Adventní čas na Podřipsku
FOTO: Alena Tollarová

Adventní čas na Podřipsku

23. 12. 2020

Čas adventního období neúprosně ukrajuje den za dnem z jemu kalendářem vyměřeného času. Pro hospodyňky je to čas horečných příprav, úklidu, voňavého pečení a chystání dárků.

Pro děti čas těšení na to, zda ježíšek pečlivě přečetl jejich dopisy a přinese jim vše, po čem touží. Pro věřící čas těšení na příchod spasitele. A pro mě od všeho kousek a navíc ještě čekání na to, až se z nebe začnou snášet bílé vločky a zaplaví krajinu u nás pod Řípem bílou mrazivou nádherou. Nebo alespoň na to, až se protrhne těžká šedivá deka nad námi a pustí k nám sluneční paprsky.

V posledních letech města i vesničky v naší domovině v čase adventním začaly zdobit betlémy, vystavené zhusta pod vánočním stromem na náměstí či návsi, ale i na různých jiných k této příležitosti vhodných místech. Těšila jsem se, až za pěkného počasí vesničky v mém okolí projedu, betlémy pěkně nafotím a pak vám je ukážu.

Čas však běží jako pár splašených koní a čas adventu se rychle naplňuje. Šedivá deka je utkána z kvalitního trvanlivého materiálu a já bohužel už nemohu čekat, jestli ji konečně andílci dokážou odtáhnout někam dál. To už bude dávno po vánocích. Osedlali jsme tedy našeho oře a objeli notný kus podřipských vísek. Jen ten Říp jsme v inverzní nadílce ani neviděli.

Doufám, že i tak vás potěší pohled na to, jak si šikovné ruce s venkovními betlémy poradily. Však jsem také měla možnost na vlastní oči poznat, že nestojí jen tak, ale zastavují se u nich auta, fotí se u nich rodiny a dokonce i celé třídy. V Doksanech slaměný betlém každoročně doplňují o nové postavy. Snad nejvíc se mi líbí veselé miminko v jesličkách u Vodního hradu v Budyni nad Ohří. Ve Ctiněvsi mají betlém pod návrším se hřbitůvkem a památnými stromy, kde možná odpočívá i sám Praotec Čech. Nakonec i ty unifikované betlémy, zasazené každý do jiného prostředí, mají své kouzlo. No řekněte, nelíbilo by se vám, kdyby dárečky u vás vyložil takový pěkný povoz, tažený slaměnými koníky, u kterého se prodávají vánoční stromečky v Jahodárně Brozany?

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Pěkné.
Elena Valeriánová
Četla jsem na internetu, že u nějakého vánočně nazdobeného domu je kasička na příspěvky od diváků. Setkala ses s něčím podobným u některého z betlému? Počasí ti letos nepřálo, ale splnila jsi, co sis předsevzala a krásu nám na fotkách přiblížila. Je obdivuhodná nejen práce lidí, co betlémy stavějí, ale pro mne právě ta tvoje vytrvalost. A fotky? Jako vždy paráda. V těchto dnech moc články nečtu a vím, že bych měla, protože zpětná vazba je důležitá. Tento článek jsem si přečetla, dala hvězdičky s tím, že se vrátím a napíšu komentář. A pak jsem na psaní zapomněla, hlava děravá.
Hana Rypáčková
Hezké podívání..
Zuzana Pivcová
Dodatečně děkuji. Výstavu betlémů letos v Praze neuvidím, tak jsem Ti o to vděčnější za tuto.
Soňa Prachfeldová
Půvabné, šedivou na kráse neubralo.
Helena Přibilová
Také já děkuji za krásnou ukázku betlémů. České betlémy mají svůj půvab a jsou důkazem zručnosti a tvořivosti našich lidí.
Hana Polednová
Álo, hezký článek i fotky betlémů.
Eva Mužíková
Opravdu krásná sbírka. Dala jsi si s přiblížením velkou práci. Děkuji.
Jan Zelenka
Moc pěkná přehlídka, Aleno.
Alena Tollarová
Díky vám, kteří jste si v tom shonu našli chvilku a podívali se na fotky. Pane Pepo, Vy jste klidně příběh mohl zpracovat a vydat zde na portále jako článek. Myslím, že by aspiroval na Počin týdne. Zasmála jsem se při té představě od srdce :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

18%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%