Moji rodiče. Foto autor
Vědomí domova
15. 12. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Švancarová
18.12.2020 11:48
Moc hezké rozjímání.Také se ráda a stále vracím do míst kde jsem vyrůstala,vychodila základní školu.Moc hezky jste to napsal.
Jana Kollinová
17.12.2020 13:40
Článek je natolik osobní, že mě nutí k přemýšlení o vlastním vědomí domova. Dnes vím, že domov je tam kde právě žiji, oproštěná od nostalgických vzpomínek na minulost ne vždy příjemnou s vědomím, že současný domov je bonusem, který mi život nabízí.
Helena Přibilová
16.12.2020 21:31
Vzpomněla jsem si na slova jedné písně od Waldemara Matušky : "...tady jsi doma, jen tady a nikde jinde, je to tvá země, tobě patří a ty patříš k ní, jen k ní...". Ano, v této zemi jsem doma. Svůj první domov jsem měla na jižní Moravě (Slovácku), kde jsem se narodila, prožila své dětství a mladá léta. A již téměř třicet let je mým druhým domovem Praha.
Jana Šenbergerová
16.12.2020 20:00
V mládí jsem si nedovedla představit, že bych opustila své rodné město, kde jsem znala všechny cesty a cestičky, domy, zahrady, stromy. Pak jsem se vdala a přestěhovala a nechci si představit, že bych mohla dožít svůj život jinde. Jsem tu doma, můj původní domov se změnil tak, že už by se mi tam moc nelíbilo, i když pro mnohé je určitě krásný a ten jediný.
Daniela Řeřichová
16.12.2020 15:00
Díky za článek k zamyšlení. Jsem šťastná, že vím, kde mám domov. Je mi líto těch, kteří tento pocit neznají a těch, kteří z různých důvodů o domov přišli.
Hana Nováková
16.12.2020 10:49
Pane Zelenka, zase jste mně skoro rozplakal, domov není jen slovo, domov pokud to slovo napíšem či ho vyřkneme jsme a navždy budeme my, náš smích, radost, hoře i pláč. Naše objetí rodičů i prvních lásek, pak našich dětí. Toto slovo spolu se slovy máma, táta a dítě jsou ta slova, která nikdy nezapadnou, protože mají svoji až nevysvětlitelnou, magickou sílu po celou dobu historie lidstva. A já jen doufám, že tomu tak bude navěčnost.
Soňa Prachfeldová
16.12.2020 00:33
Pořád mám velký vztah k městečku, kde jsem se narodila,kde jsem chodila do školy, zažila první lásky, taneční, čaje i plesy. Dnes, když procházím náměstím, či zajdu na Kyselku, všude mám živé vzpomínky na vše. Všechna ta místa, jsou hluboce v mém nitru.
Jan Zelenka
15.12.2020 17:25
Ano, paní Hašková, širší pojetí domova je určitě rodná vlast. Země, kam se po cestách světem rádi vracíme.
Jitka Hašková
15.12.2020 16:39
Zajímavé. Já jsem si uvědomila domov jako Československo, když jsem byla s prvním manželem v letech 68 - 69 v Londýně, kam jsme původně měli na rok a manžel se rozhodl emigrovat. Pro mě bylo nepřijatelné nemoci jet domů navštívit rodiče, zatímco bych mohla cestovat po celém světě. Navíc jsem byl v manželství velmi nešťastná, tak jsem se vrátila domů sama a rozvedla se na dálku.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA