolu“, ve snaze přijít s něčím novým. Kontinuita tedy minimální. Dostalo zabrat učňovské školství. Nemyslím, že by všichni museli mít maturitu. Je skvělé, když někdo umí dobře nějaké řemeslo. Příznivkyní inkluze nejsem. Myslím, že různým způsobem hendikepované dítě se cítí lépe mezi svými, může tam zažít pocit úspěchu. Ale to by bylo na dlouhé psaní. Přeji všechno nejlepší k narozeninám vnučce. Děkuji za Waldu. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

19%