Žádné jídlo se nemá vyhodit, vštěpovala mi maminka, a já se snažím její rady a doporučení dodržovat. Když jsem kdysi přemýšlela, co se zbytky kořenové zeleniny a kousku pórku, napadlo mě je zužitkovat do podoby polévky. Chutnala nám náramně, až tak moc, že ji vařím velmi často. Po nějaké době jsem se dozvěděla, že jsem neobjevila Ameriku, protože vařím polévku pottage, klasiku ve Francii, což mi kdysi sdělili i kluci v akci v jednom ze svých kuchařských dílů. A tady je recept.
ZELENINOVÝ KRÉM POTTAGE
4 porce
Suroviny: celkem cca 300 g očištěné: kořenové zeleniny, cibule, pórku na kostičky, 2 čajové lžičky másla (může být i ghí – přepuštěné), sůl, bílý pepř, 1 l vody. Smetana na ozdobu.
Krutony: 2 plátky bílého toustového chleba (nebo jeden rohlík) na kostičky, 2 čajové lžičky másla
POSTUP
Polévka: Na rozpáleném másle orestovat všechnu zeleninu, zalít horkou vodou, osolit, opepřit a vařit 15 minut. Ještě horké rozmixovat ponorným mixérem. V případě, že je krém hustý, zředit horkou vodou a znovu rozmixovat. Dochutit solí a čajovou lžičkou másla.
Krutony: na rozpáleném másle osmažit toustový chleba nebo rohlík do křupava.
Polévku podávat s krutony a lžičkou smetany.
Varianta krutonů:
Dvě čajové lžičky rozpuštěného másla, dva stroužky rozetřeného česneku.
Plátky toustového chleba orestovat na sucho. Do másla vmíchat česnek a touto směsí potřít jednu stranu každého plátku chleba, položit na sebe a nechat působit 15 minut. Poté nakrájet na kostičky. Česnek dá polévce ten správný šmak.
Poznámky:
1. Barva polévky závisí na množství zeleniny: čím více mrkve, tím oranžovější; když se přidá kapusta a
kousek brokolice, bude zelenější.
2. Zeleninu je možné různě kombinovat, přidat květák, brokolici, kapustu, kedlubnu i malou
bramboru.
3. Místo másla je možné použít olej, ale není to ono!
4. Zelenina se nemusí restovat, je možné ji hned vložit do vody. Jejím restováním však polévka
dostane lepší chuť i barvu.