Když domácí knihovna ukrývala nějakou encyklopedii nebo křížovkářský slovník, luštiteli bylo hej. Mělo to však jeden háček. Jeden se nesměl překouknout.
To takhle během prosincového dlouhého včera jsem se uvelebila v křesle s časopisem, tužkou a gumou. Vše šlo hladce, slova do chlívků křížovky naskakovala jako ve starých filmech opozdilec do otevřené tramvaje. Až do chvíle, kdy jsem došla k části, kde mi nic nevycházelo. Ani odhadem, ani křížem krážem. Pocit hrdosti mi nedovoloval tázat se rodinných příslušníků. Až do doby, kdy se na povrch prodral vztek z neschopnosti doluštit tajenku. Do pléna jsem vrhla dotaz, zda někdo neví výraz na pět písmen pro krámskou policii. Nad nesmyslnými škodolibými radami typu FBI, CIA, PS VB, stráž, dráb apod. jsem se ušklíbala. Vše vyřešila maminka. Přes rameno mi nahlédla do křížovky, usmála se a s klidem Angličana pronesla: regál. Čti pozorně, zněla rada. Do pěti políček se totiž měl vepsat výraz pro krámskou polici.
O Vánocích pekla maminka tvarohovou štolu. Po vdavkách jsem si opsala recept, bez pracovního postupu s tím, že je vše jasné, chtíc si dobrotu upéci i mimo prosincové svátky. Jenže těsto se mi špatně zpracovávalo, drolilo se, hotový kus sice držel pohromadě, ale žádná sláva to nebyla. V duchu jsem se pochválila, že jsem nikomu předem neřekla, jaké překvapení pro chuťové buňky připravuji.
Když i na třetí pokus stála štola za starou belu, začala jsem bádat, kde se stala chyba. Špatně jsem hnětla? Váha neváží přesně? To jsem vyloučila, protože ostatní výsledky mého vaření byly k jídlu a chutnaly. S pokorou jsem zavolala mamince a přiznala se ke znehodnocení nezanedbatelného množství potravin. Suverénní konstatování, že jsem si špatně opsala recept, jsem záhy zavrhla, posléze přijala jako fakt. Po porovnání seznamu ingrediencí se chybička objevila: vynechala jsem MÁSLO! Od té doby si na této námi oblíbené sladkosti pochutnáváme několikrát do roka. A tady je ten správný recept na tvarohovou štolu:
Ingredience: 370 g hladké mouky, 150 g vlahého rozpuštěného másla, 125 g cukru, 1,5 sáčku prášku do pečiva, 250 g tučného měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr; rozinky a brusinky namočené v rumu, mandle a valšské ořechy na hrubo nasekané; na potření rozpuštěné máslo s cukrem. (Možné je i kandované ovoce, je-li komu libo.)
Postup: do mísy prosít mouku s práškem do pečiva a kromě namočeného ovoce a ořechů šlehačem propracovat. Přendat na vál, přidat okapané, rumem ochucené ovoce a ořechy a zapracovat do těsta. (Pokud přidáte rum, těsto se bude lepit a bude nutné dosypávat mouku. Tomu se i tak nevyhnete.) Nelepivé těsto rozválet na placku silnou 3 cm, delší okraje přehnout ke středu, aby se nedotýkaly a opět přehnout podél stran. Péci při 180° C asi 30 – 35 minut. Špejlí zjistit, zda je štola upečená. Horkou potřít máslem s cukrem a posypat moučkovým cukrem.
A ještě malá poznámka: štola chutná lépe odležená do druhého dne.