Polévka ze zbytků zeleniny je ve Francii klasika
FOTO: autorka

Polévka ze zbytků zeleniny je ve Francii klasika

13. 2. 2021

Žádné jídlo se nemá vyhodit, vštěpovala mi maminka, a já se snažím její rady a doporučení dodržovat. Když jsem kdysi přemýšlela, co se zbytky kořenové zeleniny a kousku pórku, napadlo mě je zužitkovat do podoby polévky. Chutnala nám náramně, až tak moc, že ji vařím velmi často. Po nějaké době jsem se dozvěděla, že jsem neobjevila Ameriku, protože vařím polévku pottage, klasiku ve Francii, což mi kdysi sdělili i kluci v akci v jednom ze svých kuchařských dílů. A tady je recept.

ZELENINOVÝ KRÉM POTTAGE
4 porce

Suroviny: celkem cca 300 g očištěné: kořenové zeleniny, cibule, pórku na kostičky, 2 čajové lžičky másla (může být i ghí – přepuštěné), sůl, bílý pepř, 1 l vody. Smetana na ozdobu.

Krutony: 2 plátky bílého toustového chleba (nebo jeden rohlík) na kostičky, 2 čajové lžičky másla

POSTUP

Polévka: Na rozpáleném másle orestovat všechnu zeleninu, zalít horkou vodou, osolit, opepřit a vařit 15 minut. Ještě horké rozmixovat ponorným mixérem. V případě, že je krém hustý, zředit horkou vodou a znovu rozmixovat. Dochutit solí a čajovou lžičkou másla.

Krutony: na rozpáleném másle osmažit toustový chleba nebo rohlík do křupava.

Polévku podávat s krutony a lžičkou smetany.

Varianta krutonů:

Dvě čajové lžičky rozpuštěného másla, dva stroužky rozetřeného česneku.

Plátky toustového chleba orestovat na sucho. Do másla vmíchat česnek a touto směsí potřít jednu stranu každého plátku chleba, položit na sebe a nechat působit 15 minut. Poté nakrájet na kostičky. Česnek dá polévce ten správný šmak.

Poznámky:

1.      Barva polévky závisí na množství zeleniny: čím více mrkve, tím oranžovější; když se přidá kapusta a
         kousek brokolice, bude zelenější.

2.      Zeleninu je možné různě kombinovat, přidat květák, brokolici, kapustu, kedlubnu i malou
         bramboru.

3.      Místo másla je možné použít olej, ale není to ono!

4.     Zelenina se nemusí restovat, je možné ji hned vložit do vody. Jejím restováním však polévka
        dostane lepší chuť i barvu.

recepty
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Tuto polévku znám, ale nemixovala jsem ji. Vyzkouším. V obchodě se dostanou hotové křupavé kuličky do polévky. To je pochoutka. Děkuji.
Helena Přibilová
Mám ráda každou dobře připravenou polévku a v těchto mrazivých dnech obzvlášť.
Jana Šenbergerová
Hezké! Tuhle Ameriku jsem objevila už dávno. Dává bezpočet možností co a jak uvařit. Pěkně jste to sepsala pro ty, kteří jsou ještě na "objevné cestě".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?